Доступність посилання

ТОП новини

США готують відповідь на дії Росії – Тіллерсон


Рекс Тіллерсон
Рекс Тіллерсон

Втручання Москви в американські президентські вибори в 2016 році викликало «серйозну недовіру» між двома країнами та було «серйозним інцидентом». Про це, як розповів журналістам у понеділок держсекретар США Рекс Тіллерсон, він сказав при особистій зустрічі міністрові закордонних справ Росії Сергію Лаврову

Втручання Росії у вибори безумовно є серйозним інцидентом
Рекс Тіллерсон

«Є дві найбільші ядерні держави у світі, які мають низку питань у своїх відносинах. І втручання Росії у вибори безумовно є серйозним інцидентом. Ми говорили про це під час дискусій із міністром Лавровим вчора. Я намагаюсь допомогти їм зрозуміти: наскільки серйозним був цей інцидент, і наскільки серйозно це зашкодило відносинам між США, американським народом та російським народом. Це створило серйозну недовіру між нашими двома країнами. І нам просто необхідно знайти якийсь спосіб вирішити це питання», – зазначив Тіллерсон у понеділок за лаштунками форуму країн Південно-Східної Азії в столиці Філіппін Манілі.

Тіллерсон попередив Лаврова, що уряд США вирішив відреагувати на рішення Кремля про суттєве скорочення розміру американської дипломатичної місії в Москві і що рішення оприлюднять до 1 вересня. Держсекретар також зазначив, що Сполучені Штати все ще хочуть працювати з Москвою і що «недоречно» скорочувати всі зв’язки через одну проблему.

Тіллерсон розповів журналістам і про деякі деталі його розмов із Лавровим, зокрема, на тему України.

Росіяни вказали на деяку готовність поговорити з нами про подальші кроки щодо України
Рекс Тіллерсон

«Росіяни вказали на деяку готовність поговорити з нами про подальші кроки щодо України. Як ви добре знаєте, ми призначили спеціального посланника для взаємодії з Росією, але також діємо узгоджено, щоб всім сторонам було видно, що ми не намагаємося домовитися про щось на стороні, що б у якійсь мірі виключало їхні інтереси», – зауважив держсекретар США.

Напередодні російський міністр закордонних справ Сергій Лавров повідомив про зустріч, яка відбудеться незабаром між спецпредставником Держдепартаменту з питань України Куртом Волкером і помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Тіллерсон підтвердив, що такий контакт із нашим представником Владиславом Сурковим запланований і відбудеться найближчим часом
Сергій Лавров

«Рекс Тіллерсон підтвердив, що такий контакт із нашим представником Владиславом Сурковим запланований і відбудеться найближчим часом. Це буде цікаво, адже пан Волкер уже об’їхав чимало столиць, включно з Києвом, Парижем, Берліном, Лондоном. І нам буде цікаво, яку уяву про нинішній стан справ склав американський представник», – сказав Лавров.

У липні Курт Волкер побував на Донбасі. У своїх заявах під час тієї поїздки спецпредставник Держдепартаменту США у справах України не обмежився дипломатичними формулюваннями щодо бойових дій на сході України. «Це не заморожений конфлікт, а гаряча війна», – заявив тоді Волкер.

2 серпня президент США Дональд Трамп підписав закон про нові санкції проти Москви. Законодавство, схвалене Конгресом, має на меті покарати Росію за військову агресію в Україні та за ймовірне втручання в торішні президентські вибори у США.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG