Доступність посилання

ТОП новини

Мовний аспект нового закону «Про освіту» відповідає європейській практиці (огляд преси)


Святкування Дня знань в одній із шкіл Києва (архівне фото)
Святкування Дня знань в одній із шкіл Києва (архівне фото)

Законом «Про освіту» Україні потрібно нарешті утвердити українську мову не лише як фактор культури чи комунікації, а й як фактор національної безпеки та державотворення, вважають експерти газети «День». Вони переконують, що закон відповідає сьогоднішній європейській практиці, де в більшості країн середня та вища освіта мовою національних меншин здійснюється не за рахунок держави. Але, як зазначає газета, все ж слід було зважити на різні чинники, в тому числі на прогнозовану реакцію країн-сусідів. Докладніше про причини бурхливої реакції на закон з боку сусідів України, і якою має бути відповідь держави, «День» розповідає в публікації «Ми не порушуємо міжнародного права».

Українське суспільство дозріло до реформ і перезріло, стверджує тижневик «Країна». Натомість Верховна Рада готова частково. Їй і хочеться, і колеться. З одного боку, це зближення з Європою, що є для України безальтернативним шляхом. З іншого, інтереси погратися перед виборцями, або захистити власну кишеню. Наприклад, Юлія Тимошенко буксувала освітній закон, щоб попіаритися перед своїм електоратом. Вихолостила цю реформу насамперед у плані державно-приватного партнерства. Тобто приватні гроші в освіту вже не підуть. Вона лежатиме тягарем на бюджеті. Це те, що хочуть почути люди радянського мислення, переконує тижневик.

В цьому ж числі газета «День» нагадує, що торік Україна отримала «червону картку» від секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Міжнародні експерти підготували звіт щодо виконання Україною зобов’язань за підсумками завершення додаткового періоду дії Кіотського протоколу. У ньому Київ отримав негативну оцінку за невчасні та неякісні звіти про використання квот на викиди вуглекислого газу, через що був ризик опинитися в центрі ще одного міжнародного скандалу у зв’язку з невиконанням умов угоди. Нині ж Мінприроди звітує про успіхи у виконанні українських зобов’язань. Хоча екологи акцентують – роботи ще багато. Конкретніше йдеться в матеріалі «Післясмак» Кіотського протоколу».

Експерт тижневика «Країна» переконує, що Крим обов'язково буде український, адже система, яку будують українці, сталіша за російську. Рано чи пізно вона зазнає краху – надто централізована. Зав’язана на перерозподілі ресурсів. Україна ж рухається в бік доданої вартості. Однак, на думку експерта із довготермінових стратегій Євгена Глібовицького, падіння Росії може бути для України страшним. Коли Росію роздиратимуть внутрішні конфлікти, для України це може означати мільйони біженців і проникнення парамілітарних груп.

Рейдерство – вже не рідкість і не виняток, а маркер, що характеризує роботу бізнесу в агарному секторі України. Більше того, воно і саме стало бізнесом, переконує дописувач газети «Голос України». Він стверджує, що в Україні активізувалось тотальне рейдерство, що своєю масштабністю розбалансовує галузь, яка сьогодні має 17 відсотків ВВП, і яка є найбільшим платником податків і експортером продукції на міжнародні ринки. Рейдерство набуло загрозливого для економіки країни характеру. Виведенню рейдерських захоплень на новий рівень сприяли зміни в системі реєстрації юридичних осіб та прав на нерухомість, недосконалість судової влади, неефективна робота правоохоронних органів, корумпованість органів влади і низький рівень правової культури. Про те, що може зупинити це явище, йдеться у статті «Механізм, який потужно вдарить по всій системі рейдерства».

НА ТЕМУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ:

Українська має бути мовою міжетнічного спілкування на території України – Яворська

Атака на мовну статтю 7 освітнього закону ззовні і зсередини

Новий закон про освіту не забороняє вивчати мови нацменшин – представник Міносвіти

Тест на державність для політиків. Битва за українську мову

Нація і мова. Українське для них чуже, їхня замаскована альтернатива – російський націоналізм

Українська мова в окупованому Криму: «ритуальне» знищення

Закон про українську мову треба ухвалити невідкладно

«Це щеплення від Росії»: юристи про мовні квоти на телебаченні України

75 відсотків українською. Мовні квоти є ефективними – Зураб Аласанія

Мовний супермен Святослав Літинський: мовний кордон сильніший від військового

Порошенко підписав закон про мовні квоти на телебаченні

Квоти: 75% української в ефірі та «Діамантова рука» з субтитрами

Верховна Рада затвердила обов’язкові 75% української мови на телебаченні

Про мовну психотравму і українське ґетто. Українська журналістка заступилася за Олега Скрипку

Київ може показати приклад, як подолати наслідки мовної окупації України

Financial Times: кількість російськомовних в Україні суттєво зменшилася

Кількість виборців проросійських партій в Україні стрімко зменшується – експерт

Кореянка вивчила українську. Її дивують російськомовні чиновники України

Підводні камені постанови Кабміну про вільне володіння державною мовою

Міжнародне угруповання із захисту російськомовних під контролем Кремля

Українська мова і Порошенко. Досвід Фінляндії та Ізраїлю для України

Закон про мову – шанс для дітей із російськомовних родин знати українську

Війна проти України. Вбивство бібліотеки і українська мова

Путін розпочав війну проти України із мовної агресії

Українська мова і захисники «русского мира»

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG