Доступність посилання

ТОП новини

Свідомий громадянин-українець є запорукою успіху – Анжела Савченко


Дівчинка зі своїм малюнком на масовій акції у столиці України, яку проводили в час активних бойових на Донбасі. Київ, 4 жовтня 2014 року
Дівчинка зі своїм малюнком на масовій акції у столиці України, яку проводили в час активних бойових на Донбасі. Київ, 4 жовтня 2014 року

Київ – Більшість українців довіряють церкві, волонтерам та громадським організаціям, про що свідчать соціологічні опитування. Це саме ті інституції, котрі разом з родинним вихованням, просвітою та культурою відіграють ключову роль у вихованні справжнього громадянина, вважають експерти. Водночас, на їхню думку, владна еліта сприймає і освіту, і культуру як щось «залишкове, таке, що не вартує особливої уваги». То як виховати справжнього громадянина України?

Два роки тому президент України Петро Порошенко затвердив стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

«У нас буде ціла низка документів, які покращать ситуацію з підготовкою і патріотичним вихованням молоді, наголошую на тому. Це – і повернення й посилення патріотичної роботи у школах, навчальних середніх закладах», – пообіцяв Порошенко на зустрічі з кадетами та офіцерами Луганського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

На сьогодні патріотичне виховання неможливе без виховання активного громадянина, і це виховання залежить не стільки від волі політиків чи заходів або спеціальних курсів під керівництвом чиновників різних рангів, а від зрілості самого суспільства. Таку думку Радіо Свобода висловив учасник АТО, боєць Добровольчого українського корпусу («Правий сектор») Олександр Соболь. Після демобілізації він та його побратими з ДУК створили всеукраїнську молодіжно-патріотичну організацію «Калина», де виховують у дітей і любов до України, і активну громадянську позицію.

Олександр Соболь
Олександр Соболь

Не політики будують суспільство, а саме пересічні українці, з середовища яких політики і виростають. Активна громадянська позиція, як і патріотизм – це здобуток суспільного й родинного виховання та просвіти
Олександр Соболь

«Це – комплексна проблема, і не потрібно виховання громадянина й патріота віддавати політикам. Адже не політики будують суспільство, а саме пересічні українці, з середовища яких політики і виростають. Активна громадянська позиція, як і патріотизм – це здобуток суспільного й родинного виховання та просвіти. І тоді вже саме суспільство, активні громадяни будуть вимагати від політиків, щоб вони підтримували й розвивали патріотичне виховання і громадянський розвиток, щоб не заважали рухатись у цьому напрямку», – пояснює Соболь.

Малкович: громадянин – це патріот

Письменник і видавець, цьогорічний лауреат Шевченківської премії Іван Малкович зауважує: що б не відбувалося в Україні, але діти мають вивчати мову й історію України, щоб відчути себе частиною українського суспільства. Це – базові моменти, необхідні для виховання доброго громадянина і патріота своєї країни, вважає митець.

Виховання у родині, шкільна освіта мають дати маленьким українцям необхідний базис
Іван Малкович

«Зараз наші діти менше читають, мають поверхові знання, а водночас вони розуміють серцем, що таке Україна і що таке наші сусіди. Виховання у родині, шкільна освіта мають дати маленьким українцям необхідний базис», – зазначив Малкович у розмові з Радіо Свобода.

Завдання суспільства – створити умови для формування активного громадянина, котрий, до того ж, буде любити батьківщину, каже краєзнавець Анжела Савченко. Не можна любити країну, не знаючи її, адже байдужа до країни і держави людина просто не здатна її розвивати і змінювати на краще, упевнена Савченко.

Її турбує той факт, що українська школа все рідше піклується про виховання і просвіту, та й вдома батьки усе рідше приділяють цьому увагу. У результаті все менше дітей у рамках шкільної програми та домашнього виховання мають змогу знайомитися з надбаннями української історії та культури, каже краєзнавець.

Краще ту саму літературу чи історію України вивчати на конкретних історичних об’єктах, а не дистанційно, з підручника
Анджела Савченко

«Чим раніше ми починаємо процес формування свідомого громадянина, свідомого українця, тим більше будемо мати успіхів наприкінці. Наприклад, краще ту саму літературу чи історію України вивчати на конкретних історичних об’єктах, а не дистанційно, з підручника. На сьогодні ж маємо, навпаки, усілякі труднощі, особливо це стосується шкільних екскурсій. Там дозвільна система працює так, що часто дітей просто неможливо вивезти за межі школи на екскурсію. Не завадило би активізувати і студентів», – каже Савченко у коментарі для Радіо Свобода.

«У центрі системи виховання справжнього громадянина є правда» – Шаап

Керівник неурядового фонду «Відкрита політика» (опікується освітою) Ірина Жданова у коментарі для Радіо Свобода зауважує: відповідальність за виховання свідомого громадянина несуть і родина, і система совіти, і саме суспільство. Адже сучасна українська дитина більшість часу проводить у школі, а поза школою частіше її «виховує» інтернет.

«Політика останніх років, коли ми зі школи знімаємо відповідальність за плекання свідомого громадянина – це не зовсім правильна практика і політика. Адже вчитель, школа мають певні важелі. А найкращим важелем є власний приклад (дорослої людини – ред.)», – зазначила Жданова.

Освітянка, волонтер громадської ініціативи «Ініціатива Е+» Ольга Сокальська зауважує: виховання громадянина відбувається насамперед у родині, де найбільш дієвим методом є приклад, який показують батьки, а вже тоді до виховання залучають школу, церкву, громадські установи.

Діти переймають цінності людяності, патріотичності, релігійності головним чином у сім’ї. Далі йде соціум
Ольга Сокальська

«Діти переймають цінності людяності, патріотичності, релігійності головним чином у сім’ї. Далі йде соціум. Важливо, щоб дитина була привчена не тільки брати, а й віддавати, бути активною і знати, що сама вона важлива і що від неї самої багато залежить як в особистому, так і у громадському житті», – упевнена Сокальська.

З дитинства виховувати повагу до держави і країни, любов до її історії і культури, залучати молодь до роботи у волонтерських і громадських організаціях, з одного боку, і не голосувати за політиків-популістів, які «працюють словами», – таким бачить виховання активних добрих громадян (не лише в Україні) нідерландський політик і філософ Сайб Шаап.

У центрі системи виховання справжнього громадянина є правда
Сайб Шаап

«Дивіться, наскільки правдиві ваші політики і лідери громадської думки. Адже у центрі системи виховання справжнього громадянина є правда, наскільки б гіркою, страшною чи непопулярною вона не була. Треба знати правду про себе і свою родину, про проблеми у країні та особливості розвитку держави», – зауважив Шаап у коментарі для Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG