Доступність посилання

ТОП новини

Британія готується до виборів, попри теракт


Поліція працює на місці теракту в Лондоні. 3 червня 2017 року
Поліція працює на місці теракту в Лондоні. 3 червня 2017 року

Угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напади у Лондоні цими вихідними, в результаті яких загинули сім людей і поранень зазнали 48. Британська поліція каже, що знає, хто були троє нападників, яких застрелили у центрі міста в ніч із суботи на неділю. Владна Консервативна партія опинилася під подвійним тиском. Її кабінет повинен не лише показати ефективність теперішніх антитерористичних операцій, але й переконати виборців, які прийдуть на дільниці через три дні, що саме уряд на чолі з Терезою Мей має план довготермінового вирішення цієї та багатьох інших ключових проблем країни.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей любить короткі гасла. «Брекзит» означає «Брекзит», – проголосила вона, коли очолила уряд минулого року.

Тереза Мей
Тереза Мей

А відучора Мей, поновивши виборчу кампанію після чергової перерви, спричиненої терористичним нападом – третім за останні три місяці, – заявила, що «досить є досить».

Ми мусимо робити більше, набагато більше, щоб протистояти і перемогти зло ідеології ісламістського екстремізму
Тереза Мей

«Ми мусимо робити більше, набагато більше, щоб протистояти і перемогти зло ідеології ісламістського екстремізму», – закликає Тереза Мей.

Чимало британців підтримують таке гасло. Переважає думка, що убивці-терористи діють під впливом ідеології.

Тероризм та екстремізм шкодять ісламові. Мусульманам треба зробити більше, щоб не допустити повторення
Мак Кішті

Представник лондонської поліції, відповідальний за зв’язки з громадськістю, Мак Кішті висловив стурбованість від імені мусульманської громади, до якої належить сам: «Тероризм та екстремізм шкодять ісламові. Мусульманам треба зробити більше, щоб не допустити повторення, і нам треба знати, як ми можемо у майбутньому відігравати більшу роль».

А прем’єр-міністр іде далі і заявляє, що треба боротися не лише з насильницьким екстремізмом, але й цілим спектром екстремістських поглядів, несумісних, як вона каже, з «британськими плюралістичними цінностями».

Тереза Мей пропонує зробити суворішими закони про арешти підозрюваних у причетності до тероризму, а також домогтися, щоб екстремізм не поширювався через інтернет.

Відповідальність за це британська прем’єр поклала на інтернетні компанії.

Вибори відбудуться вже 8 червня

Як саме будуть втілюватися плани протидії тероризму і хто їх буде втілювати, залежить від того, кому голосами у четвер довірять владу британські виборці.

Головний опонент Терези Мей – лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін – заявив, що вона вже провалила свою роботу і повинна піти у відставку.

«Вона раніше очолювала Міністерство внутрішніх справ, і під її керівництвом втілювалися плани скорочення чисельності службовців поліції», – каже Корбін.

Зараз опитування показують, що урядова Консервативна партія може сподіватися на перемогу, але ніхто не береться цю перемогу гарантувати чи казати, що більшість буде достатньою, щоб сформувати стійкий британський уряд.

Тим часом лондонська поліція проводить обшуки та арешти, зосереджені у східній частині Лондона.

Ключове завдання служб безпеки – виявити можливих спільників нападників і запобігти новим нападам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG