Доступність посилання

ТОП новини

Понад 450 обшуків водночас та арешти. Реальна боротьба з корупцією?


Силовики проводять понад 400 обшуків у 15 областях України – Матіос (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Київ – Мережу ухилення від сплати податків, засновану податківцями в час правління Віктора Януковича, викрили та знешкодили МВС і Генпрокуратура, заявили під час проведення обшуків та затримань керівники цих відомств. Наразі частину затриманих доправили до суду, який вирішить, чи тримати їх під вартою. Експерти з протидії корупції та частина депутатів підтверджують існування такої загальнодержавної схеми ухилення від податків, але не впевнені, що її організатори та виконавці понесуть реальну відповідальність. Частина фахівців говорять про те, що масштабна спецоперація навмисне відбулася у день річного звіту генпрокурора Юрія Луценка у парламенті. Політтехнологи ж вбачають у цих подіях і реальну боротьбу з корупцією, і ефективний піар чинної влади.

25 колишніх керівників податкових адміністрацій часів Януковича затримали, сума збитків, які вони, імовірно, завдали державі – 97 мільярдів гривень. Затримання та обшуки відбувалися у 15 областях, перших екс-податківців вже доправили до Печерського суду, щоб той обрав їм запобіжний захід. Такими є попередні результати спільної спецоперації МВС та Генпрокуратури, розповів журналістам 24 травня під час проведення спецоперації міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

За його словами, всі затримані, за версією слідства, є учасниками схеми ухилення від сплати податків, створеної колишнім міністром доходів та зборів в уряді Віктора Януковича Олександром Клименком.

Я прошу підтримки суспільства, щоб все у нас не було як завжди
Арсен Аваков

«Затримані колишні посадовці: начальник податкової інспекції Печерського району Києва, заступник начальника податкової Харківської області, головний податківець Шевченківського району Києва, керівник податкової адміністрації Полтави, Станіслав Денисюк, голова податкової адміністрації Харківської області, колишній очільник податкової Луганщини, головні податківці районів Одеси… На жаль, список цей не буде вичерпним. Почалися засідання Печерського суду Києва про обрання їм запобіжних заходів. Я прошу підтримки суспільства, щоб все у нас не було як завжди», – зазначив Аваков представникам ЗМІ, координуючи спецоперацію з аеропорту «Київ» (Жуляни).

​Позитивно відгукуються про спецоперацію і прес-служби та депутати партій, що входять до коаліції

​Головний військовий прокурор Анатолій Матіос розкрив деякі подробиці операції.

«Поліція та військові прокурори проводять 454 обшуки на території 15 областей держави. Відбувається одномоментне затримання низки осіб, яких авіатранспортом доправлятимуть до Києва для вручення підозри і обрання їм у Печерському райсуді запобіжного заходу, про який ми просимо, це арешт», – уточнив військовий прокурор.

​За словами головного військового прокурора, у багатьох затриманих вже вилучили значні суми готівки. В одного з них, керівника податкової служби Луганщини часів Януковича та колишнього очільника Луганської облдержадміністрації Олександра Антипова виявили 3,8 мільйона доларів готівкою у сумці, зазначив Матіос.

Спецоперацію проти корупціонерів приурочили до звіту Луценка перед парламентом – експерти

Арсен Аваков наголосив, що операцію зі знешкодження мережі податківців, які допомагали ухилятися від сплати податків «своїм» компаніям, готували довго, та проводили у режимі секретності. Через це витоку інформації не відбулося, тому вдалося затримати переважну більшість підозрюваних у справі. Ще кількох осіб, яких спецпризначенці не виявили там, де планували, мають перестріти на кордоні, запевнив керівник МВС.

Водночас, генпрокурор Юрій Луценко під час звіту у Верховній Раді наголосив, що двох екс-високопосадовців хтось попередив, тож вони змогли втекти. Однак відповідальності не уникнуть ні затримані посадовці, ні автори схеми, які наразі за кордоном, висловив сподівання Луценко. За його словами, прокуратура домагатиметься очного або заочного засудження всіх фігурантів та конфіскації усього їхнього майна в Україні та за кордоном.

Події 24 травня є піаром Луценка та Авакова, тоді як про реальний антикорупційний ефект спецоперації можна буде говорити лише в разі обвинувальних вироків проти затриманих – таку думку висловила Радіо Свобода виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк.

«Ми бачили бенефіс ГПУ за дивних обставин. Я би підсумувала: в Україні варто красти мільйони та мільярди, щоб мати відкупне. Небезпечніше красти мало, по декілька тисяч доларів. У справах посадовців – нова схема: перекваліфікувати справу на «несплату податків», а далі – штраф і закриття справи. Це не збіг обставин, що операція відбувається у день звіту очільника ГПУ», – каже Дарія Каленюк.

Однак вона визнає, що «схема Клименка», за яку затримують екс-податківців, насправді існує, і що під вартою опинилися її дійсні виконавці та співорганізатори.

Дійсно посадовцями міністра Клименка «милися» гроші через ці майданчики. Хотілося б, щоб це не було «пшиком», коли відповідатимуть тільки виконавці
Дарія Каленюк

«Як людина, яка працює у сфері протидії корупції, я знаю, що дійсно посадовцями міністра Андрія Клименка «милися» гроші через ці майданчики. Хотілося б, щоб це не було «пшиком», коли відповідатимуть тільки виконавці. Хочу, щоб це було дійсно перемогою і щоб високопосадовці відповідали перед законом: як колишні, так і нинішні», – сподівається активістка.

Чекатимемо результату, а саме – вироки і повернуті гроші. І я не бачу справ щодо нинішніх корупціонерів
Дмитро Добродомов

Позафракційний депутат, колишній журналіст-розслідувач Дмитро Добродомов вважає, що критерієм ефективності спецоперації ГПУ та МВС мають бути передовсім кошти, повернуті до бюджету.

«Тривають конкретні арешти. Чи їх приурочили до звіту? – Так! Утім, чекатимемо результату, а саме – вироки і повернуті гроші. Щодо попередньої діяльності ГПУ– на жаль, такого не бачу. Якщо екс-посадовці виходять під заставу розміром 3% від вкраденого, це що, результат? І я не бачу справ щодо нинішніх корупціонерів», – обурюється Добродомов.

​Тим часом перших затриманих доправили до суду, в чому переконалося Радіо Свобода.

Затримані в результаті проведення операції МВС спільно з Генпрокуратурою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Між тим, не лише експерти, а й звичайні українці висловлюють сумніви щодо ефективності спецоперації ГПУ та МВС у день звіту Луценка.

«Це і піар, і протидія корупції водночас» – політтехнолог

Українці хочуть, щоб якісь позитивні дії влади відбувалися. Вони таки відбуваються, але непомітно
Олексій Голобуцький

Зі свого боку політтехнолог Олексій Голобуцький вбачає у резонансних обшуках та затриманнях частку піару, без якого, однак, на його думку, такі дії проводити не варто.

«Це і піар, і протидія корупції – десь порівну. Але чи варто робити інакше? Адже в інформпросторі нині суцільна «зрада», українці хочуть, щоб якісь позитивні дії влади відбувалися. Вони таки відбуваються, але непомітно. І тут класична спецоперація – з медіа, з гелікоптерами, як десь у США», – порівнює піар-технолог.

​Ввечері 24 травня стали відомі перші рішення суду щодо затриманих.

Так, суд вирішив звільнити колишнього керівника Луганщини Олександра Антипова і одягнути на нього електронний браслет на 2 місяці. У нього заберуть закордонні паспорти на цей період. Також йому призначили заставу в розмірі 15 мільйонів гривень.

Також Голобуцький не виключає, що Юрій Луценко має намір невдовзі продовжити свою політичну кар’єру, і він використає той факт, що на посаді генпрокурора мав подібні конкретні досягнення.

За словами Арсена Авакова, сума, інкримінована учасникам схеми ухилення від податків, перевищує річний бюджет Міністерства оборони або ж Міністерства соцполітики і складає понад два бюджети МВС.

У квітні Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України повідомила, що завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні щодо екс-міністра доходів і зборів України Олександра Клименка.

Клименка підозрюють у тому, що з квітня 2012 по вересень 2013 року, обіймаючи посаду міністра доходів і зборів, «у складі створеної і очолюваної Віктором Януковичем злочинної організації, зловживаючи службовим становищем, діючи з корисливих мотивів, шляхом реалізації розробленого злочинного плану і злочинної схеми заволодів коштами державного бюджету України на загальну суму 3,166 мільярда гривень, шляхом незаконної компенсації ПДВ на рахунки фіктивних підприємств, в особливо великому розмірі, які були розподілені між учасниками злочинної організації».

Сам Олександр Клименко, який перебуває в розшуку, неодноразово заявляв, що всі претензії на його адресу з боку української влади пов’язані з переслідуванням за політичними мотивами.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG