Доступність посилання

ТОП новини

Рік після трагедії у Грибовичах: влада борсається у смітті


Тут, у Жовкві, служили рятувальники ДСНС Андрій Вненкевич і Богдан Юнка
Тут, у Жовкві, служили рятувальники ДСНС Андрій Вненкевич і Богдан Юнка

Львів – У Львові – День жалоби за загиблими на Грибовицькому сміттєзвалищі. Рівно рік тому 30 травня троє рятувальників і еколог комунального підприємства опинились під завалами сміття під час проведення рятувальних робіт. Тіла трьох рятувальників вдалося знайти, а от працівника комунального підприємства – ні. Хто винен у цій трагедії? Що думають про розслідування рідні та друзі загиблих. Чи вдалося Львову бодай якось вирішити проблему з відходами?

У Жовкві біля приміщення пожежної частини Державної служби з надзвичайних ситуацій приспущений прапор із чорною стрічкою. Власне, звідси їхали торік 28 травня, коли загорілось сміттєзвалище у Грибовичах, рятувальники. Двоє з них – Андрій Вненкевич і Богдан Юнко – служили у Жовкві, а третій загиблий – Юрій Рудима – працював у Рава-Руській. Всі троє 30 травня опинились під завалами сміття внаслідок зсуву ґрунту і відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі. П’ятеро дітей залишились напівсиротами. Загинув також працівник комунального підприємства Олександр Бутін, але його тіло так і не вдалося знайти.

Рідні і друзі запалили лампадки і поклали квіти на місці трагедії, відвідали і могили загиблих, досі, кажуть, не можуть оговтатись від втрати.

«Важкий був рік, сина я вже не поверну… Хто винен у цій трагедії? Винуватцями роблять тих, хто не винен, а замовники тієї трагедії ходять спокійно. Історія розсудить. Шукають крайніх», – каже Микола Вненкевич, батько Андрія.

Справа у понад 300 томів

За фактом загибелі чотирьох людей на сміттєзвалищі порушені кримінальні провадження – а це понад 300 томів справи, 15 обшуків, 8 судових експертиз, допитані близько 700 свідків від часу трагедії. Згідно з висновками офіційної експертизи, причиною пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі стало самозаймання неущільнених твердих побутових відходів. Водночас із цим не погоджується міський голова Львова Андрій Садовий, який постійно заявляє, що це був зумисний підпал.

Ми живемо у сміттєвій блокаді
Андрій Садовий

«У сьогоднішньому часі це не лягає у політичну гру, яка ведеться проти Львова. Ми живемо у сміттєвій блокаді, від держави нічого не отримали», – зауважив мер.

На сьогодні ніхто з тих, кому було висунуто підозру під час досудового розслідування, не перебуває за ґратами. Кримінальні провадження розглядає Галицький суд Львова.

Грибовицьке сміттєзвалище, куди вже рік не вивозять сміття
Грибовицьке сміттєзвалище, куди вже рік не вивозять сміття

Пожежник Андрій Шарко працював разом із загиблими рятувальниками, брав участь у рятувальних роботах на сміттєзвалищі торік. Він хоче, щоб винні були знайдені й названі.

Спорядження б нас не врятувало. Перемололо хлопців і все, при такому зсуві нічого б не допомогло, там і бетон, і все було. Давно треба було цей полігон закрити
Андрій Шарко

«Халатність у державі, халатність міськради. Якби раніше все збудували, то такого б не було. Спорядження б нас не врятувало. Перемололо хлопців і все, при такому зсуві нічого б не допомогло, там і бетон, і все було. Давно треба було цей полігон закрити, як і обіцяв Андрій Садовий. Не знаю, хто винен», – наголосив рятувальник.

Мер обіцяє і обіцяє

Рік, відколи закрите Грибовицьке сміттєзвалище, Львів має проблеми з вивезенням побутових відходів. На сьогодні з 570 тонн сміття, яке місто виробляє за добу, лише 80 тонн полігони приймають. Є десятки сміттєвих майданчиків, звідки сміття не забирають понад місяць. У мерії пояснюють, що лише кілька полігонів погоджується приймати львівське сміття. Цей рік від часу трагедії був роком постійних скандалів, пов’язаних із львівським сміттям, яке виявляли по всій державі. За рік із міського бюджету Львова на вивезення сміття було виділено понад 300 мільйонів гривень. На сьогодні місто не має землі під новий полігон, сміттєпереробний завод – лише у планах. До кінця року обіцяють проектну документацію, а будуватимуть завод у Львові, на території ТЕЦ-2, повідомив Радіо Свобода, міський голова Львова Андрій Садовий.

Будівництво заводу, французька компанія визначила територію, де можна будувати, – це територія ТЕЦ-2, триває робота над проектною документацією
Андрій Садовий

«Перша частина: рекультивація самого полігону – в цьому році. Друге: будівництво заводу, французька компанія визначила територію, де можна будувати, – це територія ТЕЦ-2, триває робота над проектною документацією, до кінця року плануємо всі погодження отримати. Всі дозвільні документи дають державні органи влади і можуть вставити палки в колеса», – сказав львівський мер.

Та чи ця обіцянка буде реалізована? Якою буде реакція громади на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові? Куди відходи вивозитимуть, де їх сортуватимуть? Наразі ці запитання залишаються без відповіді. А чим ближче до виборів, тим більше зі сміття робитимуть політику, кажуть політологи.

Міський голова Львова звинувачає президента і прем’єра, що перешкоджають йому вирішити сміттєву проблему у місті. Тим часом 30 травня прем’єр Володимир Гройсман заявив, що цього року уряд зробив кілька кроків, які дали можливість Львівській міській раді почати вирішувати питання із утилізацією відходів. За словами прем’єра, лише міськрада має займатись питанням будівництва заводу і знайти порозуміння з громадами, щоб возити відходи.

«Міськрада має достатньо коштів, підтримку уряду для будівництва сміттєпереробного заводу. Андрій Садовий повинен зробити все, щоб вирішити цю проблему», – зауважив Володимир Гройсман на Львівщині, оглядаючи стан доріг, але оминаючи заходи із вшанування загиблих.

Грибовицьке сміттєзвалище, куди вже рік не вивозять сміття
Грибовицьке сміттєзвалище, куди вже рік не вивозять сміття

За рік, що минув, Львів міг стати прикладом для інших українських міст, як швидко, ефективно, екологічно і фінансово вигідно можна вирішити проблему зі сміттям, наголошують експерти, натомість за цей час проблема лише поглибилась. Сміття стало справжнім лихом, а не можливістю заробляти на ньому для громади, як це є у всьому цивілізованому світі, переконують фахівці.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG