Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Порошенко-Трамп: позитив, але без ейфорії? (Огляд преси)


Акція біля посольства США в Україні. Київ, 21 січня 2017 року (ілюстраційне фото)
Акція біля посольства США в Україні. Київ, 21 січня 2017 року (ілюстраційне фото)

Вже наступного тижня у Вашингтоні може відбутися зустріч президентів України і США. «Це позитив, але не має бути ейфорії», – наголошує газета «День». Експерти видання попереджають, що президент України має бути підготовлений до деяких незручних запитань, які йому можуть задавати. Легкої розмови очікувати не доводиться, зазначає видання. Тим більше, що декларована президентом Трампом мета – не забезпечити суверенітет і територіальну цілісність України, а швидше припинити конфлікт на Донбасі. Щоб можна було розпочати повномасштабне відновлення відносин із Росією задля розв’язання інших проблем, які вони вважають набагато важливішими з точки зору національних інтересів США і своїх особистих, наголошує газета.

Захід втомився від незрозумілого йому АТО. Тому у Вашингтоні наполягатимуть на вирішенні конфлікту переговорами чи силовим шляхом, зазначає «Газета по-українськи». Видання пише, що зараз для України склалася вигідна ситуація. У РНБО пропонують Національну гвардію поставити в першу лінію. Тобто розглядають варіант спецоперації із зачистки території. Без активних бойових дій, лише дрібні перестрілки. Росія не наважиться відкрито застосувати збройні сили на Донбасі, бо тоді її очікують нові санкції і повна ізоляція, переконує видання.

Газета «Україна молода» зазначає, що заява глави РНБО Олександра Турчинова про те, що АТО треба перевести в інший формат, викликає багато запитань. Газетярі погоджуються, що режим АТО на Донбасі себе вичерпав. Вони констатують, що є факт антитерористичної операції, є тисячі жертв, є руйнування інфраструктури, є внутрішньо переміщені особи тощо, але немає законодавчо чи у судовому порядку визначених терористів. Якщо подивитися останні звіти ООН про ситуацію на Донбасі, то в них усе розглядається з позиції внутрішнього конфлікту. Тому потреба обрати нові механізми врегулювання війни є актуальною. Проте невідомо, що саме мав на увазі очільник РНБО, коли говорив, що АТО на сході України себе не виправдовує. Ні він сам, ні інші чини, причетні до оборони України, не вказали, якого ж статусу набудуть бойові дії на сході. Про це йдеться в статті «Як ти війну не назви...»

В цьому ж числі «Україна молода» розповідає про генплан Москви, згідно з яким у Севастополі хочуть знищити приватний сектор. Юридично технологія перетворення заставлених котеджами і звичайними одноповерхівками мальовничих схилів Севастопольської бухти на суцільне бетонне гетто з московською ціною за квадратний метр виглядає вкрай примітивно. Тому застосовується прийом земельних рейдерів зі зміною цільового призначення ділянок. Майнових прав насамперед позбавляють власників ділянок у садових і дачних товариствах, а також у гаражних кооперативах. Докладніше розповідається в матеріалі «Мiсто безхатченкiв».

Хто із цьогорічних випускників українських шкіл має шанси стати студентами, чи прийматимуть сертифікати ЗНО минулого року та як змінилися правила вступу до вишів, розповідає газета «Голос України». Видання пише, що кількість бюджетних місць на популярні спеціальності – право чи менеджмент – буде мінімальною, натомість збільшується державне замовлення на природничо-математичні та технічні спеціальності.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG