Доступність посилання

ТОП новини

Мінкульт хоче взятись на антиукраїнську літературу


Питання арештів книжкової продукції дискусійне навіть у ЄСПЛ – медіаюрист

Київ – Арештовувати на кордоні російські книжки антиукраїнського змісту і накладати санкції на видавництва, що їх надрукували, пропонує міністр культури В’ячеслав Кириленко. Про це він заявив під час години уряду у Верховній Раді у п’ятницю, зазначивши, що міністерство вже майже підготувало відповідні проекти рішень. Водночас, за словами міністра, про заборону ввезення в Україну будь-яких російських книжок, що пропонував уряду у січні цього року депутат Остап Семерак, наразі не йдеться.

Міністерство культури спільно з Держкомтелерадіо розробляють механізм так званого «автоматичного ліцензування», розповів у парламенті міністр культури В’ячеслав Кириленко. Таким чином він сподівається припинити ввезення в Україну літератури, що розпалює ворожнечу або заперечує українську державність.

Коли з’являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, у якій міститься розпалювання міжнаціональної ворожнечі, така продукція заарештовується, на видавництво накладаються санкції
В'ячеслав Кириленко

«Це коли з’являється повідомлення про те, що через кордон проходить книга російського видавництва, у якій міститься розпалювання міжнаціональної ворожнечі, невизнання суверенітету чи територіальної цілісності України – така продукція за повідомленням Держкомтелерадіо заарештовується, на видавництво накладаються санкції, і таке видавництво більше не зможе поширювати свою продукцію в Україні», – пояснює міністр.

Він пропонує надати функції контролю за цим процесом Держкомтелерадіо, митниці, СБУ та «іншим зацікавленим міністерствам». За словами Кириленка, приблизний перелік видавництв, що займаються антиукраїнською пропагандою, відомий, проект рішення майже готовий до внесення до Верховної Ради.

В українському монастирі можна купити антиукраїнську книжку – Висоцький

Думки депутатів із цього приводу розділились. Зокрема, депутат від «Народного фронту», член парламентського комітету з питань свободи слова Сергій Висоцький вітає обмеження імпорту такої літератури.

У Почаївській лаврі, припустимо, продаються книжки, на обкладинці яких написано «Бандеровский ад», і там – про якихось бійців спецназу московського, які цих «бандер» громлять. Це ж, очевидно, антиукраїнська книга, правда?
Сергій Висоцький

«От у Почаївській лаврі, припустимо, продаються книжки, на обкладинці яких написано «Бандеровский ад», і там – про якихось бійців спецназу московського, які цих «бандер» громлять. Це ж, очевидно, антиукраїнська книга, правда? І не потрібно інституту ніякого, що ви це зрозуміли, я це зрозумів, Слава Кириленко це зрозумів, і кожна людина при тямі це зрозуміла», – говорить народний депутат.

Акція протесту. Київ, 2014 рік
Акція протесту. Київ, 2014 рік

Ще один представник згаданої політсили Остап Семерак, який запропонував уряду взагалі заборонити імпорт книг із Росії, написав у Facebook: «Задекларований механізм дискусійний, але таке рішення вкрай необхідне».

Тим часом, депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко, який також входить до комітету з питань свободи слова, каже, що такі заборони створюють в очах громадськості – як всередині держави, так і за кордоном – образ «дикунської і варварської» української влади.

Ще залишилось тільки вилучати і палити прямо на кордоні книжки та інші твори мистецтва, щоб взагалі зайти за певну межу у своїй діяльності
Юрій Павленко

«Ще залишилось тільки вилучати і палити прямо на кордоні книжки та інші твори мистецтва, щоб взагалі зайти за певну межу у своїй діяльності, – зауважує він. – Такі дії жодним чином не сприяють розвитку українського продукту в Україні, і поваги до українського продукту у світі».

Депутат розкритикував і попередні ініціативи Кириленка щодо обмежень інформаційного простору, зокрема, про квотування пісень за мовою виконання на радіостанціях.

Заборонити можна конкретну книгу, а не всю продукцію видавництва – Розкладай

В українському законодавстві і зараз є норми, які мали б обмежувати поширення літератури, що пропагує ворожнечу, каже президент громадської організації «Форум видавців» Олександра Коваль.

Взагалі не зрозуміло, як ця ініціатива буде реалізовуватись. Думаю, як і багато інших ініціатив, вона буде просто похована
Олександра Коваль

«У мене завжди від схожих ініціатив з’являється таке відчуття незадоволення через те, що намагаються гучно подати справу, яка насправді не варта виїденого яйця. Тому що взагалі не зрозуміло, як ця ініціатива буде реалізовуватись. Думаю, як і багато інших ініціатив, вона буде просто похована», – говорить вона.

Питання арешту книжкової продукції є дискусійним навіть для практики Європейського суду з прав людини, тому більшість країн намагаються цього не робити, щоб зайвий раз не рекламувати такі книжки, зауважує у коментарі Радіо Свобода юрист Інституту медіаправа Ігор Розкладай. За його словами, заборонити розповсюдження книжки можна тільки через суд, після того, як СБУ, наприклад, доведе, що ця книга порушує Європейську конвенцію з прав людини. Інакше цю заборону буде легко оскаржити у Євросуді.

Треба брати кожну конкретну книгу і по кожній конкретній книзі доводити, що вона містить мову ворожнечі
Ігор Розкладай

«Тут треба брати кожну конкретну книгу і по кожній конкретній книзі доводити, що вона містить мову ворожнечі. І відповідно, якщо вона містить мову ворожнечі, то тоді треба, серед іншого, і порушувати кримінальні справи», – вважає Розкладай.

Заборону ж ввезення усієї продукції видавництва через одну книжку Європейський суд вважатиме надмірною, прогнозує медіаюрист.

Олександра Коваль, однак, зазначає, що в Україні судова практика у контексті книговидавництва не особливо ефективна: якщо видавці виявляють, наприклад, контрафактну продукцію, то вони звертаються у поліцію, але випадки, коли справа доводиться до суду, є поодинокими.

На цю ж тему:

26.03.2016
Антін Мухарський про мову та «русский мир» Путіна і Гундяєва

«В Україні виросло покоління людей, які не просто хочуть, а вимагають українського продукту в українському ефірі» далі

24.03.2016
Антін Мухарський закликає перевіряти книгарні на наявність сепаратистської літератури

«Викличте поліцію і скажіть: я прошу зафіксувати наявність сепаратистської літератури в тій чи іншій ятці... На ятку накладають штраф і закривають» далі

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG