Доступність посилання

ТОП новини

Реакція в Росії на нові умови відвідування України для росіян досить різна


Пункт пропуску на кордоні між Україною та Росією. Серпень 2014 року
Пункт пропуску на кордоні між Україною та Росією. Серпень 2014 року

У МЗС Росії порівняли плани України щодо запровадження біометричного контролю і попередньої реєстрації для росіян з новою Берлінською стіною і розцінили це як спробу відгородитися від Росії. Такою є офіційна реакція Москви. Пересічні громадяни, судячи з опитувань, сприйняли нововведення більш стримано.

«Ми будемо уважно стежити, наскільки нововведення будуть відповідати положенням чинної двосторонньої угоди про порядок безвізових поїздок громадян Росії і України від 16 січня 1997 року», – йдеться в коментарі департаменту інформації і друку МЗС Росії, розміщеному на сайті відомства.

Відреагували на нову ініціативу української влади і російські ЗМІ. На Першому телеканалі, наприклад, сказали, що у людей в Україні є побоювання, що Москва симетрично відповість на ініціативу Києва.

Втім, якщо придивитися, то українська влада тільки збирається ввести для росіян, які хочуть приїхати в Україну, обов’язкову реєстрацію, а в Росії для українців це правило існує вже давно.

Колишній перший заступник міністра закордонних справ Росії Федір Шелов-Коведяєв каже, що поки про симетричну відповідь говорити рано і слід подивитися, як буде розвиватися ситуація.

«Якщо мова йде тільки про необхідність реєстрації, то так, але там же передбачаються якісь і подальші дії. Тому про те, що необхідно обов’язково оголошувати про своє пересування, чого у нас ніколи не було, попередніми електронними повідомленнями і так далі, таких речей у нас не було ніколи. Тому нам потрібно просто подивитися, наскільки все це буде ось імплементовано в тому обсязі, який поки що тільки заявлений. Тому подивимося», – сказав дипломат.

Захист безпеки

Три з половиною роки тому після початку війни на сході України, керівництво країни ухвалило рішення пускати чоловіків-росіян у віці від 16 до 60 років лише за певних умов. Сьогодні цей захід залишається чинним. На думку російського філософа Ігоря Чубайса, обмеження, введені владою України – це необхідний захід для захисту безпеки держави.

Треба бачити першопричину. Першопричина – це війна в Україні, російські військові
Ігор Чубайс

«Як на мене, ці заходи цілком зрозумілі і виправдані, тому що в Києві сталася низка відомих терористичних актів, в яких підозрюють працівників російських спецслужб. Пріоритет, звичайно, безпека України, і тому я думаю, що це рішення виправдане. Треба бачити першопричину. Першопричина – це війна в Україні, російські військові. Одне породжується другим, друге породжує третє, і ланцюжок цих перешкод, бар’єрів та труднощів неминуче породжений кремлівської політикою», – зазначив Чубайс.

Росіяни, які дослухаються до того, що говорять на федеральних каналах, швидше за все, в Україну не поїдуть – вважатимуть, що їм ускладнили шлях. Ті ж, хто не отруєний офіційною пропагандою, вважають, що Україна, як і будь-яка інша країна, має право захищати себе всіма можливими способами і вони готові виконати ці умови.

Опитування на вулицях Москви: чи поїхали б ви до України? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG