Доступність посилання

ТОП новини

Таємна філія Генпрокуратури (розслідування)


Що стається з генеральними прокурорами після того, як вони йдуть у відставку? Наприклад, чим зараз займається другий постмайданний генпрокурор Віталій Ярема та його колишній заступник Анатолій Даниленко? Ці питання навряд чи зацікавили б журналістів, якби вони не помітили підозрілу активність біля офісу, в якому обидва розташувались. Сюди часто заходять як нинішні народні депутати (зокрема, й ті, стосовно яких у ГПУ є кримінальні провадження), так і співробітники прокуратури, включно з нинішнім генпрокурором Луценком. Усе це викликає підозри: а чи не виконують вони, користуючись своїм впливом та зв’язками, функції таких собі тіньових посередників між правоохоронцями й людьми, в яких можуть бути проблеми із законом? Розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Навіть у вечірній час парковка біля київського офісного центру на Львівській площі щільно заставлена автівками. 20 грудня 2016 року тут, зокрема, можна було побачити дві машини «Тойота Кемрі», якими користується генеральний прокурор Юрій Луценко, і ще одну відомчу автівку ГПУ, яка часто виїжджала з воріт центрального офісу Генпрокуратури (це неодноразово фіксували «Схеми»).

Коли о 23:37 генпрокурор залишає будівлю, услід за ним на відомчому автомобілі їдуть двоє чоловіків, один з яких – начальник Департаменту інформаційних технологій, документального та матеріально-технічного забезпечення ГПУ Костянтин Моргун.

Генеральний прокурор Юрій Луценко залишає будівлю на Львівській площі
Генеральний прокурор Юрій Луценко залишає будівлю на Львівській площі

Після від’їзду Луценка з офісного центру починають виходити охоронці, а за ними – колишній заступник генпрокурора Анатолій Даниленко та його бізнес-партнер і екс-депутат Київської міськради Геннадій Ільїн.

Згодом у компанії кількох невідомих будівлю залишає і перший заступник голови СБУ Павло Демчина. Чоловік, із яким він спілкується, – близька до Юрія Луценка людина Ярослав Максимець, який керував апаратом МВС, коли той був міністром.

Павло Демчина (ліворуч) та Ярослав Максимець
Павло Демчина (ліворуч) та Ярослав Максимець

У 2012 році він став засновником компанії «Бізнес-центр Лотос», керівником якої на той момент була дружина Луценка Ірина. У сьомому скликанні парламенту Максимець був саме її помічником.

Що ж робив генеральний прокурор в офісному центрі на Львівській площі? «Схеми» поцікавились у нього про це: «Двадцяте грудня – це день, старий день міліції. До призначення поліцейського літнього свята – це свято. І ми вирішили, що це нагода зустрітись тим, хто служив разом, і нам не соромно за ту службу».

Будівлю, яку відвідував Луценко, побудували за скандальних обставин замість реконструкції фонтану члени родини Даниленка та Ільїна. Цей факт розслідували журналісти програми «Наші гроші».

Колись на місці цього офісного центру був фонтан
Колись на місці цього офісного центру був фонтан

За спостереженнями «Схем», бокову частину офісного центру постійно використовують три людини: екс-генпрокурор Віталій Ярема, його екс-заступник Анатолій Даниленко та бізнес-партнер останнього – Геннадій Ільїн.

Віталій Ярема виходить із офісного центру
Віталій Ярема виходить із офісного центру

Слідом за ним виходять його екс-заступник Анатолій Даниленко зі своїм бізнес-партнером Геннадієм Ільїним
Слідом за ним виходять його екс-заступник Анатолій Даниленко зі своїм бізнес-партнером Геннадієм Ільїним

Чи зберігають Ярема та Даниленко вплив на ГПУ навіть після відставки? У вересні минулого року, наприклад, знімальна група програми помітила біля цього самого офісного приміщення заступника генерального прокурора та головного військового прокурора Анатолія Матіоса.

Військовий прокурор Анатолій Матіос
Військовий прокурор Анатолій Матіос

6 лютого 2017 року о 17:00 бізнес-центр на Львівській площі залишив чоловік у костюмі і з пакетом. До нього під’їхала «Тойота Кемрі», яка до цього була припаркована біля будівлі. Серія її номерів схожа на ту, яку використовує Генеральна прокуратура України.

Офіційно робочий день на той момент ще не завершився, тому «Схеми» вирушили за автівкою, аби подивитись, куди прямує її пасажир. За 13 хвилин до закінчення робочого дня машина заїхала у ворота центрального офісу ГПУ по вулиці Різницькій (цю ж саму «Тойоту» знімальна група неодноразово фіксувала на території Генпрокуратури).

Чоловік з пакетом – Олександр Кондратенко
Чоловік з пакетом – Олександр Кондратенко

Це – Олександр Кондратенко. На сайті Генпрокуратури зазначено, що у травні 2016-го він був призначений на посаду заступника начальника Департаменту забезпечення діяльності керівництва. В електронній декларації Кондратенка за 2015-й зазначається, що він працював у ГПУ на посаді заступника начальника департаменту. У 2014-му він працював на посаді керівника апарату генпрокурора Віталія Яреми, а до того – під його керівництвом, ще коли той у 2014 році обіймав посаду першого віце-прем’єр-міністра.

Через десять днів о 19:13 та сама «Тойота Кемрі» знову біля офісного центру на Львівській площі. Майже через три години будівлю залишає той-таки Олександр Кондратенко.

На цей момент офіс у хронологічному порядку вже залишили: екс-генпрокурор Віталій Ярема, екс-начальник головного управління МВС у місті Києві, а нині перший заступник голови Одеської ОДА Олександр Терещук; Анатолій Даниленко, екс-перший заступник начальника Нацполіції Василь Паскал.

Колишній перший заступник начальника Нацполіції Василь Паскал
Колишній перший заступник начальника Нацполіції Василь Паскал

15 лютого о 17:20 з офісного центру на Львівській площі вийшли троє чоловіків.

Один із них дуже схожий на прокурора Кіровоградської області Анатолія Коваленка, а номерний знак автівки, в яку він сідає, зареєстрований на Кіровоградську прокуратуру.

Другий відвідувач, схожий на прокурора Запорізької області Валерія Романова, сідає в авто, яке зареєстроване на Запорізьку прокуратуру.

2 березня 2017 року «Схеми» зафіксували, як офісне приміщення залишає керівник прокуратури Київської області – Дмитро Чібісов із папкою в руці.

Керівник прокуратури Київської області Дмитро Чібісов
Керівник прокуратури Київської області Дмитро Чібісов

Прокурор Київської області в офіс на Львівську площу приїхав у робочий час на відомчій автівці з водієм.

15 березня 2017 року – у розпал робочого дня (о 15:04) до парковки на Львівській площі під’їжджає «Тойота Кемрі», зареєстрована на прокуратуру Криму. Із неї виходить прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов
Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов

У супроводі жінки він проходить охорону та потрапляє до офісних приміщень. Автомобілі, якими користуються Віталій Ярема та Анатолій Даниленко, у цей час стоять на парковці.

«Схеми» надіслали запит до ГПУ з питанням: з якою метою співробітники органів прокуратури, за якими закріплені зазначені автомобілі, відвідували офіс на Львівській площі.

Цього ж дня офісний центр відвідував приблизно на півгодини ще один чоловік – Дмитро Кащук, який у 2014 році обійняв посаду голови Державної служби геології та надр.

Дмитро Кащук
Дмитро Кащук

Ось фрагмент його інтерв’ю вже після відставки:

– У ЗМІ є інформація, що СБУ відкрила провадження проти колишніх чиновників Держгеонадр, які начебто реалізовували необлікований бурштин у власних цілях, використовуючи ДП «Бурштин Україна». Здається, Ви також є серед фігурантів справи?

– Дивно, що спочатку моє прізвище з’явилося на сайті СБУ, але вже за кілька годин зникло. Кримінального провадження проти мене немає, а розкручування цієї теми в публічному полі явно комусь вигідне.

Щойно Кащук вийшов із офісу на Львівській площі з паперами, як до нього під’їхав на той момент керівник Держслужби геонадр Микола Бояркін.

Дмитро Кащук та Микола Бояркін
Дмитро Кащук та Микола Бояркін

Вони спочатку поспілкувались надворі, а згодом на одній автівці залишили офісну парковку.

«Схеми» телефонували Дмитрові Кащуку, шоб запитати, що привело його у цю будівлю, але він так і не взяв слухавку.

Серед відвідувачів офісу на Львівській площі журналісти помітили і народного депутата від групи «Воля народу» Олеся Довгого.

Олесь Довгий залишає офіс-центр
Олесь Довгий залишає офіс-центр

У 2006 році, коли мером Києва був Леонід Черновецький, він обіймав посаду секретаря Київської міської ради. Прокурор Юрій Луценко нині часто наголошує на тому, що прокуратурою активно розслідуються земельні оборудки того часу.

Приїжджав сюди і колишній народний депутат від Партії регіонів, бізнесмен Володимир Продівус.

Колишній народний депутат від Партії регіонів, бізнесмен Володимир Продівус
Колишній народний депутат від Партії регіонів, бізнесмен Володимир Продівус

Три роки тому у мережі з’явилось відео з Рівненщини, на якому він (на той момент парламентар) присутній у лісі під час конфлікту озброєних людей, пов’язаного з видобутком бурштину.

Щоб поставити запитання про мету відвідин офісу на Львівській площі посадовими особами, «Схеми» спочатку вирішили почекати на парковці Віталія Ярему та Анатолія Даниленка. От тільки автівки, якими користується екс-генпрокурор, залишили її, не дочекавшись самого Ярему.

Журналісти телефоном звернулись до екс-заступника генерального прокурора Анатолія Даниленка із запитанням про його нинішню діяльність та поцікавились, чи впливає він будь-яким чином на роботу прокуратури. «Звісно, не впливаю. Як я можу впливати?» – відповів він.

А також поцікавилися в нього, чи має офіс на Львівський площі екс-генпрокурор Ярема, але відповіді не отримали.

Зателефонували журналісти і до Віталія Яреми. Екс-генпрокурор спочатку вдався до звинувачень. «Чим викликане ваше журналістське розслідування? Це хтось замовив?» – заявив він. Але згодом таки погодився дати інтерв’ю: «Про що ми говоримо і з ким зустрічаємось – це мої особисті питання. Я про них говорити не буду. Але у мене є таке право, як у громадянина, зустрічатись з тим, з ким я вважаю за потрібне».

Віталій Ярема переконує, що офісу у приміщенні на Львівській площі не має: «Я сьогодні вільна людина, живу в вільній країні і заходжу в це приміщення до своїх друзів, в мене там є місце, де я можу посидіти попрацювати, але це не є офіс».

«Схеми» запитали у Віталія Яреми, чим нині займається колишній генеральний прокурор.

«Я займаюсь юридичною діяльністю. Я за це отримую сьогодні кошти. Я плачу податки як фізична особа-підприємець і, звичайно, я надаю якісь консультації. Якого роду консультації? Це є, мабуть, службова чи комерційна таємниця», – відповів він.

Він запевнив, що Юрій Луценко не радився з ним, коли обійняв посаду генпрокурора: «Та нє. Ну, Боже упасі. Ніяких порад. Нічого».

А от Юрій Луценко переконує, що перед призначенням обговорював з Яремою ситуацію: «Очевидно, що він, як колишній генпрокурор і мій добрий товариш, пояснював, на що би я мав (без юридичної освіти) звернути увагу, коротко охарактеризував проблеми».

Генеральний прокурор України Юрій Луценко
Генеральний прокурор України Юрій Луценко

Чи залишились люди Яреми у Генпрокуратурі під керівництвом Луценка?

На це запитання колишній очільник ГПУ Ярема відповів: «Я призначав, і ці люди, звичайно (їх – сотні), працюють. І знаю, що багато хто з повагою до мене ставиться. З багатьма з них я спілкуюся, з ким із них – це моя особиста справа. Які теми обговорюємо? Це теж питання особисті. Люди звертаються з різних питань».

На питання про те, навіщо заступник начальника Департаменту забезпечення діяльності керівництва ГПУ Олександр Кондратенко навіть у робочий час приїжджає в офіс на Львівську площу, Ярема відповів так: «Ну і що? Ну і що? В чому суть? В чому порушення цієї людини або моє порушення? Ви зверніть увагу, скільки разів він заходить в туалет в робочий час!»

Чи проводить генпрокурор у відставці зустрічі з прокурорами? «А Ви впевнені, що вони в це приміщення приїжджали? Може, вони в магазин? Там внизу магазин розташований», – додав Ярема.

Колишній генпрокурор Віталій Ярема
Колишній генпрокурор Віталій Ярема

Також він запевнив, що не зустрічався з депутатом Олесем Довгим та Володимиром Продівусом.

У телефонній розмові Анатолій Даниленко також повідомив, що до нього не ходять співробітники прокуратури: «Буває, що з кимось, може, і спілкуюся, але до мене в офіс вони не ходять».

Одразу після спілкування з Віталієм Яремою та Анатолієм Даниленком знімальна група програми знову попрямувала до офісу на Львівській площі. На парковці біля нього вже стояв один «Мерседес» S-класу і багато охорони.

О 19:56 з офісу вийшов Костянтин Моргун, начальник Департаменту інформаційних технологій, документального та матеріально-технічного забезпечення ГПУ. Вже за три хвилини, о 19:59, вийшов колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Продівус.

Костянтин Моргун
Костянтин Моргун
Володимир Продівус
Володимир Продівус

Згодом до офісу під’їхало авто поліції і поліцейський з рацією пильнував перехрестя.

А о 20:26 з офісу вийшов Анатолій Даниленко і сів до нового «Мерседесу» S-класу. А вже через чотири хвилини після Даниленка поїхав і поліцейський.

Анатолій Даниленко
Анатолій Даниленко

Костянтин Моргун у той час, як Віталій Ярема очолював Генеральну прокуратуру, обіймав посаду заступника начальника Головного управління кадрів та забезпечення діяльності органів прокуратури та посаду начальника управління справами ГПУ. У травні 2016 року вже Юрій Луценко призначив Моргуна на посаду начальника Департаменту інформаційних технологій, документального та матеріально-технічного забезпечення Генпрокуратури.

У той же час дружина Костянтина Моргуна разом із братом Віталія Яреми є засновниками товариства з обмеженою відповідальністю «ЛАН-ПЕРЕЯСЛАВ».

Натомість генеральний прокурор Юрій Луценко спростовує вплив Анатолія Даниленка та Віталія Яреми на прокуратуру: «Віталій Григорович ніколи не звертався до мене з будь-яких питань прокуратури. Даниленка бачив тільки на оцей день міліції один раз». І на уточнення журналіста, що Даниленка називають дуже впливовою людиною в органах прокуратури, додав: «Уже ні».

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «СХЕМИ»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG