Доступність посилання

ТОП новини

Знову на передову: волонтери проти коронавірусу


В складних для суспільства ситуаціях до передової долучаються волонтери. Українці це демонстрували під час Революції Гідності, коли відбувалася анексія Криму та вторгнення на Донбас. І от під час карантину та обмежувальних заходів через коронавірус волонтерський рух знову повертається у перші ряди підтримки тих, хто цього потребує.

В Одеси розпочався активний рух з допомоги не лише людям, які перебувають на самоізоляції, а й медиками. Цим займається волонтерська група «Корпорація монстрів» в кооперації із відомими особистостями, підприємцями та меценатами.

Волонтери зазначають, що медики в лікарнях бояться говорити про потреби, аби не нарватися на неприємності від керівництва. Втім, нестача у засобах захисту існує, за інформацією волонтерів, і вони намагаються дістати максимально можливу кількість необхідних речей.

Так, Катерина Ножевнікова, керівниця «Корпорації монстрів» постійно на своїй сторінці у фейсбуці описує, що вдалося дістати і як це відбувалося. Закуповують волонтери навіть апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ).

«Два апарати ШВЛ вирвала зубами у інших людей. Чесно кажучи, я починаю втрачати людське обличчя у своїх намаганнях знайти ще обладнання», – пише Катерина.

Їй вдається знаходити мільйони гривень на такі закупівлі. Але виходить, що це половина справи: важко просто знайти постачальника такого дефіцитного на сьогодні товару. На ринку зараз діють чимало перекупників, які наживаються на кризі і перепродають медобладнання та засоби захисту в кілька разів дорожче.

Сайт допомоги під час карантину

Інша ініціатива, яку впровадили теж одесити, вже поширилася на всю країну. Це сайт «Солідарність», на якому будь-хто може залишити заявку про потребу у допомозі, натомість волонтери, які зареєструються в мережі, можуть її взяти до виконання.

В системі за одну добу зареєструвалися понад 500 волонтерів, найбільше з Києва, і вже почали виконувати заявки, яких теж назбиралося вже за 60.

Радіо Свобода поспілкувалося із розробником сайту – Петром Обуховим, зокрема і про можливі ризики такого ресурсу.

Запустили сайт трохи більше доби тому. Петро пояснює, що діяли на випередження, бо розуміють, що незабаром ситуація із коронавірусом може погіршитися, а тоді потрібні будуть вже відпрацьовані моделі.

Якщо подивитися на заявки на сайті, то люди просять різні продукти і ліки і всюди позначка «безкоштовно».

«Ідея від початку не в тому, щоб допомагати тим, хто немає коштів. Ідея була в тому, щоб допомагати тим людям, які не можуть самі вийти на вулицю і мають сидіти вдома», – пояснює Петро Обухов.

UKRAINE -- Public transport, Kyiv, 17Mar2020
UKRAINE -- Public transport, Kyiv, 17Mar2020

Коли залишаєш зявку, то є три варіанти: вказати, що сплатиш готівкою за вартість товарів, сплатиш на картку, і третій варіант – в нього немає грошей.

«От більшість людей зараз обирають опцію «в мене немає грошей». І я сиджу і думаю, що з цим робити. Спочатку була ідея вимкнути цю опцію, але виявилося, що волонтери беруть до виконання такі замовлення і допомагають. Тому поки що ми не будемо це вимикати, подивимося як піде», – зазначає розробник.

Ані заявник по допомогу, ані волонтер в цій системі не проходять якоїсь перевірки, поки що, бо вона створена радше як експеримент та спосіб полегшити комунікацію.

«Були випадки, коли сусідка пише, що знає жінку-замовницю, яка попросила привезти їй хліб, воду та овочі без оплати, але та добре заробляє і їй допомагають двоє дорослих синів. Тож сусідка розчарувалася, коли побачила це повідомлення».

Волонтери, які підхоплюють завдання, є людьми з різних сфер, які погодилися взяти на себе виконання завдання у свій вільний час. Вони ж після його реалізації і позначають в програмі, що завдання виконано.

Чи може в образі волонтера бути шахрай? Може. Але якщо шахрай захоче, то увійде в довіру і потрапить в квартиру і без цієї програми, зазначає розробник.

Очікувань, що програма принесе користь все ж таки більше, тож розробники продовжують її удосконалювати, витрачаючи свій особистий час і ресурси так само, як і волонтери. Серед планів запровадження гарячої лінії в кооперації з іншими волонетрськими групами і прийом заявок від тих людей, які не можуть користуватися інтернетом

Допомога літнім людям

У Києві волонтерську ініціативу запустив Благодійний фонд «Життєлюб».​Вони просять надсилати їм інформацію про літніх людей, які опинилися в скрутних умовах через карантин, і обіцяють реагувати.

У Дніпрі міська влада пропонує охочим допомагати об’єднати зусилля. Міський голова Борис Філатов оприлюднив допис, в якому надає контакти для координації із волонтерами

В соціальних мережах чимало і особистих ініціатив від людей, які пропонують людям допомогу.

Отак у Львові Ірина пропонує допомогу у районі, навколо себе.

В Донецькій області збирають групу охочих допомагати безкоштовно у перевезеннях.

Скріншот допису у Фейсбук
Скріншот допису у Фейсбук

Втім, приймаючи допомогу, варто зважати і на те, наскільки добре ви знаєте людину, що це за організація, адже в кризових умовах проявляються не лише добрі людські якості.

Вже є приклади, коли шахраї виманювали у пенсіонерів кошти. Про такий випадок у прямому ефірі Радіо Свобода розповів чоловік, який не міг дістатися додому на Луганщину з Києва.

«Підвези медика»

Однією з наймасовіших ініціатив стала «Підвези медика на роботу». Такі групи створюють у месенджерах і там вже координуються, хто кого може підвезти. Ці ініціативи діють як в Київській області, так і на Львівщині, Рівненщині, у Чернівцях та інших регіонах країни.

Медикам пропонують себе позначати червоним хрестом на одязі, або приходити в чати і знаходити попутку.

Ініціативу підтримав і народний депутат Михайло Радуцький, який є головою комітету з питань здоров’я та засновником клініки «Борис».

Втім його заклик висміяв колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян, мовляв, сполучення закрили, а доставку медперсоналу на роботу не організували.

Під час прямого ефіру Радіо Свобода, водій швидкої, який привіз пацієнта, розповів, що сам долучився до ініціативи «Підвези медика» і вранці, коли їде своєю автівкою, підбирає колег.

Завдяки соціальним мережам координуватися стало простіше, тож щодня виникають нові пропозиції і волонтерські активності. До того ж свою діяльність відновлюють і перекваліфіковують під коронавірус вже досвідчені волонтерські групи.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG