Доступність посилання

ТОП новини

Мінський процес Україні нав’язали Росія і західні партнери – Чорновіл


Зустріч у Мінську лідерів країн «нормандського формату» (зліва направо): президент Росії Володимир Путін, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко. 11 лютого 2015 року
Зустріч у Мінську лідерів країн «нормандського формату» (зліва направо): президент Росії Володимир Путін, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко. 11 лютого 2015 року

Три роки тому, 25 травня 2014 року Петро Порошенко був обраний главою держави. Ще кандидат у президенти Порошенко наполягав на продовженнi антитерористичної операцiї на сходi країни, але виступав за змiну її формату. За його словами, антитерористична операцiя мала бути «ефективнiшою i проведена в короткi термiни», «тривати години». Утім, АТО досі триває… У чому тоді помилився президент? На це запитання в ефірі Радіо Свобода відповідали народні депутати попередніх скликань – політичний експерт Тарас Чорновіл та український політик Єгор Фірсов.

Години може бути антитерористична операція в одному місці із захоплення одного приміщення
Тарас Чорновіл

Тарас Чорновіл: Власне кажучи, все те, що він говорив, практично й виконано. Єдина фраза – це коли він говорив про години. Години може бути антитерористична операція в одному місці із захоплення одного приміщення. Насправді, антитерористична операція після так званого перемир’я, коли вдалося перекинути армію із заходу України, мотивовані бойові частини і зробити армію бойовою до середини червня – після того антитерористична операція тривала приблизно півтора місяця. І мала була бути завершена остаточно до Дня незалежності (24 серпня – ред.). Ми бачили, як район за районом відбувалося звільнення.

Тарас Чорновіл
Тарас Чорновіл
Після того почалася зовсім інша стадія – почалася російсько-українська війна
Тарас Чорновіл

Але після того почалася зовсім інша стадія – почалася російсько-українська війна. Після прямого вторгнення Росії вже були включені багато інших механізмів – дипломатичних, стримування ворога. А Петро Порошенко говорив саме про антитерористичну операцію, тобто про боротьбу проти терористичних формувань, проти тих же самих «порєбріків», які там допомагали їм з Росії, але не про безпосередньо російсько-українську війну. Тому я не бачу якихось великих прорахунків, окрім суто емоційної фрази про години, тому що, насправді, говорити про години – це, дійсно, було на той момент абсолютно некоректно.

– Ще кандидат у президенти Петро Порошенко також запевняв, що має намір налагодити ефективний діалог на сході країни. Пане Фірсов, Ви політик зі сходу. Чи вдалося йому налагодити цей діалог?

У мене складається враження, що він (Порошенко) тоді навмисне це казав, щоб набрати більше електоральних балів на виборах в 2014 році
Єгор Фірсов

Єгор Фірсов: В мене інша думка. По-перше, ці слова, які говорив Петро Порошенко у своїй передвиборчій кампанії – у мене зараз складається чітке враження, що він тоді навмисно це казав, щоб таким чином набрати більше електоральних балів на виборах в 2014 році.

Єгор Фірсов
Єгор Фірсов

Друге. Якщо було б таке, дійсно, супербажання діючого президента воювати з терористами і знищувати їх, то як, якщо ви пам’ятаєте, в 2014 році проник Стрєлков, він же Гіркін, зі Слов’янська у Донецьк? Як пройшла тоді колона зі Слов’янська більше ста кілометрів, яка їхала більше півгодини, велика колона, яку взагалі там жодним пострілом не потурбували, і навмисно Київ не надавав наказ знищувати її? Це також питання, на яке, на жаль, українська влада не дає відповіді.

Чому досі ніхто не засуджений з мерів-сепаратистів, які піднімали російські трикороли, писали листи Путіну, організовували референдум, які, насправді, розв’язали цю війну?
Єгор Фірсов

І останнє – якщо є дійсне бажання воювати з ворогом і терористом, чому в нас досі ніхто не засуджений з мерів-сепаратистів, які піднімали російські трикороли, які писали листи Путіну, які організовували референдум, які, насправді, взагалі розв’язали цю війну? Чому діючий президент зараз на сході домовляється не з реальним проукраїнським голосом Донбасу, не робить ставку на українських патріотів, які щиро люблять Україну, а домовляється з тими людьми, які є агентами Кремля, які є ставлениками Ахметова? Чому? Бо так легше, бо я бачу «договорняк» між Ахметовим та Порошенком.

– З метою врегулювання конфлікту на сході з’явився Мінський процес, було зроблено ставку на дипломатію. Чи дійсно немає альтернативи такому шляху?

Тарас Чорновіл: Альтернатива могла бути такому шляху, і ми не втягувалися в переговори із Заходом, який, до речі, ще в червні місяці (2014 року – ред.) нас почав дотискати, відразу після інавгурації: «тільки мирний процес, ніяких наступальних операцій», тому що Росія дуже активно тиснула і на західних лідерів у цьому плані, щоб вони натиснули на Порошенка так само. Тоді була єдина альтернатива – наступальна операція, і наступальна операція проводилася. Коли ми дістали страшні жертви Іловайська, шок в суспільстві, дуже серйозні тенденції проти мобілізації, у тій ситуації іншого варіанту, окрім як втягуватися у переговори за схемою, яку нам нав’язували і Росія, і західні партнери, на той момент було майже неможливо.

Ми зуміли переконати наших західних партнерів. І те, що санкції не скасовуються, продовжується тиск на Москву, і головне – те, що Росія осіла в кількох районах Донецької і Луганської областей і далі не може посунутися – це серйозне досягнення
Тарас Чорновіл

Нещодавно була така фраза сказана, що «нормандський формат» завжди був три проти одного. Десь до початку 2016 року це були Німеччина, Франція і Росія проти України, з 2016 року маємо знов три проти одного: Німеччина, Франція і Україна проти Росії. Тобто, ситуація кардинально змінилася, але ми стартували в «нормандському форматі», коли ми мали наступальну операцію Росії, яка і не збиралася зупинятися, яка готова була йти далі, жодних санкцій до неї, окрім дрібненьких незначних санкцій по Криму, і фактично жодної підтримки, допомоги від будь-яких наших партнерів. НАТО мовчало, Обама розводив руками. Що в тій ситуації було робити? Ми були змушені втягнутися в мінський процес. У тій ситуації ми зробили майже неможливе – зуміли переконати наших західних партнерів. І те, що санкції не скасовуються, продовжуються, і тиск на Москву, і головне – те, що Росія при всіх своїх колосальних амбіціях «Новоросії» осіла в тих кількох районах Донецької і Луганської областей і далі не може посунутися – мені здається, це серйозне досягнення.

– Зараз ситуація змінилася. Чи варто тепер переглянути «нормандський формат», Мінські угоди, чи ініціювати якийсь повноцінний міжнародний договір?

Ми повинні втягувати в процес США, задіювати такі країни, які вважають Росію ворогом – а це Польща, країни Балтії, деякі країни Європи, наприклад, Великобританія
Єгор Фірсов

Єгор Фірсов: Звичайно, альтернатива «Мінську» повинна бути, бо зараз «Мінськ» не дає взагалі майже ніяких результатів, він вже діє роки, а результатів немає. І я впевнений, що ми повинні шукати альтернативу, ми повинні втягувати в процес Сполучені Штати Америки, ми повинні задіювати такі країни, яким сильна Росія невигідна і які вважають Росію ворогом – а це Польща, країни Балтії, деякі країни Європи, наприклад, Великобританія. Тому альтернатива, насправді, залежить від нас. Як ми її будемо створювати, які заяви буде робити Україна на міжнародній арені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG