Доступність посилання

ТОП новини

Курс України на ЄС і НАТО є незворотнім (огляд преси)


Президент України Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Єнс Столтеньберґ (ліворуч). Київ, 10 липня 2017 року (ілюстраційне фото)
Президент України Петро Порошенко та генеральний секретар НАТО Єнс Столтеньберґ (ліворуч). Київ, 10 липня 2017 року (ілюстраційне фото)

«Курс на ЄС та НАТО – очевидний і незворотний». У статті під такою назвою експерти газети «День» оцінюють щорічне послання президента до Верховної Ради. Дехто з них вважає, що Петро Порошенко мав би назвати чіткі три-п’ять пунктів, які він обіцяє виконати цього року. Тоді можна було б прив’язувати його слова до конкретних дій. Натомість він проголосив промову, в якій говорив про все, але нічого з того, за що можна було б його потім запитати, переконують експерти.

«Промова без сенсацій, але з правильною тактикою», – так оцінює виступ президента експерт газети «Сегодня» політолог Володимир Фесенко. Він вважає, що нічого особливо сенсаційного Порошенко не сказав, але показав послідовність своєї держполітики. Позитивно експерт оцінив і тезу в промові президента щодо скасування депутатської недоторканності. «Тактично дуже правильно відкладати дію такого закону на початок 2020 року. Так депутатам буде легше ухвалити норму, адже вона стосуватиметься вже не їх особисто, а наступного складу парламенту», – зазначає експерт.

Як Захід боротиметься з Росією? «Санкції в довгостроковому плані є вигідними, бо вони послаблять військові можливості Кремля», –наголошує в інтерв’ю газеті «День» директор Центру воєнно-політичного аналізу в Гудзонському інституті Річард Вайц. Він каже, що США не можуть змусити Росію покинути Крим. А щодо Донбасу – питання залишається відкритим, принаймні до якоїсь угоди. Експерт «Дня» також переконує, що зростання Китаю може змусити Росію переглянути свою безпеку.

«Російська цивілізація» – вигадка». У публікації під таким заголовком дописувач газети «Україна молода» науковець Ігор Дем'янчук стверджує, що ніякої «російської цивілізації» з оригінальною сутністю не існує, є азійська цивілізація з нахапаними елементами (здобутками) західної. В результаті вийшло щось еклектичне та вторинне. Внесок росіян у світову цивілізацію, попри непомірно роздуті амбіції, доволі скромний, а от Росія надзвичайно багато взяла й привласнила, просто поцупила, в інших народів, стверджує дописувач. Скажімо двоголовий орел як герб російської держави був узятий Іваном ІV у Візантії. Москва з’явилася на землі племені мокша (мокса, моксель), мордва. Московський Кремль побудували італійські майстри. Більшість земель Росії загарбано, від ХV до ХХ століть її площа зросла у 57 разів. Усі великі держави приростали завойованими землями, але не в таких масштабах, констатує дописувач.

Українська поліція опановує сучасні методи боротьби зі злочинністю. Як інформує газета «Сегодня», поліцеські почали ловити злочинців за допомогою розвідки з повітря. Створений підрозділ аеророзвідки, який допоможе не тільки виявляти факти злочинів, але й, можливо, і затримувати зловмисників. За допомогою безпілотників поліцейські сподіваються полегшити собі роботу з багатьох напрямків. Конкретніше йдеться в статті «Дрони допомагають поліції».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG