Доступність посилання

ТОП новини

ЗНО – один із перших іспитів, але далеко не останній у житті – варто пам’ятати, щоб не стресувати


Львів – Сьогодні випускники шкіл складали тестування з української мови та літератури. Флешмобом ЩастиНаЗНО їх підтримала міністр освіти Лілія Гриневич і українські освітяни. А започаткувала таку акцію український психолог Світлана Ройз, яка навіть написала поради, як подолати стрес під час ЗНО. Як допомогти вгамувати хвилювання перед тестуванням, страх? Як дати раду емоціям? Які рецепти від самих учасників ЗНО, поради від освітян і психологів?

Біля львівської середньої школи № 9 десятки учасників тестування. Їхнім хвилюванням наповнене навіть повітря. Початок ЗНО, тиша – і через кілька годин почали виходити учасники. Павло Левицький спершу зателефонував бо батьків, щоб заспокоїти. Однак сам ще переживає.

Павло Левицький
Павло Левицький

«Дуже сильно хвилювався. Старався заспокоюватись, пив багато води, друзі підтримували, і ще батьки перед самим ЗНО ще подзвонили і підтримали. Я до третьої години вночі вчився, повторював і ще зранку повторював. Звісно, що й батьки хвилювались. Мама мені шоколадку приносила і казала, що «це для запам’ятовування краще», – каже Павло Левицький.

Цього рjre на Львівщині на складання ЗНО зареєструвались понад 16 тисяч осіб. З них понад 13 тисяч – нинішні випускники, а решта – вдруге-втретє писатимуть тести. Однак складати ЗНО з української мови і літератури не прийшли 3,5% із числа зареєстрованих.

Керівник департаменту освіти та науки Львівської облдержадміністрації Любомира Мандзій підтримала флешмоб «ЩастиНаЗНО».

«Розумію, яка це відповідальність і напруження для дітей, які пишуть ЗНО. Три роки тому мій син складав ЗНО, і розумію батьків. Але батьки мусять налаштувати на позитив дітей і додати їм спокою. Адже дитина все вивчила, може самостійно проаналізувати, тому потрібно спокійно перед ЗНО провести вечір, підготувати всі документи, наступного дня у гарному настрої доїхати до пункту і спокійно написати завдання, сконцентрувавшись на ньому.Усе буде добре – ось ці слова слід донести дітям. Перед ними попереду ще ЗНО з інших предметів», – порадила освітянин.

«Вся Україна вболіватиме за учасників тестування, і сподіваюся, що ця підтримка допоможе», – написала на своїй сторінці у фейсбуці міністр Лілія Гриневич. Психолог Світлана Ройз, яка ініціювала в соціальній мережі флешмоб, подала практичні поради для подолання стресу. Чимало дописів рясніли проханнями від батьків помолитись за їхніх дітей. Кожен шукає власний спосіб побороти хвилювання.

До ЗНО слід готуватись заздалегідь

Львівський психолог Роман Кечур наголосив у коментарі Радіо Свобода, що немає єдиного рецепту для подолання стресу. Бо кожна людина індивідуальна, залежно від її виховання, комунікабельності, характеру вона й долає хвилювання. ЗНО, за його словами, – це не лише оцінювання знань, а й можливість оцінити власну здатність переживати стрес. До того ж нове середовище, де відбувається тестування, посилює переживання. Найскладніше побороти стрес тим молодим людям, які відвідували сільську школу, ніде не бували, не брали участі у конкурсах і змаганнях. Тому дуже важливо готуватись до тестувань заздалегідь, щоб батьки й учителі якомога більше влаштовували учням поїздок, спілкування, дискусій, тестувань, конкурсів, екзаменів у школі, щоб діти змалку звикали до перемог і поразок.

«Я тато двох дітей, які складали ЗНО. Це дуже велика напруга. Але я підтримую ЗНО, бо це чи не єдиний спосіб некорумпованого оцінювання знань, здатність контролювати емоції. Якщо батьки й діти сильно переживають, то від того страждають оцінки. Нема єдиного рецепту побороти стрес перед ЗНО: для одних добре вчитись максимально довго, бо це концентрує, комусь слід виспатись, а комусь прогулятись. Варто пам’ятати, що це один із перших іспитів у житті, але далеко не останній. Багато хто після університету змінюватиме професії, треба спокійніше і адекватніше на це все подивитись. Мені подобається досвід західноєвропейських країн, коли діти після школи мають так званий волонтерський рік, коли вони нікуди не вступають, працюють, подорожують, роздумують, ким вони є і ким хочуть бути. У тому є багато смислу, і ті діти мають час поставити питання, ким я є і ким хочу бути», – зазначив Роман Кечур.

Власне, такий волонтерський рік взяла собі Мар’яна Н.. Вона цілковито спокійно склала тест з української мови та літератури. Дівчина вдруге проходить ЗНО, але цього разу вже для заспокоєння батьків. Торік від хвилювання Мар’яна втратила свідомість під час тестування. Вона з жахом пригадує, що батьки шалено хвилювались, і ці емоції передавались їй. Мар’яна свідомо не подала минулого року документи на навчання, але планує навчатись у виші з наступного року.

«Вдома просто на мене тиснуть, що мусиш і мусиш скласти ЗНО. Тому прийшла, щоб відстали. Торік у мене був високий бал, але я не хочу поки що себе обмежувати навчанням. Зараз мені це не треба. Я працюю, мандрую, мені так добре. Минулого року шалено хвилювалась, а потім, коли побачила бали, зрозуміла, що це було зайве. Цього року прийшла спокійно. Важливо виспатись, я так і зробила. Це звичайний екзамен, ми у школі це все проходили. Я не хвилююсь, а мама в істериці. Це переживання, нерви, вдома все це передається. Але я тепер живу сама, сама вчилась, і все простіше», – розповіла Мар’яна.

Постійний пошук знань, більше впевненості у собі, більше віри батьків у своїх дітей, а ще взаєморозуміння, підтримка і повага один до одного – ці відомі життєві речі поліпшують емоційний стан і не лише перед ЗНО, але й загалом у житті.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG