Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Чи повірив Трамп в «українську історію успіху»?


Президент України Петро Порошенко і президент США Дональд Трамп (праворуч). Вашингтон, 20 червня 2017 року
Президент України Петро Порошенко і президент США Дональд Трамп (праворуч). Вашингтон, 20 червня 2017 року

Нарешті зустрілися

«Повноцінною» і «дуже детальною» назвав президент України Петро Порошенко зустріч із президентом США Дональдом Трампом в Овальному кабінеті Білого дому.

«Я повністю задоволений результатами переговорів і дуже вдячний і президентові Трампу, і віце-президентові Пенсу, і тим міністрам, із якими відбулися зустрічі, за дуже тверду позицію підтримки нашої держави», – сказав президент України.

​Лідери держав обговорювали війну на Донбасі та санкції проти Росії. Торкнулися й теми Мінських домовленостей. За словами Петра Порошенка, США залишаються відданими «мінському формату».

Крім того, український президент передав керівництву США листи від родичів українських заручників та запевнив американського лідера в тому, що Україна – це «історія успіху». Як реагував та що говорив Дональд Трамп під час зустрічі, читайте за лінком.

Порошенко зустрівся із главою Пентагону (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Втім, картинка дня не була б повною, якщо не згадати посилення США санкцій проти Росії. Незадовго до початку зустрічі двох президентів – Міністерство фінансів США оголосило, що запроваджує додаткові санкції через російську агресію: проти 19 осіб та 39 компаній. Хто потрапив до санкційного списку, читайте тут.

Тепер стисло про українські новини:

Депутати і хабар

Тепер детальніше про одну зі справ щодо депутатів. Із параментаріїв – Борислава Розенблата і Максима Полякова – просять зняти депутатську недоторканість. Їм загрожує 12 років ув'язнення. НАБУ та ФБР провели спільну «бурштинову» спецоперацію.

За версією слідства, компанія з Об'єднаних Арабських Еміратів «Фуджейра» передала депутатам понад 300 тисяч доларів для лібералізації українського законодавства щодо видобутку і торгівлі бурштином. Повідомляється, що до схеми також причетні представники міжфракційного об'єднання «Депутатський контроль». Борислав Розенблат, у свою чергу, заявив про провокацію. Докладніше читайте у матеріалі.

Березюки й Сироїди у Києві і Львові

Хто винен у сміттєвому колапсі Львова? Такою була головною тема суперечок у Верховній Раді. Мера цього міста Андрія Садового закликали вирішити проблему, або йти у відставку. Натомість, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд повідомила про початок свого голодування на знак солідарності з головою фракції «Самопоміч» Олегом Березюком. Той уже другий день поспіль сидить під Адміністрацією президента, закликаючи перших осіб держави вирішити проблему львівського сміття.

Тим часом у Львові відбувається «дзеркальне» голодування – на знак «незгоди з бездіяльністю Садового». Під Ратушею голодують «тезки» за прізвищем – представниця Львівської ОДА Ольга Березюк та журналіст Олександр Сироїд. Що про ситуацію думають депутати? Радіо Свобода розпитало їх у кулуарах.

Хто винен у проблемі львівського сміття: думки депутатів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

А на завершення ми залишили дві історії про тих, хто вимушено покинув домівку.

  • Кожна 113-а людина у світі є вимушено переміщеною – такими є дані Агентства ООН у справах біженців. Україна наразі не надто популярна для біженців країна і є переважно транзитною для виїзду в інші країни. Втім, як зазначають в Державній міграційній службі, зростає кількість біженців із Росії, які просять саме політичного притулку. Про те, хто їде до України та чому їм вкрай складно отримати статус біженця, читайте та дивіться.
  • До третьої річниці арешту кримського антифашиста Олександра Кольченка відбулася акція під назвою #CatsForTundra.

Активісти закликали користувачів соціальних мереж намалювати для політв'язня кота і розмістити на своїй сторінці. На цей заклик відгукнулися десятки людей, у тому числі відомі українські художники. Що вони намалювали і чому вони вирішили підтримати Олександра Кольченка, читайте в матеріалі.

Допомагайте тим, кому в цю хвилину гірше, ніж вам!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG