Доступність посилання

ТОП новини

Любомир Гузар міг стати папою Римським (огляд преси)


Кардинал Української греко-католицької церкви Любомир Гузар
Кардинал Української греко-католицької церкви Любомир Гузар

Колишнього главу Української греко-католицької церкви Любомира Гузара поховають у понеділок на лівому березі Києва, в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового, інформує газета «Сегодня». Видання нагадує, що після смерті папи Івана Павла II в 2005 році Гузар був одним із претендентів на папський престол. Сан кардинала УГКЦ давав йому це право. Любомир Гузар брав участь у виборах наступника. Однак шансів стати новим папою у нього було мало – історики зазначають, що кардинали-виборці не хотіли другого поспіль понтифіка родом зі Східної Європи. Докладніше йдеться в матеріалі «Гузар міг стати папою Римським».

Про те, як зробити земельну реформу в інтересах селян і всіх українців, розповідає «Газета по-українськи». Видання переконує, що продовження мораторію є подальшим знущанням над селянами, а його скасування – за планами олігархів – може зовсім обезземелити народ. І аграрну, і сільську політику потрібно вибудувати з нуля, наголошують газетярі. Закон «Про обіг землі сільськогосподарського призначення» має бути для цього основою, він повинен стати мостом, що зв’яже село і агробізнес. Видання пише, що політики перетворили землю і земельний ринок на корупційну годівницю. Селян просто позбавили конституційного права розпоряджатися власною землею. Докладніше з проблемою видання знайомить у статті «Український земельний хрест: смерть чи воскресіння?»

Україна має ініціювати створення військової організації ЄС, яка замість НАТО гарантуватиме її безпеку, наголошує «Газета по-українськи». Видання пише, що західний світ змінився. Апелювати до спільних із ним цінностей пізно. Це провальна стратегія для України, шлях в нікуди. Тож Україні теж варто змінити міжнародну політику. На випадок подальшого розколу Євросоюзу Україна повинна мати сценарій створення міжнародного блоку. Про це йдеться в матеріалі «Україна має стати ядерною державою».

Українське законодавство потребує оновлення в контексті сучасних викликів і завдань, що постали перед оборонно-промисловим комплексом України, наголошує газета «Голос України». Роки військових дій на Донбасі засвідчили, наскільки потужним є приватний сектор у вітчизняному оборонному виробництві, як швидко він реагує на сучасні виклики і пропонує певну долю військового асортименту, якого в Україні не було раніше.

Весна 2017 року увійде в історію як кінцевий пункт відразу в двох тривалих історіях української євроінтеграції. Не встигли висохнути чорнила під рішенням про надання Україні безвізового режиму, як відбулася ще одна знаменна подія – ратифікація останнім парламентом країн ЄС Угоди про асоціацію. Більше про європейське майбутнє розповідає газета «Сегодня» в публікації «Євросвято. Продовження».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG