Доступність посилання

ТОП новини

Військова допомога США Україні: новий підхід Трампа? (Огляд преси)


Вояки України і США на полігоні на Львівщині, 20 липня 2015 року (ілюстраційне фото)
Вояки України і США на полігоні на Львівщині, 20 липня 2015 року (ілюстраційне фото)

У Вашингтоні сьогодні намагаються вирішити, якою буде політика США щодо російсько-української війни, констатує «Дзеркало тижня». Нова адміністрація прагне більш прагматично переосмислити роль США у світовій політиці, проводить аудит можливостей і ризиків. Ситуація в Україні – один із важливих вузлів. Необхідність військової допомоги Вашингтон у принципі не заперечує. Однак експертів у Вашингтоні цікавлять відповіді на три запитання. 1. Чи є критично необхідною постачання Україні летальної зброї? 2. Чи не спричинить розширення програми американської військової допомоги ескалацію бойових дій і наступальні дії Росії у відповідь? 3. Якими саме мають бути стратегія і структура військової допомоги Україні? Щоб відповісти на ці три запитання, слід мати, як зазначає видання, об'єктивне уявлення про те, що насправді відбувається на війні. Свій погляд пропонує дописувач тижневика Юрій Бутусов. Заголовок статті – «Військова допомога США: новий підхід Трампа?».

Днями виповнився рік, як відбувся останній обмін українських політв'язнів із Росією. За цей час справа з поверненням інших бранців помітно не просунулася, констатує «Український тиждень». Київ навіть не в змозі до пуття порахувати, скільки їх. Із бійцями регулярних військ і добровольцями, що потрапили в полон, картина сяк-так зрозуміла, зазначає тижневик, адже списки погоджуються й навіть обміни трапляються, а от із цивільними бранцями все значно гірше. Не відомо, скільки їх тепер «у підвалах» сепаратистських угруповань, у російських буцегарнях. І кого з мешканців Криму чи українських заробітчан у Москві звинуватять завтра в тероризмі й екстремізмі, скільки ще мешканців окупованого Донбасу можуть зникнути. Докладніше з проблемою і шляхами її вирішення видання знайомить в кількох публікаціях під заголовками – «Рік без обмінів», «Ворожий ясир» та «Чому важко звільняти «цивільних полонених».

В цьому ж числі «Український тиждень» привертає увагу до повільного розкриття розслідування справ Майдану. Видання пише, що десятки екс-беркутівців, які втекли до Криму або Росії, гальмування самих розслідувань на початкових етапах, дають достатньо підстав сумніватися в тому, що бодай хтось із винних отримає своє. Крім того, за майже чотири роки вималювалося кілька тенденцій, які змушують із тривогою спостерігати за долею майданівських справ. Головні з них – втрата уваги суспільства; рішення судів про звільнення колишніх силовиків; і те, що часто провадження за подіями Революції гідності потрапляють до суддів, які свого часу або вже розглядали сфабриковані справи проти активістів Євромайдану, або загалом зарекомендували себе як одіозні особистості. Про це «Український тиждень» наголошує в статті «Приспана увага».

Насправді «безвіз» для України – це спосіб змусити правлячу українську верхівку ухвалити необхідні закони, переконує в тижневику «Новое время» парламентарій Сергій Лещенко. Він стверджує, що головне досягнення дорожньої карти на цьому шляху – створення антикорупційних органів. Більш того, постійні спроби влади блокувати невигідні їм новації відкладали «безвіз». Депутат вважає, що безвізовий режим в довгостроковій перспективі стане працювати на очищення української політики від паразитів. Чим більше українців побачать рівень життя в Німеччині, Нідерландах або Швеції, тим частіше вони будуть шукати відповіді на запитання: а що не так з нашими лідерами, якщо 25 років ми їздимо по дорогах, лікуємося в лікарнях і отримуємо правосуддя, як в банановій республіці? Про ймовірні відповіді на ці запитання дописувач тижневика «Новое время» пропонує в статті, що так і називається – «Бананова республіка».

Тижневик «Фокус» презентує щорічний традиційний арт-проект. Видання інформує, що вперше в Україні буде представлений анімаційний фільм-балада «Причинна». Створений за мотивами однойменної поеми Тараса Шевченка, фільм розповість історію українських Ромео і Джульєтти. Видання пише, що чудова анімація, музичні імпровізації, незвичний живопис, поезія Великого Кобзаря і глибокі народні традиції з'єдналися в сучасній інтерпретації. «Фокус» спільно з творчою командою фільму докладно розповідає про цінності проекту.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG