Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єром Сербії може стати Ана Брнабич – жінка, яка не приховує, що вона лесбійка


Ана Брнабич
Ана Брнабич

Президент Сербії Александар Вучич надав мандат для формування нового уряду позапартійній Ані Брнабич, котра досі була у Сербії міністром державного управління й місцевого самоврядування. Такий його вибір став несподіванкою в консервативній країні, в якій православна ієрархія відіграє чималу роль в суспільному та політичному житті, адже Брнабич не приховує свої нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Александар Вучич був прем’єр-міністром Сербії від весни 2014 року. А на президентських виборах у квітні цього року він здобув перемогу в першому турі й 31 травня вступив на посаду глави держави.

Після консультацій з партіями правлячої коаліції, в котрій найбільше депутатів має очолювана ним Сербська прогресивна партія, Вучич заявив, що пропонує кандидатом на посаду премʼєра Ану Брнабич, яка була його близькою соратницею у владі.

Майбутній премʼєр займатиметься переважно економікою

Вучич уточнив: «Вважаю, що Ана Брнабич має особисті та фахові якості для виконання завдань премʼєра й упевнений, що вона працюватиме добре. Упевнений також, що вона буде поважати політичні партії, від яких очікує підтримки, та що разом з іншими міністрами буде діяти для доброботу й прогресу нашої Сербії».

Александр Вучич
Александр Вучич

Президент додав, що Брнабич буде займатися переважно економічними та фінансовими справами. На думку оглядачів, це означає, що Вучич має намір керувати політичними справами, як це було й досі.

Більшість партій правлячої коаліції заявили про намір надати підтримку першій жінці на посаді премʼєра Сербії. Єдиним винятком став лідер ультраконсервативної партії «Єдина Сербія» Драґан Маркович, який заявив, що Брнабич не буде «його» премʼєром – через те, що вона лесбійка. Белградські газети повідомляють, що в понеділок відбудеться зібраня керівництва Прогресивної партії, на якій Вучич від усіх членів вимагатиме беззастережно підтримувати премʼєра. На підставі цього вони роблять висновок, що значна частина членів партії обурена призначенням Брнабич – як через її «гей-орієнтацію», так і через те, що вона позапартійна.

Брнабич називали американським лобістом у Сербії

Майбутній премʼєр Сербії народились 1975 року. Її сімʼя походить з Хорватії. Університетську освіту Брнабич здобула у Великій Британії. Після повернення до Сербії працювала у приватних компаніях та в неурядових організаціях, переважно таких, що отримують фінансову підтримку Сполучених Штатів. Через це її іноді називали американським лобістом, а то й американською людиною в уряді Вучича.

Служити своїй країні – велика честь. Якщо парламент проголосує за мене, буду керувати урядом самовіддано й відповідально
Ана Брнабич

Ана Брнабич з приводу очікуваного призначення заявила: «Служити своїй країні – велика честь. Якщо парламент проголосує за мене, буду керувати урядом самовіддано й відповідально, свою роботу виконуватиму чесно й з любовʼю. Я свідома відповідальності, яку беру на себе, оскільки вступаю на посаду, на якій перебував справжній лідер».

Представники опозиційних партій заявляють, що Брнабич не має необхідного досвіду в політиці, та що всі важелі влади залишаться в руках Александра Вучича. Реакції ієрархів Сербської православної церкви на її можливе призначення поки що не було.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG