Доступність посилання

ТОП новини

В Мінську вшанували пам’ять вбитого у Києві журналіста Павла Шеремета


Акція пам’яті журналіста Павла Шеремета біля його могили. Мінськ, 20 липня 2017 року
Акція пам’яті журналіста Павла Шеремета біля його могили. Мінськ, 20 липня 2017 року

Рідні та колеги Павла Шеремета в річницю загибелі прийшли на його могилу на Північному кладовищі Мінська. Мати Павла Шеремета Людмила сподівається дочекатися, що цей злочин буде розслідуваний, а колеги Павла, журналісти з Білорусі закликають українську владу допустити до розслідування іноземних фахівців.


До першої річниці трагічної смерті Павла Шеремета пам’ятник на його могилі встановити не встигли, але проект вже є, його розробили провідні мінські скульптори Володимир Цеслєр та Костянтин Селіханов.

На вшанування пам’яті Павла Шеремета, яке було організоване Білоруською асоціацією журналістів, прийшло кілька десятків його колег та друзів, білоруські політики та громадські діячі. Синьо-жовтий вінок принесли дипломати з посольства України.

Поки залишаються без крапки ці трагічні випадки, ми не можемо мовчати, зупиняти свою роботу
Жанна Литвина

Одна з лідерів Білоруської асоціації журналістів Жанна Литвина закликала українську владу допустити до розслідування вбивства Павла Шеремета міжнародних фахівців: «Ми солідарні, ми пам’ятаємо Павла. Не розслідуваною в Білорусі залишається також смерть журналістки Вероніки Черкесової. Поки залишаються без крапки ці трагічні випадки, ми не можемо мовчати, зупиняти свою роботу, свої розслідування».

Хочу жити довго, щоб дочекатися результатів слідства – Людмила Шеремет

Людмила Шеремет
Людмила Шеремет

Мати Павла Людмила Шеремет, його дорослі діти Миколай та Єлизавета окремо відвідали його могилу на Північному кладовищі Мінська, замовили панахиду в церкві. Вони захотіли, щоб все це відбувалося приватно.

Я – потерпіла сторона. І я нею залишуся усе своє життя
Людмила Шеремет

Мати досі працює хіміком у фармацевтичній галузі у Мінську, навчає на семінарах працівників аптек. В інтерв’ю Радіо Свобода вона заявила, що два рази зустрічалася з президентом України Петром Порошенком. Українська влада обіцяла їй знайти винних у смерті Павла. Все ж Людмила Шеремет має надію, що справу вбивства її сина буде розкрито. Вона хоче найняти собі в Україні адвоката, щоб брати більше участі у процесуальних діях: «Я – потерпіла сторона. І я нею залишуся усе своє життя. Скільки проживу. Я ж хочу прожити довго, щоб усе ж дочекатися якихось результатів».

Людмила Шеремет вважає вбивство її сина «політичною розправою», але не вірить у білоруський чи російський слід, бо принаймні ніхто в Росії чи Білорусі досі не допитаний: «Маловірогідний і російській слід, і білоруській. Мені здається, що все там, в Україні. Хтось дуже сильно його злякався».

Людмила Шеремет каже, що дуже хоче, щоб Україна піднялася, здобула мир та краще життя. «Мені дуже хочеться, щоб українці все отримали»,– каже мати вбитого у Києві журналіста Павла Шеремета.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG