Доступність посилання

ТОП новини

Олег Березюк як Санчо Панса Андрія Садового кидається на амбразуру сміттєвої проблеми – Магда


Олег Березюк, який оголосив голодування, і депутати фракції «Самопоміч» на сходах «Будинку з химерами» на вулиці Банковій біля Адміністрації президента, Київ, 19 червня 2017 року
Олег Березюк, який оголосив голодування, і депутати фракції «Самопоміч» на сходах «Будинку з химерами» на вулиці Банковій біля Адміністрації президента, Київ, 19 червня 2017 року

Львів уже рік перебуває в «сміттєвій» блокаді, бо «Самопоміч» не погоджується грати за правилами олігархів. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив мер Львова Андрій Садовий. Він визнає, зараз 30% майданчиків міста є критично переповнені сміттям. Однак усі намагання вирішити проблему завершується поразкою, бо, за словами Садового, спроби вивезти відходи блокуються. Водночас політичний експерт Євген Магда вважає: щоб вирішити проблему, усім сторонам конфлікту варто відкласти амбіції та не політизувати питання, бо абсурду довкола голодування Березюка вже більше, ніж львівського сміття.

– Що дає Вам підстави звинувачувати центральну владу у проблемах Львова?

Андрій Садовий: Рік тому у Львові банально підпалили наш львівський полігон і за рішенням суду, за поданням державної прокуратури його закрили. Тобто полігон, який за останні 60 років був базовим для вивозу сміття міста Львова і ще чотирьох районів львівської області.

Андрій Садовий
Андрій Садовий

І сталася проблема, тому що щодня місто продукує 600 тонн сміття, яке треба вивозити. Тобто місто хотіли заблокувати в смітті. І ми в цій блокаді живемо вже рік. Всі полігони, які погоджуються з нами працювати, робили це декілька днів, а потім, як правило, приїжджають правоохоронці і пояснюють їм, що на них чекає. Це цинізм влади, який зводиться до того, щоб змусити «Самопоміч» грати за тими правилами, які вигідні олігархам. Ми на це не погоджуємся і тому страждаємо.

Сьогодні у Львові дійсно складна ситуація – 30% майданчиків міста є критично переповнені
Андрій Садовий

Сьогодні у Львові дійсно складна ситуація – 30% майданчиків міста є критично переповнені. Ця інформація відома всім: і президенту, і прем’єру. Не подобається Садовий, не подобається «Самопоміч» – бийте, карайте, відкривайте кримінальні справи, будь ласка, я готовий. Але не робіть заручниками громаду міста Львова. Тому що Львів у найскладніші часи займав державницьку позицію. Є люди, які нас підтримують, для мене найбільшою цінністю є підтримка простих людей.

– У той же час, є повідомлення, що в Миколаївській міській раді (Львівська область) забракло голосу, щоб приймати львівське сміття і, до речі, представники «Самопомічі» не віддали достатньої кількості голосів. Як ви це прокоментуєте?

Без підтримки великих полігонів в Україні нам буде важко
Андрій Садовий

Андрій Садовий: По-перше, у Миколаєві сесія, яка прийматиме кінцеве рішення, буде завтра. Миколаїв дійсно хоче протягнути руку. Це невелике місто, яке може орієнтовно приймати 50 тонн сміття. Щоб ви розуміли, сьогодні на землі у Львові лежить 8500 тонн сміття, які банально немає куди вивозити. При тому, що в Україні є 5500 полігонів. Але ресурси області дуже невеликі. І без підтримки великих полігонів в Україні нам буде важко.

Купи сміття у Львові, 19 червня 2017 року
Купи сміття у Львові, 19 червня 2017 року

– А що із землевідведенням під новий полігон для Львова?

Андрій Садовий: За 26 років незалежності місто не отримало жодної ділянки під новий полігон. Ще мої попередники зверталися, але це триває до сьогоднішнього дня.

– За останній рік скільки було пропозиції щодо конкретних ділянок. Чи їх не було?

Андрій Садовий: Нуль цілих нуль десятих пропозицій. Ці фейкові повідомлення, що візьміть собі в полі шматок землі – це цинізм, який збурює людей на тих територіях. Тому що ділянка має відповідати певним нормам. Ніхто цього не пропонує.

Тому я глибоко шаную свого колегу Олега Березюка, який зараз лежить на граніті біля Адміністрації президента. Я шаную своїх колег, які висловлюють чітку і принципову позицію. Проблема вивезення сміття у Львові вирішується за одну секунду, якщо є державні повноваження. Відкрийте полігон і ми нормально, самотужки вивеземо відходи.

– Чи рентабельно буде вивозити сміття в інші області?

Ми возили відходи в Донецьку область, місто Покровськ. Це приватний полігон. Через два дні передзвонили власнику полігону і пригрозили йому і його родині
Андрій Садовий

Андрій Садовий: Ми возили відходи в Донецьку область, місто Покровськ. Це приватний полігон, який погодився з нами працювати. Знаєте, чим це закінчилося? Через два дні передзвонили власнику полігону і пригрозили йому і його родині.

– Хто погрожував?

Андрій Садовий: А ви спитайте, чому до них приходять представники СБУ, прокуратури, міліції. Чому вилучають документи? І кажуть: будете допомагати Львову – будуть кримінальні справи. Це є чітко спланована державна компанія зі знищення українського міста.

– Пане Садовий, чи маєте намір приєднатися до Олега Березюка і також голодувати під Адміністрацією президента?

Андрій Садовий: Якщо буде потреба, я буду це робити, але в той спосіб, який буде найбільш вигідний для львів’ян і для українців. А стосовно проблеми, щоб ви розуміли – в Україні немає жодного заводу з переробки сміття в Україні. 96% сміття в Україні виводиться на полігони, на захоронення. Так ось, цього року ми у Львові плануємо почати його будувати.

– Скільки часу може зайняти побудова заводу?

Андрій Садовий: Це орієнтовно два роки, тобто два роки нам треба мати можливість вивозити відходи кожного дня. І це не є проблема для країни.

«Диявольська суміш амбіцій і сміття» – політичний експерт

– Пане Магдо, як Ви оцінюєте ситуацію довкола львівського сміття, яка вже давно переросла у політичну, а нині – у голодування народного депутата, лідера парламентської фракції «Самопоміч» Олега Березюка?

Євген Магда: У цьому випадку є диявольська суміш: і амбіції з різних боків і фактор сміття, який дуже довго не вирішувався у Львові. Дуже дивно те, що місто, яке позиціонує себе як туристична столиця України, неспроможне вирішити це питання.

Євген Магда
Євген Магда
Коли мер міста звертається до президента і прем’єра вирішити проблему сміття – для іноземців це когнітивний дисонанс
Євген Магда

Це сміттєве «дацзибао», яке вже тиждень висить на стінах львівської ратуші, мовляв, Порошенко і Гройсман припиніть сміттєву блокаду. Українською і англійською мовами. Зрозуміло, що українською – це посил до виборців, а от англійською – це дарма, бо європейці, які приїжджають, не розуміють політики цього посилу. Коли мер міста звертається до президента і прем’єра вирішити проблему сміття – для іноземців це когнітивний дисонанс.

– Коли проблема сягнула таких масштабів, то її треба вирішити на центральному рівні чи можливо ще на місцевому?

Люди мають відкласти свої амбіції в бік і вирішувати це питання
Євген Магда

Євген Магда: З огляду на те, що прем’єр Володимир Гройсман вчергове дав доручення голові Львівської обласної адміністрації Олегу Синютці вирішити це питання, то цілком можливо вирішити її в межах Львівської області. Тобто очевидно, що має бути рішення: чи це сміттєпереробний завод, чи це новий полігон для сміття. Якщо говорити мовою казино, а тут вже рік триває ця гра, то всі карти мають бути на столі. Люди мають відкласти свої амбіції в бік і вирішувати це питання.

– Прем’єр у Facebook повідомив, що 14 ділянок пропонувалося для облаштування нового полігону твердих побутових відходів Львова і жодна з них не була затверджена. Можливо, на рівні місцевої влади міста й області немає консенсусу?

Євген Магда: Нагадаю, що Синютка свого часу працював заступником Андрія Садового і вони, як мінімум, давно і добре знайомі. Тобто, якщо вони не можуть вирішити це питання, то я не певен, що голодування лідера парламентської фракції під стінами президентської адміністрації, може вирішити проблему сміття. Тут абсурд накопичується як львівське сміття.

Усі, мабуть, чули тезу Андрія Садового про те, що всі бояться його рейтингу. І, відповідно, Олег Березюк як вірний соратник, Санчо Панса Андрія Садового, кидається на амбразуру і робить це в той час, коли Петро Порошенко відлетів до США. Це голодування, на мою думку, яскрава ілюстрація української політики в цілому, де публічні особи, яких називають лідерами громадської думки, м’яко кажучи, вважають, що у їхніх виборців дуже коротка пам’ять. І очевидний факт – це для того, щоб затягнути і Порошенка в цей скандал.

– Чи вдалося рейтинг Садового втопити у смітті за цей рік?

Політична поведінка Андрія Садового зробила все, щоб він сам на сам залишився з владою в цьому питанні
Євген Магда

Євген Магда: Те, що рейтинг Садового не росте – це факт. Він входить в першу десятку претендентів на президентську посаду. Але проблема б’є і по Садовому також. Політична поведінка Андрія Садового зробила все, щоб він сам на сам залишився з владою в цьому питанні.

Тут ще один важливий урок для всіх українських політиків, що людина, яка заявляє про готовність грати у «вищій лізі» і претендувати на крісло президента, але при цьому відмовляється від власного виходу на загальнонаціональний рівень, адже Садовому неодноразово пропонували увійти до складу уряду, – ця людина отримує ті проблеми, до яких вона часом виявляється неготовою.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG