Доступність посилання

ТОП новини

Хто хоче зірвати виступи Сергія Жадана на Донбасі?


Сергій Жадан
Сергій Жадан

Донецьк, Луганськ, Київ – Презентація роману Сергія Жадана «Ворошиловград» має відбутись цього тижня на Донбасі. Письменник планує зустрітись з читачами з Донецька, Луганська і Старобільська Луганської області. Між тим, напередодні організатори благодійного туру Сергія Жадана заявили про можливий зрив виступів і цензурний тиск через відмову Донецького національного університету і Луганського українського драматичного театру прийняти письменника. Представники місцевої влади пов’язують ці заяви скоріше з некомпетентністю організаторів, які звернулись за орендою приміщень занадто пізно. Чи справді на Сході хочуть зірвати виступ Сергія Жадана?

Роман Сергія Жадана «Ворошиловград» став найкращою книжкою року 2010 за версією «Бі-Бі-Сі» і розповідає про життя рідного йому Донбасу. Презентація книжки на Сході має стати неординарною подією, адже, як розповів Радіо Свобода письменник, вона проходитиме в рамках Кампанії боротьби з цензурою.

Можливий критичний виступ Жадана у Донецьку і Луганську викликав занепокоєння місцевої влади, тому, як заявляють організатори туру письменника, у цих містах їм поспішили відмовити у наданні приміщень для зустрічі з читачами. У Донецькому національному університеті пояснили відмову модульним тижнем, у Луганському драматичному театрі – щільним графіком репетицій, розповів Радіо Свобода один із організаторів туру Ярослав Мінкін.

«Сергієві Жадану просто відмовляють з ідеологічних мотивів, які ховаються за такими безглуздими речами, як у Донецьку модульний тиждень, а в Луганську – репетиції театру. Коли театр пояснює відмову великою кількістю репетицій, це виглядає непевно», – вважає Ярослав Мінкін.

«Сам Жадан так діалог не вів би»

Натомість у Луганському театрі Радіо Свобода заявили, що не можуть надати єдине вільне від репетиції приміщення – малу залу, – бо воно потребує ремонту. Заступник директора театру Олена Данченко говорить, що організатори не захотіли піти на компроміс – змінити ані місце, ані час проведення заходу.

«Ніхто на нас не чинив жодного тиску. Просто є певна етика – навіть якщо справа стосується оренди приміщення. Так питання не вирішуються. Сам Жадан так діалог не вів би», – каже Олена Данченко.

Аналогічна ситуація і в Донецькому національному університеті. Організатори звернулись за приміщенням занадто пізно і розмовляли в ультимативній формі, розповіла проректор університету Тетяна Мармазова.

«Сам Жадан до нас не звертався. До нас звернулась якась молодіжна організація анархістського спрямування. Я вам зараз не скажу, коли був від них лист, але десь тиждень тому. У нас п’ятого числа актова зала зайнята. Перенавантажувати модульний тиждень іншими заходами я не можу», – пояснює Тетяна Мармазова. Проректор відкидає закиди про політичний тиск на університет.

Не вірить у можливість такого тиску і сам письменник Сергій Жадан. «Я, чесно кажучи, і не знаю, як до цього ставитись, але сподіваюсь, що це не якийсь там наказ згори, не заборони. Не хотілося б саме так думати про донецьку і луганську владу», – говорить Сергій Жадан.

Замість університету 5 квітня у Донецьку Сергій Жадан виступить у нічному клубі «Чикаго». Наступного дня в Луганську він зустрінеться з читачами біля драматичного театру. А 7 квітня письменник відвідає своє рідно місто – Старобільськ, якому присвячені окремі сторінки роману «Ворошиловград».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG