Доступність посилання

ТОП новини

Демократія кліків: в Україні провели онлайн-голосування у громадську раду при НАБУ


Київ – 31 травня до 21:00 тривало онлайн-голосування на конкурсі до Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро. Із 56 кандидатів таким чином мають обрати 15. Неофіційні результати такого голосування будуть відомі вже цього ж дня, однак офіційно наказ про призначення на посади у раду НАБУ повинно оприлюднити протягом тижня. Тим часом, громадські активісти застерігають: цього разу до громадської ради можуть пройти люди, так чи інакше дотичні до фігурантів справ, які розслідує бюро.

Буде опублікований так званий відкритий протокол, де кожен зможе побачити і свій голос, і сусідні голоси – і самостійно перевірити, як були підраховані результати
Володимир Фльонц

У голосуванні щодо членів ради громадського контролю при НАБУ станом на кінець робочого дня проголосувало понад 13 тисяч людей, повідомили у бюро. Це – більше, аніж минулого разу взагалі взяло учать у такому голосуванні, розповів Радіо Свобода Володимир Фльонц, керівник організації «Електронна демократія», які здійснюють спостереження за перебігом конкурсу.

«Попереднього разу у голосуванні щодо ради громадського контролю проголосувало близько 10 тисяч, зараз активність помітно більша. Результати будуть доступні одразу після закінчення голосування. Буде опублікований так званий відкритий протокол, де кожен зможе побачити і свій голос, і сусідні голоси – і самостійно перевірити, як були підраховані результати. Це, власне, є ключовою особливістю цієї системи голосування», – каже він.

Як зауважує Фльонц, такий спосіб голосування вже використали не тільки під час виборів громадської ради теперішнього скликання при НАБУ, а й для виборів громадських рад при Міністерствах екології та охорони здоров’я, на черзі – Міністерство інфраструктури. Водночас, пригадує він, минулого року була спроба «накручування» голосів, щоправда – невдала.

Деякі кандидати намагалися штучно проголосувати за себе та ще деяких кандидатів
Володимир Фльонц

«Деякі кандидати намагалися штучно проголосувати за себе та ще деяких кандидатів. Такий прецедент дійсно був, – визнає Володимир Фльонц. – Це непросто, це відносно дорого, але саме завдяки тому, що система є відносно відкритою і потім публікується весь протокол голосування – це було моментально виявлено».

Тим часом, нинішній голова ради Олексій Гриценко із «Автомайдану» висловлює занепокоєння щодо ймовірного проходження до нового складу органу людей, пов’язаних із фігурантами антикорупційних розслідувань НАБУ. Через те, що громадська рада має повноваження, зокрема, оцінки і висловлення публічної позиції щодо роботи бюро, ці люди можуть займатися дискредитацією роботи відомства, вважає він.

Олексій Гриценко
Олексій Гриценко

Є купа людей, яких ми вважаємо такими, що намагаються потрапити у всі громадські ради
Олексій Гриценко

«Це несе прямі ризики, оскільки у цих людей є прямий конфлікт інтересів відносно Національного антикорупційного бюро. Крім того, є купа людей, яких ми вважаємо такими, що намагаються потрапити у всі громадські ради, мабуть, вирішувати якісь питання, але ми не бачили їх у якійсь конкретній діяльності щодо антикорупційної політики. Багато людей ми просто не знаємо. Можливо, вони нормальні, і буде дуже добре, якщо такі люди пройдуть, якщо вони налаштовані контролювати НАБУ і сприяти його діяльності», – зауважує Гриценко.

Рада контролю чи рада підтримки?

Рада громадського контролю теперішнього скликання насправді дуже швидко відреагує на деякі виклики, зокрема, на ДТП за участі співробітника НАБУ, також можна говорити про швидку реакцію із застереженнями щодо призначення на керівну посаду в одеському управлінні бюро, визнає заступник голови парламентського антикорупційного комітету Ігор Попов.

Водночас, за його словами, теперішню раду можна скоріше назвати «радою підтримки», аніж «радою контролю». Тому, на переконання Попова, включення до нового скликання громадської ради людей, які критично налаштовані до бюро, піде йому тільки на користь.

Ігор Попов
Ігор Попов

Якщо є перекос у сприянні або перекос у критиці заради гальмування справ – це також не є добре
Ігор Попов

«Нехай у раді як у колегіальному органі будуть як люди, які обожнюють НАБУ, люди, які обожнюють це керівництво, так і люди, що жорстко критикують. І нехай вони на цьому майданчику обмінюються аргументами. Я думаю, це буде найбільш правильно. Тому що якщо є перекос у сприянні або перекос у критиці заради гальмування справ – це також не є добре», – вважає депутат.

Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне агентство з питань запобігання корупції є трьома складовими української антикорупційної реформи. Між тим, попри створення нових органів, вони заявляють про обмеження у своїй діяльності, зокрема, у НАБУ називають вкрай необхідним запуск в Україні антикорупційних судів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG