Доступність посилання

ТОП новини

Що змінить закон про деокупацію Донбасу? Думки експертів


Ілюстраційне фото. Українські військовослужбовці неподалік міста Дебальцеве, Донецька область, лютий 2015 року
Ілюстраційне фото. Українські військовослужбовці неподалік міста Дебальцеве, Донецька область, лютий 2015 року

Створення оперативного штабу з найширшими повноваженнями і визнання окремих районів Донбасу окупованими територіями – це передбачає концепція закону, проект якого депутати мають розробити до кінця цього тижня і зареєструвати у Верховній Раді за два тижні. Про це Радіо Свобода повідомив народний депутат Сергій Рудик. Раніше про можливість найшвидшого розгляду документа депутатами повідомляв спікер парламенту Андрій Парубій. Москва все більше демонструє нехтування Мінськими угодами і настав час змінити формат антитерористичної операції, переконують прихильники ухвалення такого закону. Натомість критики звинувачують президента Порошенка, секретаря РНБО Турчинова у безглуздості ухвалення такого документа зараз, у піарі та, зрештою, у спробі реінтегрувати угруповання «ЛНР» та «ДНР», які в Україні визнані терористичними, на умовах Росії.

За останні три роки Україна виграла час, створила боєздатну армію, і показала, що може давати відсіч противнику. Тому саме тепер варто перейти до іншого варіанту протидії агресії Росії від наразі існуючої антитерористичної операції. Таким чином представники «Блоку Петра Порошенка» і сам глава держави пояснюють необхідність переходу до нового, за словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, «альтернативного» формату відсічі Україною противника. Заради цього розробляють новий законопроект. Відповідно до нього, АТО замінять воєнною операцією, якою керує не СБУ (як зараз в режимі АТО), а оперативний штаб. Про це повідомив у Facebook член парламентського комітету з питань оборони Дмитро Тимчук.

За даними Тимчука, законопроект передбачає, що загальне керівництво оперативним штабом здійснюватиме президент як верховний головнокомандувач, а також керівництво Генштабу – в питаннях безпеки. При цьому, запевняє депутат, Київ жодним чином не відходить від Мінських угод. Навпаки, Україна, як і раніше, робить ставку на політико-дипломатичний спосіб урегулювання конфлікту на Донбасі. Однак захистити себе і примушувати будь-якими шляхами Росію до виконання «Мінська» є правом і обов’язком Києва, написав Тимчук.

Про те, що готується законопроект стосовно реінтеграції Донбасу, повідомляв і президент України Петро Порошенко.

За моїм дорученням було розроблено проект законодавчого акту, який називається «Про реінтеграцію окупованих територій Донбасу України
Петро Порошенко

«За моїм дорученням було розроблено проект законодавчого акту, який називається «Про реінтеграцію окупованих територій Донбасу України». Він охоплює цілу низку заходів і кроків, які треба буде здійснити для забезпечення реінтеграції, для визначення правового режиму. Якщо ми скасуємо АТО і не надамо військовим права діяти адекватно в умовах агресії – залишимо Україну беззахисною», – зазначив Порошенко.

Якщо законопроект щодо деокупації Донбасу ухвалять, сенсу від цього буде обмаль, зауважив у коментарі Радіо Свобода колишній перший заступник голови Донецької облдержадміністрації, який працював на цій посаді після перемоги Майдану, Андрій Ніколаєнко.

Андрій Ніколаєнко
Андрій Ніколаєнко

«Ми кричимо, що інтегруємося в Європу, а, з іншого боку, робимо дуже пострадянські дурниці, коли хтось у себе в кабінеті – чи Турчинов, чи Парубій, чи Порошенко – ухвалює якісь рішення, потім без обговорення вносять закони, які ми ще не бачили і змушують все суспільство думати, гадати. А враховуючи той рівень довіри, який є до влади, будь-яка, навіть найкраща, ініціатива, яка виходить не дуже гарно, буде сприйматися. Безумовно, питання Донбасу треба вирішувати, безумовно, на законодавчому рівні», – зазначає Ніколаєнко.

Експерт із військових питань Олексій Мельник брав участь в обговоренні концепції законопроекту. За його словами, документ містить як «правильні, необхідні речі», так і певні «невідповідності», приміром, намагання придумати альтернативний варіант тим вимогам, які вже прописані у законодавстві.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

Головне, що цей законопроект визначає країну-агресора на законодавчому рівні
Олексій Мельник

«Головне, що цей законопроект визначає країну-агресора на законодавчому рівні і приводить ситуацію, яку ми зараз маємо, у законодавчу площину міжнародного права. Тобто визнання факту агресії, визнання на законодавчому рівні держави-окупанта і введення воєнного стану на тих територіях, які зараз оголошені зоною АТО. Однак це не є оголошенням війни Росії, насправді оголошення стану війни зовсім не означає, що Україна оголошує наміри воювати проти Росії, тобто наступальні якісь дії проводити», – зазначив Мельник.

А волонтер, блогер Юрій Касьянов закликає можновладців не бавитися термінологією – «АТО чи не «АТО», не піаритися на війні, не писати нові закони, а виконувати чинну Конституцію України. Всі ці роки, за твердженням Касьянова, влада проводить політику демілітаризації суспільства, нехтування справжнього, а не показного патріотизму. Мета цієї влади, переконує волонтер, – дійсно реінтегрувати нині окуповану частину Донбасу. Але на умовах, вигідних не Україні, а Росії.

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

«Відкривайте Конституцію і там написано, що ми всі разом з президентом, міністрами, усіма громадянами повинні захищати свою країну. Треба згадувати основи держави, інакше ми цю державу втратимо. Ми втратимо суверенітет, територіальну цілісність. Ми вже частково це втратили і втратимо власну свободу. Треба перестати жонглювати словами і говорити АТО, якщо війна, то треба робити те, що передбачає час війни у будь-якій державі. Нас лише тоді почнуть поважати, і тоді ми її побачимо, коли ми до війни почнемо ставитися як до війни», – зауважив Касьянов.

При тому, що законопроект щодо деокупації Донбасу мало хто наразі бачив, загалом такий документ є потрібним саме зараз. На цьому, зі свого боку, наголошує блогер, донеччанин Кирило Сазонов.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

Адже слід назвати окуповані території на рівні закону – саме окупованими. Тоді Україна юридично зможе вирішувати питання з біженцями, назвати окупанта по імені і визначатися зі статусом цих територій. І з відповідальністю, додав Кирило Сазонов. Юридично це дуже важливо, наголосив він у коментарі Радіо Свобода.

Якщо це окуповані території, тоді ми розуміємо, що є окупант, є окуповані території, за які відповідальність несе окупант
Кирило Сазонов

«Насправді політики про це говорять, але ми опиняємося в ситуації, що проводимо антитерористичну операцію. Тобто у нас в Донецьку і Луганську якісь бойовики. Юридично виглядає так, що вони захопили місто, його обороняють, а ми з ними боремося, з терористами. Ще кажуть російська агресія, але юристам і серйозним людям це незрозуміло. Якщо буде ухвалений закон, на цьому формулюванні дуже жорстко наполягає «Народний фронт», що це окуповані території, тоді ми розуміємо, що є окупант, є окуповані території, за які відповідальність несе окупант», – зазначив Сазонов.

Перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук зауважив, що формат АТО дав Україні єдину можливість застосувати Збройні сили у відбитті гібридної агресії Росії в 2014 році.

Андрій Тетерук
Андрій Тетерук

За цей час в Україні відбулися парламентські і місцеві вибори, були звільнені території, зрештою, зміцніла українська армія, додає Тетерук. Однак, каже він, АТО вичерпала себе.

Ми створюємо оперативний штаб, який буде підпорядкований президенту України, а також Генеральному штабу
Андрій Тетерук

«Ми у відповідь на сучасну гібридну війну, не відповідаємо, як радять деякі експерти оголошенням війни Російській Федерації і йти гинути, а робимо адекватну відповідь у вигляді законопроекту, який змінить формат застосування Збройних сил у відповідь на гібридну війну оголошену Російською Федерацією. Ми створюємо оперативний штаб, який буде підпорядкований президенту України Петру Порошенкові, а також Генеральному штабу. Таким чином ми позбавляємо карколомної конструкції, яка зараз існує в керуванні АТО», – зазначив Тетерук.

Експерти зазначають, що долю закону про деокупацію Донбасу визначить зустріч українського президента Петра Порошенка із президентом США Дональдом Трампом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG