Доступність посилання

ТОП новини

Про що мовчать Ердоган і Путін


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (праворуч)
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) та президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (праворуч)

Росія отримала від Туреччини аванс за зенітні ракетні системи С-400, про це 29 вересня повідомив журналістам помічник президента Росії з питань військово-технічного співробітництва Володимир Кожин. Експерти в Росії говорять про це, як про один із головних підсумків зустрічі президента Росії Володимира Путіна і президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, яка завершилася напередодні пізно ввечері в Анкарі. Після інциденту з літаком Су-24, збитим турецьким ППО в 2015 році, російсько-турецькі відносини поступово відновлюються, але, на думку експертів, вони далеко не ті, що були до конфлікту. Чи можна нинішні переговори Путіна й Ердогана вважати успішними?

Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган розмовляли за зачиненими дверима дві години. Незважаючи на робочий характер зустрічі і її закритість, було зрозуміло, яке саме коло питань планували обговорити: перш за все, це поставка комплексів С-400, війна в Сирії, а також газопровід «Турецький потік». Втім, коло проблем у відносинах між Росією і Туреччиною є набагато ширшим, вважає російський політолог Григорій Трофимчук.

Григорій Трофимчук
Григорій Трофимчук

Перед Росією, перед Туреччиною, перед двосторонніми відносинами Москви і Анкари стоять досить серйозні виклики, але це поки що не загрози. І ці всі питання, проблеми треба усувати
Григорій Трофимчук

«Перед Росією, перед Туреччиною, перед двосторонніми відносинами Москви і Анкари стоять досить серйозні виклики, але це поки що не загрози. І ці всі питання, проблеми треба усувати. Якщо Росія і Туреччина далі будуватимуть якусь свою тактику, а може навіть, і стратегію прокладати, то їм, дійсно, треба обговорювати всі теми, які не так яскраво лежать на поверхні, як той же «Турецький потік». А для цього мають бути ухвалені якісь рішення. Тут уже загальних фраз мало, тут потрібна конкретика», – зазначив експерт.

В очікуванні помідорів

Проблеми і санкції, що з'явилися в 2015 році, досі чекають свого вирішення. Йдеться, наприклад, про турецькі помідори, які ще не повернулися на російський ринок. Очікується, що Туреччина все ж буде їх постачати в Росію, а натомість отримуватиме російське м'ясо.

Ще одна тема, про яку вголос не говорять, оскільки вона болюча для обох країн. Йдеться про ситуацію з курдами в Туреччині та переслідування російською владою кримських татар на окупованому Росією півострові. За словами кореспондента газети «МК» в Туреччині Яшара Ніязбаєва, публічно цю тему Ердоган намагається обходити.

Туреччина в якійсь мірі навіть залежить від Росії
Яшар Ніязбаєв

«Для Туреччини ця тема дуже важлива хоча б тому, що в неї дуже велика діаспора кримських татар – це по-перше. По-друге, вона розуміє, що це дуже дражлива тема для Росії. Тому її, можливо, й обговорюють, але зі стриманістю. Туреччина якоюсь мірою навіть залежить від Росії, особливо з огляду на ситуацію на Півночі Сирії з курдами, вона просто не провокує цю тему і не грає на ній, навіть попри те, що їй би це додало балів», – каже Ніязбаєв.

Уже після закінчення переговорів президент Туреччини Ердоган заявив на прес-конференції, що чекає Путіна знову в Анкарі в 2018 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG