Доступність посилання

ТОП новини

Справи журналістів можуть стати локомотивом для звільнення інших українських в’язнів Кремля – Томак


Микола Семена. Архівне фото
Микола Семена. Архівне фото

У День журналіста, який в Україні відзначають 6 червня, в Києві привернули увагу до долі двох українських журналістів, які зазнають судового переслідування в Росії. Один із них – колега з проекту Крим.Реалії Микола Семена, якого в окупованому Криму звинувачують у підриві територіальної цілісності Росії. А паризького кореспондента УНІАНу Романа Сущенка російський суд звинувачує у шпигунстві. Акцію провели студенти біля Київського університету імені Бориса Грінченка за участю виконувача обов’язків міністра інформаційної політики Еміне Джеппар.

Звільнити українських журналістів, яких переслідує російська влада, вимагали 6 червня студенти й викладачі Інституту журналістики. Крейдою на асфальті вони написали #Free Cущенко! #Free Cемена! І скандували заклик до Кремля звільнити українських журналістів.

Сущенко і Семена є символами боротьби, спротиву, який українці чинять машині, яка підступно окупувала Крим і розгорнула війну на сході
Еміне Джеппар

Присутня на акції виконувач обов’язків міністра інформаційної політики Еміне Джеппар сказала, що символічно, що ця акція проходить у день журналіста. «Це наша спроба підтримати журналістів, які стали жертвами політичних репресій Росії. І Сущенко, і Семена є символами боротьби, спротиву, який українці чинять машині, яка підступно окупувала Крим і розгорнула війну на сході», – сказала Еміне Джеппар.

Журналістка і правозахисниця, голова Центру громадянських свобод і співкоординактор кампанії #LetMyPeopleGo, що бореться за звільнення українських в’язнів з російських тюрем, Марія Томак говорить, що справа Романа Сущенка та Миколи Семени цілком вписується у контекст переслідування українських громадян з боку Росії. Адже для Кремля український журналіст означає «шпигун», а кримські активісти, чи просто кримські татари є «екстремістами» просто через факт висловлення позиції щодо незгоди з окупацією Криму.

Щодо Миколи Семени, то він переслідується за те, що публічно називав окупацію Криму окупацією. І за цю саму позицію переслідуються інші кримські в’язні
Марія Томак

«Сущенка звинувачують у тому, що він шпигун, бо журналіст для Росії – це в лапках «шпигун», а щодо Миколи Семени, то, по суті, він переслідується за те, що публічно називав окупацію Криму окупацією. І за цю саму позицію переслідуються інші кримські в’язні. Група Сенцова за те, що вони брали участь в акціях, кримські татари за те, що вони не приймають як громада окупацію та анексію Криму, і звісно, що Росія не вважає, що вона переслідує журналістів, вона вважає, що вона переслідує екстремістів та шпигунів», – пояснює правозахисниця.

Томак говорить, що при цьому для решти світу той факт, що Росія судить українських журналістів, має велике значення.

Справи журналістів привертають більше уваги, і на ці обидві справи була майже миттєва реакція західних інституцій та окремих дипломатичних місій
Марія Томак

«Справи журналістів привертають більше уваги, і на ці обидві справи була майже миттєва реакція західних інституцій та окремих дипломатичних місій. І вони можуть бути локомотивом для інших справ, які менше привертають увагу», – вважає правозахисниця й журналістка Марія Томак.

У Криму журналістові Миколі Семені пред’явили звинувачення в кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації». Його кримінальна справа складається з шести томів. На допиті ФСБ Росії Микола Семена заявив, що в своїх матеріалах реалізовував право на «вільне вираження думки».

Захист Миколи Семени, Міжнародна і Європейська Федерації журналістів, НСЖУ, МЗС України, а також офіс представника ОБСЄ з питань свободи слова закликали ФСБ Росії випустити журналіста з Криму на лікування, однак позитивної відповіді поки домогтися не вдалося.

Роман Сущенко. Архівне фото
Роман Сущенко. Архівне фото

Кореспондента українського агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка, який приїхав до Росії у приватних справах, ФСБ Росії затримала у Москві, назвавши його «співробітником української розвідки». Кримінальну справу російські слідчі порушили за статтею «шпигунство». Сущенко всі звинувачення відкидає. Українська сторона називає звинувачення проти журналіста безпідставними і вимагає негайно його звільнити.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG