Доступність посилання

ТОП новини

Перші суди у справі «податкових схем Клименка-Януковича»: одних – під арешт, інших – додому


Спецоперація ГПУ та МВС. Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook
Спецоперація ГПУ та МВС. Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook

Печерський Суд Києва продовжує призначати запобіжні заходи екс-податківцям, затриманим під час масштабної спецоперації СБУ та МВС проти схеми ухилення від сплати податків, яка діяла в уряді Януковича, та імовірні збитки від якої сягають майже 100 мільярдів гривень. Чотирьом затриманим судді призначили два місяці арешту та різні суми застави, решту – відпустили під домашній арешт чи особисті зобов’язання. Це вже викликало обурення і простих українців, і депутатів, і керівників МВС та Генпрокуратури. Утім, суди і затримання тривають.

Колишнього керівника Харківської податкової адміністрації Станіслава Денисюка взяли під варту на два місяці з можливістю застави у розмірі 100 мільйонів гривень. Таке рішення ухвалив суддя Печерського суду Києва Володимир Карабань. Напередодні, 24 травня, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос запевнив, що Денисюк є «смотрящим» за всім бізнесом наближеного до Віктора Януковича бізнесмена Сергія Курченка, відтак у прокуратурі його вважають одним з найважливіших фігурантів справи про схему ухилення від податків, створену Олександром Клименком, міністром доходів та зборів в уряді Януковича. Сам Денисюк такі звинувачення відкидає, наголошуючи, що його звільнили з відомства у 2011 році.

«Якби я, як вважають прокурори, був членом злочинного угруповання Януковича – то чому мене тоді звільнили? Можливо, я боровся проти цього всього?» – наводить аргументи Денисюк.

На суді військовий прокурор Руслан Кравченко наголосив, що Станіслав Денисюк має зв’язки серед податківців, тож може впливати на свідків, а також може виїхати за кордон. Представник прокуратури стверджує, що має докази поїздок підозрюваного до Росії та окупованого Криму. І тому оптимальним запобіжним заходом є арешт на два місяці та застава розміром 120 мільйонів гривень, запропонував Кравченко.

«В нас достатньо підстав вважати, що підозрюваний може переховуватися від суду, перешкоджати слідству іншими справами, зокрема – погоджувати свої свідчення з іншими підозрюваними, знищувати докази у справі», – стверджує прокурор.

​Адвокат підозрюваного екс-податківця Сергій Вилков назвав звинувачення проти його клієнта безпідставними, а вирок – політично мотивованим.

«Прокуратура не наводить ніяких доказів провини нашого підзахисного. Вчора ми бачили інші рішення щодо підозрюваних у цій справі, але зараз суд змінив свої підходи. Ми вважаємо, що це рішення не має нічого спільного з правосуддям і є лише політичним замовленням», – каже Вилков.

Крім того, на думку адвокатів, Денисюка не можна тримати за ґратами через його стан здоров’я та наявність маленької дитини.

​Печерський районний суд Києва 25 травня продовжує розглядати подання правоохоронців із обрання запобіжних заходів колишнім посадовцям податкових інспекцій і управлінь Міндоходів, затриманим 24 травня у рамках антикорупційної операції.

Силовики проводять понад 400 обшуків у 15 областях України – Матіос (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Анатолій Матіос, зі свого боку, запевнив, що затримання корупціонерів у цій справі триватимуть і далі.

​25 травня цей суд обрав запобіжний захід для екс-голови полтавської міської податкової інспекції Богдана Лизуна. Його також заарештували на 60 днів із можливістю застави у понад три мільйони гривень.

Екс-голову податкової в Дніпропетровській області Сергія Шинкаренка так само заарештували – з правом виходу під заставу розміром 100 мільйонів гривень. Подібне рішення винесли судді й колишній начальниці ДПІ в Артемівському районі міста Луганська Ользі Гулці: арешт на 60 днів або застава у сім мільйонів гривень.

«Неоднакові» рішення суду щодо екс-податківців змусили владу і активістів згадати про судову реформу

Водночас для іншого екс-начальника Харківської обласної державної податкової інспекції Андрія Криволапова та колишньої заступниці голови цього відомства на Харківщині Тетяні Масловій суд обрав запобіжні заходи, не пов’язані з триманням під вартою, так само як і шістьом іншим екс-податківцям, яких підозрюють в участі у цій злочинній схемі. Суди і призначення запобіжних заходів підозрюваним у «податкових схемах Клименка» тривають і нині.

Проте 24 травня чотирьох підозрюваних у цій справі, яких під конвоєм доправили до Печерського суду, судді відпустили додому, обравши більш м’які запобіжні заходи. Зокрема, суд відпустив під заставу в 15 мільйонів гривень екс-голову Луганської податкової адміністрації Олександра Антипова, в якого, як заявили силовики, під час обшуку знайшли 3,8 мільйона доларів.

Затримані в результаті проведення операції МВС спільно з Генпрокуратурою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Ця ситуація вже викликала обурення частини українських депутатів, як провладних, так і опозиційних, а також посадовців МВС та Генпрокуратури.

​Всі вони головною причиною лояльності суддів до екс-податківців часів Януковича називають незавершеність судової реформи. Так, генпрокурор Юрій Луценко не виключив народних заворушень через лояльне ставлення суддів до підозрюваних у корупції.

«Ще одне милосердне рішення і я почну переживати за пожежний стан на Печерську», – написав Луценко у соцмережах.

​24 травня головний військовий прокурор Анатолій Матіос і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявили про викриття мережі ухилення від сплати податків. Вони відзвітували про понад 450 обшуків у 15 областях і затримання 25 екс-керівників податкових органів, яких підозрюють у завданих державі збитках обсягом 97 мільярдів гривень. Затриманих доставляли гелікоптерами до Києва і доправляли до суду у присутності журналістів.

Між тим, журналісти знайшли фото, яке свідчить про колишню співпрацю або дружні стосунки нинішнього очільника МВС та взятого 25 травня під арешт екс-податківця Денисюка.

​У ГПУ та МВС ці події назвали наймасштабнішою антикорупційною операцією останніх років. Утім, громадські активісти-антикорупціонери та експерти побачили у цьому передовсім піар ГПУ та МВС і завчасну підготовку до майбутніх парламентських виборів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG