Доступність посилання

ТОП новини

У Росії опозиція сьогодні виходить на вулиці. Заявки на акції були подані у 224 містах


Антикорупційна акція у російському Петербурзі, 26 березня 2017 року
Антикорупційна акція у російському Петербурзі, 26 березня 2017 року

12 червня, в День Росії, в Москві та інших російських містах заплановані акції супротивників чинної влади. Прихильникам Олексія Навального дозволили провести вуличну акцію проти корупції «Вимагаємо відповідей» на проспекті Академіка Сахарова в Москві. Раніше опозиціонеру заборонили проведення ходи на Тверській і мітингу на Охотному ряду. Учасники «Команди Навального» подали заявки на проведення акцій у 224 російських містах, і в половині з них заходи – не узгоджені.

Рух «Відкрита Росія» підтримає антикорупційні акції Навального своєю ходою «Бессменный полк» – продовженням кампанії «Надоел».

«Це буде марш ганьби, під час якого жителі нашої країни зможуть побачити на плакатах тих, хто вже півтора десятиліття багатіє, ошукуючи і обкрадаючи росіян», – повідомляють організатори.

Учасники будуть нести плакати із зображеннями Володимира Путіна, Ігоря Сечіна, Рамзана Кадирова, патріарха Кирила, Дмитра Медведєва, Ігоря Шувалова, Аркадія Ротенберга, Геннадія Тимченка, Юрія Ковальчука, Алішера Усманова, Сергія Собяніна, Георгія Полтавченка.

Акція прихильників Навального відбудеться на проспекті Академіка Сахарова з 13:30 до 16:00. Соратники Навального розповідають, що співробітники московської мерії обдзвонюють московські компанії і наполегливо рекомендують відмовляти організаторам мітингу в оренді аудіообладнання. 10 червня політик заявив, що якщо використовувати звукову апаратуру не вдасться, захід може відбутися в іншому форматі, і запропонував у цьому випадку піти «гуляти вулицями Москви». Олексій Навальний також записав звернення до школярів і студентів.

Керівник штабу Олексія Навального Леонід Волков розповів, як готується до антикорупційних мітингів влада на місцях.

– Ми подавали заявки в 224 містах, їх погодили приблизно в сотні міст. Місцева влада влаштовує різні перепони – десь відправляють учасників на околиці, десь затримують, але загалом 26 березня навчило їх, що заборони позбавлені будь-якого сенсу.

– Акція 26 березня зібрала безпрецедентну кількість молоді. Владу це дуже сильно налякало, у вишах і школах проводилися усілякі виховно-роз’яснювальні бесіди. Як Ви думаєте, на молодь це якось вплинуло? Злякалися вони?

Спроби тиску на студентів чи старшокласників їх тільки ще більше заводять
Леонід Волков

– Наскільки я можу судити, подібного роду спроби тиску на студентів чи старшокласників їх тільки ще більше заводять.

Замість відповідей на питання, які вони цілком законно і розумно ставлять, вони отримують адміністративний тиск, залякування і бесіди. Будь-яку нормальну людину це засмутить.

Поліція затримує учасників антикорупційної акції у Москві, 26 березня 2017 року
Поліція затримує учасників антикорупційної акції у Москві, 26 березня 2017 року

– Якщо знову відбудуться масові затримання, чи буде організована якась юридична допомога?

– Я сподіваюся, що поліція буде поводитися в рамках закону. Якщо раптом трапляться затримання – допомога буде надана, але поки немає ніяких підстав цього очікувати.

Акція Олексія Навального не узгоджена в Петербурзі. Чиновники не погодилися ні на одне з чотирьох запропонованих місць – два майданчики на Марсовому полі, Піонерська площа, площа Леніна біля знаменитого броневичка – і запропонували як альтернативу мітинг у парку на околиці міста. Крім того, влада зажадала скоротити число учасників мітингу із заявлених 15 тисяч до трьох тисяч.

У Хабаровську акцію узгодили, але за заклик прийти на неї співробітники центру по боротьбі з екстремізмом затримали координатора місцевого штабу Навального Олексія Ворсіна.

«Відкрита Росія» цього разу вирішила провести свою акцію того ж дня, що і мітинги, організовані прихильниками Олексія Навального. Про марш «Бессменный полк», який повинен стати продовженням проекту «Надоел», розповів голова руху «Відкрита Росія» Олександр Соловйов.

Вони знущаються над країною, плюють нам в обличчя, розкрадають країну і роблять це безкарно
Олександр Соловйов

– Парадокс полягає в тому, що люди, які перебувають сьогодні при владі, утворили якусь незмінну когорту. Вони знущаються над нашою країною, плюють нам в обличчя, вчать любити батьківщину, а самі при цьому жирують, розкрадають країну і роблять це безкарно, тому що вони незмінні. Саме в цьому проблема. І ми говоримо, що нам це набридло. Потрібно цю справу припиняти.

Де майданчики для опозиційних сил не узгоджені – акції відбудуться в місцях, де буде святкуватися День Росії
Олександр Соловйов

– Ваші акції відбудуться тільки в Москві чи в регіонах теж?

– Ми виходимо на вулиці і в регіонах – там, де акції узгодили. Де майданчики для опозиційних сил не узгоджені – акції відбудуться в місцях, де буде святкуватися День Росії. Ми наполягаємо на тому, що не можна забирати це свято у людей, які є справжніми патріотами, які по-справжньому люблять країну. Не можна перетворювати його на свято солідарності з владою. Влада і країна – це різні речі.

Організована «Відкритою Росією» акція «Надоел» відбулася 29 квітня в декількох російських містах. Її учасники збирали підписи під зверненням до президента Володимира Путіна з проханням не брати участі у виборах у 2018 році.

У Москві тоді не було затримань, а в Санкт-Петербурзі затримали понад 120 осіб, щодо 72 із них склали протоколи за участь в несанкціонованій ході. 10 травня суд в Петербурзі оштрафував на 10 тисяч рублів координатора руху «Відкрита Росія» Андрія Пивоварова.

Акція протесту в російському Воронежі, 26 березня 2017 року
Акція протесту в російському Воронежі, 26 березня 2017 року

Акція Олексія Навального проти корупції у вищих ешелонах влади відбулася 26 березня. Приводом для неї стало розслідування Фонду боротьби з корупцією про статки прем’єр-міністра Дмитра Медведєва «Він вам не Дімон». У Москві під час мітингу було затримано понад тисячу осіб. Президент Росії Володимир Путін порівняв протести проти корупції з початком «Арабської весни» і Євромайданом.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG