Доступність посилання

ТОП новини

Головний результат антикорупційних справ – повернення вкрадених активів – Олена Щербан


Спецоперація ГПУ та МВС. Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook
Спецоперація ГПУ та МВС. Фото зі сторінки Арсена Авакова у Facebook

Масштабна спецоперація проти податківців часів Януковича – приклад реальної боротьби з корупцією, вважає політичний експерт Кирило Сазонов. Натомість радше ознаки піар-акції бачить у цих подіях експерт «Центру протидії корупції» Олена Щербан. Багатьох із затриманих суд відмовляється заарештовувати і відпускає під заставу. Водночас обоє експертів говорять про нагальність змін до законодавства для реалізації судової реформи та зміни Кримінально-процесуального кодексу. Про це експерти говорили в ефірі Радіо Свобода.

– Пані Щербан, суд почав відпускати затриманих раніше високопосадовців колишнього Міністерства доходів і зборів. І робить це під скромніші застави, ніж просила сторона обвинувачення. Ваша оцінка як юриста того, що відбувається?

Часто буває, що для публічного розголосу прокурорами пропонується велика застава, а реальних доказів не надається
Олена Щербан

Олена Щербан: Насправді, ми всі розуміємо, що застава – це те, що суд забов’язаний зробити. Не можна взяти під варту не запропонувавши застави. У кожному конкретному випадку потрібно розуміти, наскільки обґрунтованим був її розмір, який просили прокурори. Адже Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) визначає граничні розміри застави, який не може бути непосильним для особи, до якої він обирається. Тобто слідство має надати докази, що потрібні матеріальні ресурси наявні в цієї особи і вона може дозволити собі таку заставу. Водночас її розмір не дозволить особі уникнути слідства. На практиці часто так буває, що для публічного розголосу прокурорами пропонується велика застава, а реальних доказів не надається.

Олена Щербан
Олена Щербан

– Пане Сазонов, те, що підозрюваних відпускають уже на етапі обрання запобіжного заходу – це свідчення слабкості сторони обвинувачення, сили захисту, лояльності чи заангажованості суду?

Чому досі діє цей КПК «імені Портнова», не зовсім зрозуміло
Кирило Сазонов

Кирило Сазонов: Тут спрацювало відразу декілька факторів. Дійсно, судді діють в рамках чинного КПК, але чому досі діє цей КПК, не зовсім зрозуміло. Тобто, ми намагаємося бути схожими на гуманну Європу, яка перемогла корупцію набагато більш жорсткими методами, і працюємо за так званим КПК «імені Портнова», за яким підозрювана у корупційних злочинах людина має право вийти під заставу, отримає цілком розумний термін. Це, помножене на лояльність суддів, забезпечує їм практично повний захист.

МВС і Генпрокуратура спрацювали просто на відмінно, операція дійсно успішна, масштабна. Сподіваюсь, що слідчі доведуть слідство до суду і вироки будуть достатньо реальними.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

– Що заважає змінити Кримінально-процесуальний кодекс?

Кирило Сазонов: Декілька факторів працює тут. Зокрема, частина депутатів, які ми пам’ятаємо, свого часу відмовлялися голосувати за спецконфіскацію, не захочуть посилювати КПК щодо корупціонерів. Тому, що сьогодні візьмуть людей Януковича, а завтра раптом прийдуть за ними. По-друге, не буде особливого тиску громадськості, тому що європейські донори нашим організаціям, швидше за все, не дадуть грошей на посилення законів, бо це не по-європейськи. Тобто, немає сильних важелів впливу.

– Також нарікають на незавершеність судової реформи.

Олена Щербан: Звісно, судова реформа повинна бути, але та судова реформа, яка вже розпочата, стало зрозуміло уже з конкурсу у Верховний суд, що вона провалена заздалегідь. Починаючи з того, як було сформовано норми в законі про статус суддів. Єдиний можливий вихід щодо боротьби з корупцією – це створення антикорупційного суду, але на зовсім інших, оновлених конкурсних засадах, ніж ті, що запропоновані у діючому законі.

За допомогою таких операцій влада намагається «відмазати» людей, які сприяли Президенту і його оточенню надалі концентрувати владу у своїх руках
Олена Щербан

Ці затримання для мене більше схожі більше на піар-акцію. Тому що недарма вони відбулися якраз в той момент, коли генеральний прокурор звітував про рік своєї діяльності. По-друге, хотіла б звернути увагу: головний військовий прокурор заявив, що ці спецоперації відбулися за сприяння пана Насірова, який зараз перебуває під слідством НАБУ, і військового прокурора Кулика, який незважаючи на те, що справа про його незаконне збагачення вже у суді, теж працює успішно в Генеральній прокуратурі. За допомогою таких операцій влада намагається «відмазати» людей, які сприяли Президенту і його оточенню надалі концентрувати владу у своїх руках. Тому надії на те, що це матиме наслідки у вигляді обвинувальних актів і подальшого засудження, у мене абсолютно немає такої ілюзії.

– Пане Сазонов, це піар-акція, чи дійсно боротьба з корупцією?

Кирило Сазонов: Коли 1500 правоохоронців одночасно після року підготовки ловлять старих корупціонерів – це не піар-акція. Я добре знаю стару податкову часів Клименка-Януковича – скільки бізнесу вони забрали у людей, скільки «задушили» підприємців. Вони повинні відповісти за законом у будь-якому випадку.

– Які можуть бути судові перспективи в цій справі? Чи будуть результати боротьби з корупцією і коли їх побачать?

Попереду дуже цікаве слідство, нешвидке, але із сенсаціями
Кирило Сазонов

Кирило Сазонов: Я впевнений, нас чекає попереду ще дуже багато цікавого, тому що взяли людей з 15 регіонів. Вчора вже йшли обшуки у Львові, займаються найпотужнішим кланом, який залишився в Донецьку. Вони рано чи пізно почнуть здавати один одного, укладати угоди зі слідством. Ми дізнаємося дуже багато нового: і про гроші, і про злочини, і про тих, хто втік, і про тих, хто залишився. Попереду дуже цікаве слідство, нешвидке, але із сенсаціями.

– Чи вийде ця справа на тих найвищих людей, хто замовляв і розробляв цю схему?

Найважливіше в розслідуванні цих справ – це реальні вироки, які дадуть можливість конфіскувати решту тих коштів, які залишилися на арештованих рахунках
Олена Щербан

Олена Щербан: Ми всі розуміємо, що цих найвищих осіб уже немає в країні. Дуже б хотілося, звичайно, щоб це мало свій результат. Але найголовніше і найважливіше буде в розслідуванні цих справ – це реальні вироки, які дадуть можливість конфіскувати решту тих коштів, які залишилися на арештованих рахунках, в тому числі, на рахунках країн Європейського союзу. У будь-яких корупційних справах головний результат – це повернення вкрадених активів. Але у правовий спосіб, який не зможуть оскаржити у європейських судах.

— Крім активів, чи повернуть реальні вироки довіру до органів влади, які обіцяли боротися з корупцією?

Попри обіцянки реформувати судову систему – вона провалилась
Олена Щербан

Олена Щербан: Я думаю, що найближчими роками це стане зрозуміло. Тому, що на сьогодні, попри обіцянки реформувати судову систему – вона провалилась. Не так тяжко це робити, не так тяжко ухвалити закон, наприклад, про антикорупційний суд тощо, але на сьогодні такої політичної волі немає. Можливо, ситуація покращиться ближче до виборів, коли доведеться щось робити і показувати результат. Загалом для того, щоб була реальна боротьба, потрібні зміни до законодавства. Поки їх немає і немає щодо них політичної волі, очікувати результату не варто.

Реальна боротьба вже йде, реальних кримінальних справ уже багато, очищення системи вже йде
Кирило Сазонов

Кирило Сазонов: Я вважаю, що реальна боротьба вже йде, реальних кримінальних справ уже багато, очищення системи вже йде. Я не пам’ятаю випадків, щоб в Україні притягували до відповідальності, хоча б намагалися взяти під арешт начальника податкової. Я не пам’ятаю таких операцій за масштабами, щоб не було витоків і затримали одразу стільки багатих людей. А що стосується змін до законодавства, тут я з Оленою повністю згоден – вони необхідні. Але не в інтересах якихось груп, не на замовлення з-за кордону, а саме виходячи з нашого досвіду, що боротьба з корупцією повинна закінчуватися жорсткими термінами ув’язнення.

Вранці 24 травня головний військовий прокурор і міністр внутрішніх справ України заявили про викриття мережі ухилення від сплати податків, заснованої податківцями в час правління екс-президента Віктора Януковича. Як повідомили Анатолій Матіос і Арсен Аваков, були проведені понад 450 обшуків у 15 областях і затримані 25 екс-керівників податкових органів у справі про завдання державі збитків на суму близько 97 мільярдів гривень. Провадження відкрили за статтями участь у злочинній організації та зловживання службовим становищем. Запобіжні заходи для затриманих обирає Печерський райсуд Києва.

XS
SM
MD
LG