Доступність посилання

ТОП новини

Інвестування без преференцій


Донецьк – Тринадцять підприємств із Чехії будуть налагоджувати бізнес в Україні, зокрема, у Донецьку. Відповідний меморандум вони підписали з керівництвом Донецької області. Чехів приваблює стара металургійна і гірнича промисловість Донбасу, яку вони пропонують модернізувати загальними силами.

Після економічного спаду, коливання цін на метал і вугілля донецькі підприємства важкої промисловості шукають підтримки за кордоном. На пропозиції чеських інвесторів відгукнулись 40 місцевих фірм. Підприємці з Моравсько-Сілезького краю Чехії пропонують модернізувати старі металургійні заводи і шахти Донбасу разом, адже вони вже проходили цей шлях.

Моравсько-Сілезький край має приблизно таку ж кількість населення, як і Донецьк, і розвивався він за аналогічним сценарієм. Регіони дуже схожі, і це дає значні можливості для взаємного збагачення.

«Наші регіони дуже схожі за своєю направленістю і структурою. Власне, розвиток нашого регіону розпочався у 18-му столітті, тоді, коли тут відкрили великі родовища вугілля. Ці родовища – містоутворююча промисловість, що потягнула за собою розвиток металургії, машинобудування, розвиток енергетичних галузей», – говорить керівник міжнародного відділу апарату гетьмана Моравсько-Сілезького краю Томаш Фідлер.

Якщо регіони схожі, то й проблеми відомі. Понад усе це забруднення навколишнього середовища.

«Це й ті проблеми, що пов’язані з промисловістю – навколишнього середовища. І це дає нові можливості для співпраці , пов’язаної з будівництвом, інфраструктурою, обладнанням для захисту навколишнього середовища», – говорить директор одного з підприємств гірничої промисловості і голова торговельно-промислової палати краю Павел Бартош.

Чехи пропонують співпрацю в галузі енергетики і машинобудування, реконструкції підприємств важкої промисловості. У цих сферах можливий експорт ноу-хау, високих технологій, що допомогли провести модернізацію чеської промисловості.

Влада не надає особливих можливостей чеському бізнесу

Представники донецької влади стверджують, що у порівнянні з іншими інвесторами чеські підприємці поводяться найбільш активно. Консул Чехії в Донецьку Антонін Мурґаш підтверджує, що за останні кілька років у пошуках співпраці на Донеччині побували представники більш ніж 100 різних чеських підприємств.

Між тим, заступниця голови Донецької торговельно-промислової палати Олена Політік каже, що попри підписання меморандуму про співпрацю жодних преференцій чеській стороні не надається.

«Якихось спеціальних преференцій для чеських компаній немає – але є можливість використовувати індивідуальний підхід. Це доброзичливе, відкрите ставлення, прозорі стосунки і з чеським бізнесом у тому числі», – зазначає Олена Політик.

Водночас співпраця Донецької області із чехами не є односторонньою: донеччани експортують в Чехію металургійну продукцію місцевого виробництва. За останній рік обсяг експорту чорних і кольорових металів склав більше ніж 47 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG