Доступність посилання

ТОП новини

Люди і політики продовжують допомагати фронту – волонтер Яворський


Волонтери «Бучанської варти» відвідують бійців АТО. Архівне фото
Волонтери «Бучанської варти» відвідують бійців АТО. Архівне фото

Київ – Революція гідності, військова агресія Росії проти України об’єднують українців у різних куточках країни і світу: адже армії потрібен міцний тил, а Україні – активні громадяни, які готові і спроможні змінювати життя держави. Фактично це – не просто констатація ситуації, а своєрідне гасло, яке взяли «на озброєння» волонтери з Бучі, що на Київщині. Активісти Майдану, родини учасників АТО і ветерани АТО об’єднались для допомоги тим, хто боронить Україну на сході. А починалось усе з охорони громадського порядку у Бучі під час Революції гідності, розповідають Радіо Свобода волонтери, засновники громадської організації «Бучанська варта» Володимир Щербинін і Богдан Яворський.

– Щербинін: Історія «Бучанської варти» почалась у лютому 2014 року, коли Майдан переміг. Це спричинило, серед іншого, недовіру до правоохоронців, на місцях люди не особливо розрізняли: той міліціонер їздив на Майдан людей розганяти, а оцей – стежив за правопорядком вдома. Тоді у Бучі правоохоронці намагались «на очі» жителям не потрапляти, здебільшого сиділи тишком-нишком «на базах» або брали лікарняний і відсиджувалися вдома. А життя навколо вирувало, і у Бучі почастішали факти крадіжок і мародерства, що декого налякало – а декого спонукало організувати, як і у Києві під час Майдану, патрулювання вулиць і підтримку порядку на вулицях. Ми, учасники Майдану, вирішили створити таку організацію, яка би забезпечила порядок у Бучі і при потребі допомагала би міліції.

Нам довелось не лише патрулювати вулиці, а і виїжджати на виклики, «дублюючи» органи правопорядку, і затримувати разом з міліціонерами грабіжників
Богдан Яворський

– Яворський: Фактично наша «Бучанська варта» «виросла» з місцевої громадської самооборони. Нам довелось не лише патрулювати вулиці, а і виїжджати на виклики, «дублюючи» органи правопорядку, і затримувати разом з міліціонерами грабіжників. Двічі нам довелось відбивати атаку на міліцейський опорний пункт.

– Фактично ваша команда опікувалась безпекою Бучі?

Щербинін: Так, і не лише Бучі, тому що громадські структури, подібні до нашої, уже були сформовані у сусідніх Ірпені і Гостомелі. Ми діяли разом, у нас з хлопцями-сусідами були спільні акції. До речі, дружні стосунки, які народились під час Революції гідності, наразі вже перетворились у волонтерське і бойове братерство. Тому що більшість наших майданівських побратимів пішли у складі добровольчих батальйонів боронити Україну на схід, частина – почали як волонтери їм допомагати.

Волонтери «Бучанської варти» відвідують бійців АТО. Архівне фото
Волонтери «Бучанської варти» відвідують бійців АТО. Архівне фото

Весна-літо 2014 року продемонстрували, що об’єднання активних громадян-патріотів здатні створити дієву систему підтримки захисників країни
Богдан Яворський

Яворський: Весна-літо 2014 року продемонстрували, що об’єднання активних громадян-патріотів здатні майже з нуля створити дієву систему підтримки захисників країни – добровольців і військовослужбовців. Місцеві бізнесмени, фермери, навіть пенсіонери і школярі – всі допомагали Збройним силам і добровольчим з’єднанням, хто як міг і хто чим міг. Ми через соціальні мережі, через місцевих журналістів звертались до політиків, чиновників, ділових людей, активних громадян з проханням надати підтримку армійцям і добровольцям.

– Всі допомагали чи ні?

– Яворський: Абсолютна більшість – допомагали і допомагають. Але зараз трохи змінились акценти. З одного боку, ми продовжуємо збирати і доправляти на схід, у зону боїв, продукти харчування, питну воду, одяг і взуття.

Богдан Яворський
Богдан Яворський

Відвозимо, сказати б, за списком: складу такого-то батальйону чи роти потрібні такі-то речі у такій-то кількості. От незабаром відправимо на передову взуття 49-го розміру, такий там у нас «Гулівер» служить в одній з бригад.

З другого боку, на превеликий жаль, маємо загиблих героїв, чиї родини потребують підтримки. І ми цю підтримку надаємо, залучаємо місцевих депутатів, спонсорів, а нещодавно з нами почали працювати психологи.

– Щербинін: Психологічна підтримка потрібна і самим учасникам АТО, і їхнім родинам, і сім’ям загиблих бійців. Зараз літо, канікули у школах почались. Ми ведемо переговори з бучанськими чиновниками, щоб вони знайшли можливість оздоровити діток загиблих бійців.

– Які військові підрозділи підтримує «Бучанська варта»?

Ми хлопцям формувань ще у навчальний центр «Десна» возили одяг і продукти
Володимир Щербинін

– Щербинін: Ми з перших днів російської агресії підтримуємо 11-й окремий мотопіхотний батальйон, 25-й окремий мотопіхотний батальйон «Київська Русь», ми хлопцям з цих формувань ще у навчальний центр «Десна» возили одяг і продукти. Досі підтримуємо і хлопців з «Правого сектору», інші підрозділи. Хочу сказати, що до нас іноді заходять чоловіки і розпитують про можливість вступити до Збройних сил, і ми даємо контакти «двадцять п’ятки» (25 батальйон – ред.).

Багато хто з бійців, повертаючись з передової, долучаються до нас
Богдан Яворський

– Яворський: Багато хто з бійців, наші земляки, повертаючись з передової, долучаються до нас, формуючи й розвиваючи активну, патріотично налаштовану міську спільноту. І ця спільнота спроможна не лише фронт підтримувати, а і змінювати життя міської громади, всієї країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG