Доступність посилання

ТОП новини

Латвія – одна з оптимальних для лікування та реабілітації поранених українських військових


Рига, Латвія. Архівне фото
Рига, Латвія. Архівне фото

Рига – Латвійські владні установи і місцеві громадські організації надають допомогу в лікуванні та реабілітації в Латвії українських військових, які були поранені у ході військових дій на сході України. Загалом з 2014 року в рамках латвійської державної програми двадцять шість українських військовослужбовців отримали тут лікування, ще чотирнадцять воїнів лікувалися і пройшли реабілітацію за кошти громадського Фонду підтримки України. Також восени цього року завдяки старанням громадської організації «Фонд відродження Латвії» заплановано відкриття на морському узбережжі Відземського краю Латвії Центру реабілітації українських ветеранів АТО.

Голова правління Фонду підтримки України, лікар, латишка з українськими коренями Яна Стрелеца розповіла Радіо Свобода, що в Латвії якісна медицина, яка допомогла багатьом українським військовослужбовцям стати на ноги після поранення. Найчастіше характер поранень українських військових вимагав складних мікрохірургічних операцій кінцівок, у здійсненні яких латвійські лікарі мають значний досвід та високотехнологічну клінічну та технічну базу.

«Латвійський центр мікрохірургії один із найкращий в регіоні, думаю, що не тільки серед Балтійських країн, але й Скандинавії та Польщі. І наші лікарі завжди кажуть, що немає різниці, чи людина була поранена на полі бою, чи це побутова травма. Спеціалісти у Латвії з мікрохірургії найвищого ґатунку», – каже Яна Стрелеца.

«Реабілітація починається з операційної»

Вона наголосила, що реабілітація починається з лікування, і досить часто українським військовим, які приїхали до Латвії на реабілітацію, доводилося проводити серйозне лікування з оперативним втручанням.

Реабілітація – це частина медицини. В сучасній медицині реабілітація починається з того моменту, як пацієнт потрапив до лікарні
Яна Стрелеца

«Реабілітація – це частина медицини. В сучасній медицині реабілітація починається з того моменту, як пацієнт потрапив до лікарні, починається його психологічна реабілітація, тобто він повинен мати реальні прогнози, психологічно відходити від травми. І по-друге, реабілітація в 21-му сторіччі фактично починається з того моменту, як він повернувся з операційної. В Україні у військових шпиталях цього немає, або є лише для галочки. У Латвії під час лікування військові отримують і реабілітацію», – наголосила Яна Стрелеца.

В Україні на гарному рівні нейрохірургія, але, зокрема, травматологія в Україні могла б бути кращою. Як що ми говоримо про мікрохірургію, особливо на кінцівках, то там її взагалі немає
Віталій Паладій

Український військовий Віталій Паладій був поранений біля міста Мар’їнка Донецької області. Тривале лікування в Україні було безрезультатним. Наразі завдяки лікуванню у Латвії, де йому зробили дві операції, він зміг продовжити повноцінне життя.

«В Україні на гарному рівні нейрохірургія, але, зокрема, травматологія в Україні могла б бути кращою. Як що ми говоримо про мікрохірургію, особливо на кінцівках, то там її взагалі немає. Я бачу сенс у тому, щоб направляти до нас поранених у тих випадках, де у Латвії є досягнення, а в України бракує сил і досвіду», – вважає Стрелеца.

Лікування та реабілітація в Латвії дешевші

Латвійський Фонд підтримки України, заснований 2014 року, збирає пожертвування для лікування та реабілітації поранених українських військовослужбовців, є посередником між державою, латвійськими клініками та українськими пораненими, які потребують допомоги.


За словами Яни Стрелеци, якість лікування в Латвії відповідає міжнародним стандартам, але ціна значно нижча, ніж, зокрема, у Західній Європі чи Ізраїлі.

Коли українські поранені лікуються через наш Фонд, то досить часто лікарі відмовлялися від свого гонорару
Яна Стрелеца

«Якщо порівняти з Німеччиною, то дешевше в десятки разів, з Ізраїлем – у сотні. І ще хочу зазначити, що коли українські поранені лікуються через наш Фонд, то досить часто лікарі відмовлялися від свого гонорару. Тобто Фонд оплачує оренду операційної, одноразові інструменти, перебування в лікарні, але лікар за свою працю не бере гроші», – зазначила Яна Стрелеца.

Одним лікарів, який проводив операції для українських військових без гонорару, є ведучий ортопед клініки ORTO Андрейс Передістий. Ця клініка також надавала безкоштовно фізіотерапевтичні послуги для поранених українських воїнів.

«Так, у нас була така акція. Ми змогли за свій рахунок забезпечити фізіотерапевтичні послуги. Зрозуміло, що це недешево, але й ми повинні були зробити свій внесок у процес допомоги українським військовим. В майбутньому ми також можемо співпрацювати, бо в нас є значний досвід, і надання допомоги в лікуванні та реабілітації українських військових потрібно продовжувати», – зазначив латвійський ортопед.

За словами Андрейса Передістия, майже усі випадки лікування українських військових у клініці ORTO були складними, бо поранені перебувають у зорі ризику.

«Так було з пацієнтом зі Львова, який мав інфекцію, і ми його довго лікували. Він у нас був півтора місяця, що для приватної лікарні дуже довго. У кожного з українських військових були складні випадки поранення. Зрозуміло, що ми щодня такого не зустрічаємо. Лікарі, які лікують військових, повинні мати великий досвід. Зрозуміло, що ми не військові лікарі, хоча технічно ми можемо зробити усе, але в нашій лікарні не розроблені спеціальні стандарти, як це є в інших випадках. Коли до нас потрапляють звичайні хворі, то ми по пунктах знаємо, що слід робити. А тут кожний випадок специфічний і індивідуальний», – каже ортопед.

«Україні слід розробити державну програму лікування військових за кордоном»

Значну допомогу українським військовим надала латвійська клініка «Лабораторія очних протезів Валтерса». Латвійський офтальмолог-протезист Валдіс Валтерс добре відомий багатьом українцям, бо він бував в Україні, де безкоштовно надавав консультації і робив очні протези пораненим на Майдані та у ході військових дій на сході України.

Яна Стрелеца наголосила Радіо Свобода, що латвійська держава і Фонд допомоги України, щоб уникнути корупційної складової, співпрацюють лише з українськими громадськими організаціями. Ускладнює роботу Фонду те, що якість медичної документації в Україні не відповідає звичним для Європи вимогам. Також, за її словами, Україні бажано б розробити спеціальну державну програму допомоги українським військовим, яким необхідно лікування за кордоном.

У нього кістка не пошкоджена, і формально за безглуздими, нежиттєздатними критеріями української військової медицини він майже здоровий. Того, що у нього нога майже непрацездатна, того, що він на милицях, система не помічає
Яна Стрелеца

«Мені не зрозуміло, чому в Україні на державному рівні немає ніяких системних, методичних дій. У нас був хлопець, який був поранений, коли йому був 21 рік – чому він має залишатися калікою? У нього кістка не пошкоджена, і формально за безглуздими, нежиттєздатними критеріями української військової медицини він майже здоровий. Того, що у нього нога майже непрацездатна, того, що він на милицях, система не помічає», – вважає Стрелеца.

Латвія виділила 34 тисячі євро для лікування українських військових

У квітні цього року рамках державної програми підтримки України латвійський уряд в черговий раз виділив кошти на лікування та реабілітацію поранених українських військових. Виділено 34 тисячі євро, з яких, за словами Яни Стрелеци, заплановані також кошти на медикаменти та медичні ортези.

У рамках державної програми підтримки України, а також на кошти Конгресу українців Латвії українські поранені військові проходили реабілітацію в Національному реабілітаційному центрі «Вайварі» у Юрмалі, який надає послуги, зокрема, хірургічної та ортопедичної реабілітації, нейрореабілітації, реабілітації спінальних хворих, а також у сфері ортопедії та протезування.

Під час офіційного візиту у квітні цього року до Латвії президент України Петро Порошенко відвідав поранених українських військових, які на той час проходили реабілітацію. Це були воїни, які брали участь у проекті «Переможці». Петро Порошенко ознайомився з процесом лікування українських військовослужбовців, а також висловив подяку керівництву та персоналові «Вайварі» за забезпечення процесу лікування і реабілітації військових, які були поранені під час збройного конфлікту на сході України.


«Машина часу, яка перенесе українців у майбутнє»

Наразі сучасні соціальні науки свідчать, що поряд з відновленням фізичного здоров’я для людей, які брали участь в бойових діях, потрібна психологічна реабілітація та набуття гідного місця в новому для них «післявоєнному» світі.

Один із засновників громадської організації «Фонд відродження Латвії», журналіст, російський дисидент, який зараз проживає в Латвії, Сергій Алексєєв став ініціатором створення в Латвії Центру реабілітації для українських ветеранів АТО, який заплановано відкрити в цій балтійській країні восени цього року.

За його словами, Латвія вже 25 років успішно долає наслідки радянської окупації і надає посильну підтримку Україні на шляху європейської інтеграції. Також Латвія традиційно славиться своєю екологією, якісними продуктами харчування, потужною медициною і приємним морським кліматом. Тому, за словами Алексєєва, перебування ветеранів АТО в реабілітаційному центрі, організованому саме в Латвії, дозволить їм не тільки відновити і зміцнити своє фізичне здоров’я, але й на власні очі побачити результат перетворень, які здійснила Латвія за останні роки.

«По суті, ми створюємо таку «машину часу», яка перенесе українців у майбутнє, покаже їм сучасну Європу, куди вони йдуть разом усією країною. І якщо людина захоче в результаті перебування в нашому центрі якось змінитися, відкрити свій бізнес, розвивати свої таланти – це дуже добре. Хочеться, щоб вони тут, перш за все, відпочили душею. Для цього будуть створені усі умови – гарний добротний екологічний будинок, чудова, екологічно чиста їжа, латвійська медицина, бо ми досягли домовленості, що тих, хто виявить бажання, будемо возити на обслідування в чудову Адажську клініку», – зазначив організатор Центру реабілітації для українських воїнів -ветеранів АТО Сергій Алексєєв.

Латвію цікавить український досвід військової психології

Наразі Україна може також поділитися своїм досвідом у контексті психологічної допомоги військовим. 24–25 травня у Латвії відбулася Конференція країн Балтії «Перша психологічна допомога для військових у бойових умовах». У ході заходу своїм досвідом поділився військовий психолог з України, волонтер групи «Повернись живим» Родіон Григорян, який також є одним із героїв документального фільму латвійського режисера Яніса Вінгріса «Волонтери». Родіон навчає бійців та ветеранів АТО унікальній методиці протистояння стресові на основі комплексу різноманітних технік.

За його словами, український досвід військової психології є дуже важливим і цінним для інших країн, особливо сусідніх із Росією, бо загроза її повномасштабного наступу має високу ймовірність. Українці акумулюють останні світові досягнення, і ці методи проходять перевірку досвідом війни, в результаті чого в Україні розробляються оптимальні техніки психологічної допомоги військовим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG