Доступність посилання

ТОП новини

«Ідеологічні партії в Україні зникли, бо ж на партійну діяльність завжди потрібні гроші» – Грабовський


Президент України Петро Порошенко під час засідання Верховної Ради України, 2 червня 2016 року
Президент України Петро Порошенко під час засідання Верховної Ради України, 2 червня 2016 року

Київ – На сьогодні в Україні зареєстровано понад триста партій. При цьому більшість українців не бачать політичної сили, якій можна довіряти, стверджують експерти. Таку ситуацію вони пояснюють, серед іншого, чималою кількістю партій так званого «вождистського типу» та відсутністю ротації усередині партій. Як запустити процес змін і розвитку у партіях, а відтак – в органах влади і самоврядування?

Донині більшість українських партій нагадують «клуби за інтересами» або ж «бізнес-проекти», а не політичні об’єднання з певною ідеологією та захистом інтересів своїх прихильників. Також вистачає і «вождистських» партій, на слуху в українців – не конкретна ідеологічна програма, а ім’я її лідера. При цьому керівники українських партій не поспішають готувати наступну зміну, навпаки, долучають до партійного життя своїх рідних, визнають фахівці.

Дослідник історії України, науковець та публіцист Сергій Грабовський пов’язує такий стан речей з тим, що Україна запізнилась із створенням політичних партій за європейським зразком. Так, наприкінці 1980-х років в Україні, як і у її західних сусідів, виникла низка політичних партій з чіткою ідеологією та програмою дій.

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

На відміну від держав Центрально-Східної Європи та Балтії, де після падіння комунізму одразу були проведені парламентські вибори за партійними списками, в Україні таких виборів не було аж до 1998 року. А на той час бізнес «наклав лапу» на більшість політичних партій
Сергій Грабовський

«Але, на відміну від держав Центрально-Східної Європи та Балтії, де після падіння комунізму одразу були проведені парламентські вибори за партійними списками, в Україні таких виборів не було аж до 1998 року. А на той час бізнес «наклав лапу» на більшість політичних партій. Ідеологічні партії зникли. Для партійної ж діяльності завжди потрібні гроші», – міркує Грабовський в інтерв’ю для Радіо Свобода.

За умов соціальної кризи, корупції і гібридної війни, яку веде Росія проти України, у суспільстві існує попит на сильних лідерів, а не на сильні партії, вважає експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Костянтин Федоренко.

Виборча система, яка є змішаною, не дуже стимулює вибудову ідеологічних партій
Костянтин Федоренко

«Українці досі, судячи з опитувань, шукають партії за такими критеріями: який є лідер (партії – ред.), і чи сильний цей лідер, і чи можуть вони себе з ним ідентифікувати; якою є геополітична орієнтація партії. А проблема у тому, що наразі мало запиту на більш-менш глибокі, ідеологічні партії. Сама ж виборча система, яка є змішаною, не дуже стимулює вибудову ідеологічних партій, і не вибудовується структура усередині партій», – констатує фахівець.

На думку Федоренка, змінити ситуацію можна, змінивши виборче законодавство і суворо караючи політичні партії, якщо доведено, що вони використовують у своїй діяльності «ліві гроші».

Вибори як механізм зміни політичної еліти не спрацьовують в Україні – експерти

Як зазначає Радіо Свобода політолог Олексій Матлак, існує єдиний механізм зміни політичної еліти – демократичні вибори.

«Як політичні партії готують зміни? Треба розуміти, що основне завдання політичної партії, яка представлена у парламенті, незалежно від її ідеологічного забарвлення – це отримання і здійснення політичної влади, а не підготовка кадрів на заміну» – додає Матлак, відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо зміни політичних еліт та підготовки «партійної зміни».

Політичний експерт Юлія Комарова вважає, що ситуація у політико-партійній системі України розвивається таким чином, що навіть дострокові вибори навряд чи змінять ситуацію у царині розбудови партій. Чинна влада не має політичної волі «перезавантажити» політичну систему держави, зазначила експерт в інтерв’ю телеканалу NewsNetwork.

«На сьогодні немає політичної волі – насамперед у глави держави, а в другу чергу у правлячої парламентської коаліції та у верхівки парламенту – до того, аби все-таки здійснити перезавантаження політичної системи. Це стосується як дострокових парламентських, так і дострокових президентських виборів», – наголосила Комарова.

Сергій Грабовський, у свою чергу, вважає неможливим створити політичну систему на основі справді ідеологічних, успішних партій ще тривалий час. Адже для формування партій європейського типу насамперед потрібно здолати олігархічну систему, наголошує експерт.

Потрібен перехідний період з жорсткою патріотичною владою, яка знищить олігархічний лад
Сергій Грабовський

«Вийти з цієї ситуації можна, як на мене, єдиним чином: потрібен перехідний період з жорсткою патріотичною владою, яка знищить олігархічний лад. Без цього не буде нічого серйозного ні в економіці, ані у звільненні Донбасу і Криму, ні у створенні партійної системи», – наголошує експерт.

Соціологи ж інформують про доволі небезпечну для України тенденцію: більшість українців (понад 80 відсотків респондентів) на запитання «Чи потребує Україна в теперішніх умовах того, щоби нею керував сильний лідер, який би мав широкі владні повноваження?» відповіли ствердно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG