Доступність посилання

ТОП новини

Львів: зона екологічного лиха, безгосподарності чи політичних ігор?


Львів – Львів’яни вдаються до перекриття вулиць з вимогою вивезти сміття з переповнених майданчиків. Водночас Львівська міськрада заявляє, що місто не має куди вивозити відходи. Бо більшість полігонів відмовляються приймати львівське сміття, мовляв, через тиск із боку центральних органів влади. Мерія Львова звернулась до державної влади з ініціативою оголосити територію міста зоною надзвичайної ситуації. Але якщо держава піде на такий крок, то мер це розцінить неоднозначно.

Сьогодні сміття з окремих майданчиків перевізники вивозили. Одна третина – переповнена, а це понад 400 контейнерів. Є місця, звідки відходи не вивозять півтора місяця, а поруч – порожні ящики.

«Питаю, а чого звідси не забрали? Звідти забрали, а тут – ні? Є щурі, все, що хочеш. Вони втікають по підвалах, забігають у гаражі», – каже львів’янин Петро.

Молодий чоловік Олег Жеребецький розповів, що півтора місяця з-під будинку, де він мешкає у Франківському районі Львова, не забирають сміття. Запах просто жахливий, багато мух, люди не відчиняють вікна, бо від сміттєвих контейнерів до будинку метрів 10.

«Їхав на скутері, колесо лопнуло, і я залетів у гараж, побив скутер. Від сміття щось вилетіло, і я не побачив – напоровся на щось гостре», – розповів Олег Жеребецький.

Начальник Львівського комунального підприємства «Магістральне» Юрій Спринь пояснює, що із 26 майданчиків сміття у цьому районі ще не вивезли з 9.

«Немає куди вивозити сміття, місто і перевізник готові надати техніку, але закриті полігони. Через те локально вибираємо місця і забираємо. На сьогодні розірвали угоду з попереднім перевізником. Стараємось із очищених майданчиків забирати сміття, щоб не захаращувати, бо знову трактор потрібен буде. До кінця тижня, сподіваюсь, очистимо район», – каже керівник підприємства.

Львів’яни вже не вельми вірять обіцянкам чиновників міськради та їхнім підлеглим. У деяких районах мешканці вдаються до перекриття вулиць, і тоді відходи вивозять зі смітників навіть ще до початку акції. Громадський активіст Михайло Катрук закликав львів’ян збиратись і сміття на майданчиках складати у великі мішки, щоб воно не розносилось по всьому району.

Якщо громадяни організуються і поскладають сміття по великих пакетах, то буде легше його забрати і буде акуратніше
Михайло Катрук

«Якщо громадяни організуються і поскладають сміття по великих пакетах, то львівського комунальному підприємству буде легше його забрати і буде акуратніше. Можна те сміття, яке є, поскладати і поставити акуратно біля смітників, розвішувати додатково великі мішки, щоб людина кидала сміття не на землю, а в пакет. Це, як мінімум, район зробить чистішим. Серед моїх колег є багато таких, які підтримали ініціативу», – говорить львів’янин.

Мер Львова звинувачує владу, влада – мера

Тим часом міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій заявила про намір звернутись до керівників області, уряду, Ради нацбезпеки та оборони України, президента, голови Верховної Ради про оголошення Львова зоною надзвичайної екологічної ситуації. Бо з понад третини майданчиків сміття не вивозиться, перевізникам власники полігонів відмовляють у проханні приймати відходи. У цьому міський голова Львова Андрій Садовий звинувачує обласне керівництво, прем’єра і президента, які, мовляв, блокують вивезення сміття з міста.

Андрій Садовий
Андрій Садовий

«Проста вимога, щоб «Самопоміч перейшла в підпорядкування олігархів. Всі члени комісії з надзвичайних ситуації підтримали пропозицію щодо звернення до уряду, Ради нацбезпеки та оборони стосовно оголошення у Львові зоною екологічної надзвичайної ситуації. Всі звернення вже надіслано. Банально нема куди вивозити сміття. Найбільша компанія «АВЕ», яка обслуговує третину ринку, заявила, що немає куди вивозити сміття», – заявив 12 червня міський голова Львова Андрій Садовий.

Втім, уже 13 червня львівський мер зазначив, якщо держава піде за сценарієм оголошення на території Львова зони надзвичайної екологічної ситуації, то це означатиме, що держава, тобто її керівники, мають «спеціальні плани щодо Львова».

Неодноразово перші особи держави наголошували, що проблему зі сміттям міський голова Львова має вирішувати самостійно і заперечують будь-який тиск у цьому питанні, вказуючи просто на безгосподарність міського голови Львова. Львівське сміття за рік переросло з міської проблеми у загальноукраїнську, бо його знаходять по всій Україні, це стало політичним питанням і маніпулятивним. А політичну гру ведуть обидві сторони – «Самопоміч» і «Блок Петра Порошенка», каже експерт Олександр Антонюк.

Політичну війну заклав саме Андрій Садовий, а не уряд чи народні депутати
Олександр Антонюк

«Політична складова у цьому питанні не дозволяє ефективно вирішити проблему зі сміттям. Бо за вирішенням чи не вирішенням проблеми сміття стоять ті чи інші інтереси. Політичну війну заклав саме Андрій Садовий, а не уряд чи народні депутати. Нагадую, коли сталась пожежа наприкінці травня у Грибовичах, міського голови не було на місці, він, як лідер «Самопомочі», проводив з’їзд партії в Коблево і там питання Грибовицького сміттєзвалища не було у порядку денному. Безпідставно звинувачувати пропрезидентську силу, бо в 2015 році саме вона підіграла Садовому на виборах, бо не виставила свого серйозного кандидата йому в опоненти. Затягнути проблему зі сміттям у Львові спричинить втрату електорату для мера і соціальний вибух, але тут є ще небезпека екологічна, і на це слід зважати», – вважає експерт.

Сьогодні для Львова важливо вирішити питання з полігонами, щоб ті погодились приймати сміття, але за чіткої угоди, де б мав бути вказаний термін, коли буде збудовано сміттєпереробний чи сміттєспалювальний завод. У мерії обіцяють до кінця року завершити проектну документацію і вже розпочати будівництво заводу на території ТЕЦ-2 у Львові. Наразі це лише обіцянки. Втім, що переможе у питанні сміття – здоровий глузд чи політична складова? Доки львів’яни почуватимуться заручниками політичних ігор? Ці запитання без відповіді. Наразі людям важко зрозуміти, що відбувається в їхньому місті.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG