Доступність посилання

ТОП новини

Коли можна говорити про «план Маршалла» для України? (Огляд преси)


Газета «День» оцінює шанси на отримання Україною плану підтримки –своєрідного «плану Маршалла». Він передбачає зовнішнє управління, як фінансове, так і адміністративне. Однак, як зазначають експерти видання, навряд чи в Україні є зараз політичні сили, які готові віддати управління країною зовнішнім партнерам. Тобто реальність така, що спочатку потрібно закінчити війну. Сумнівно, що знайдуться ті, хто захоче фінансувати країну, яка перебуває у стані війни. Отже, спочатку потрібен план деокупації Донбасу і Криму, план припинення війни, а вже після цього можна говорити про якісь економічні плани, зазначає газета.

Результати перевірки електронних декларацій спричинять скандал – починаючи від міністрів і закінчуючи обласними чиновниками, стверджує експерт «Газети по-українськи» політолог Віктор Небоженко. Він переконує, що задекларовані таємні накопичення не можна пояснити економічною раціональністю, адже як можна за 10–15 років стати мультимільйонерами. Нацагентство з протидії корупції досі не оприлюднило результати перевірки електронних декларацій топ-чиновників за 2015 рік. Експерт вважає, що введення електронних декларацій було політичною помилкою президента Порошенка, який зробив поступку заради траншу МВФ. Корупційні кола фактично визнали свою вину. Це – компромат, який тепер продаватимуть. Зроблять усе, щоб інформація не дійшла до громадян. Порошенко використовує дані як засіб впливу на окремих чиновників, припускає експерт.

У статті під заголовком «Повернули вкрадені за Януковича 500 тисяч доларів» «Газета по-українськи» пише, що це – крапля в морі корупційних грошей, які вивели за режиму Януковича з країни. Однак, експерти видання не впевнені, що Україна далі побачить великі транші. Оскільки, на їхню думку, ці гроші або не хочуть шукати, або не можуть. Повинна бути спецгрупа при прокуратурі чи Міністерстві фінансів. Зі спеціалістами-фінансистами, а не тільки криміналістами. Потрібно оприлюднювати звіти з розслідувань, наголошує газета.

Газета «Україна молода» інформує, що окупанти все частіше обстрілюють прифронтові міста та села на Донбасі, а ворожі диверсанти намагаються вивести з ладу цивільну інфраструктуру. Внаслідок обстрілів усе частіше зазнають поранень не лише захисники України, а й мирні мешканці. Докладніше з кометарями про останні події на Донбасі йдеться в статті «Діти під осколками».

Газета «Голос України» пише, що нинішня пенсійна система перебуває на межі колапсу, адже на одного пенсіонера фактично припадає один працівник, який сплачує відповідні внески. Такий стан речей у пенсійній системі зумовив брак ресурсів навіть на виплату тих мізерних пенсій, які сплачують сьогодні. Саме дефіцит ресурсів унеможливив і проведення пенсійної реформи торік. Цей же дефіцит коштів Пенсійного фонду не дає можливості проводити осучаснення пенсій сьогоднішнім пенсіонерам, адже закон передбачає, що це можливо лише у разі наявності коштів, які в Пенсійному фонді сьогодні відсутні. Про те, що ж сьогодні пропонують урядовці, які особливості виходу на пенсію в майбутньому і чи справдяться сподівання українців на безбідну старість, газета розповідає в матеріалі «Пенсійні осучаснення».

Цими днями у світі згадують внесок колишнього канцлера Німеччини Гельмута Коля в об’єднання ФРН і НДР у єдину Німеччину та у встановлення європейської єдності. Експерт газети «День» аналізує роль і значення Гельмута Коля для світу, Європи та, зокрема, для України.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG