Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Програма Олени Ремовської «Деталі» – це відповіді на ваші запитання на тему, почуту в новинах. Як усе почалося? Чому триває? Хто дійові особи? Щочетверга о 20:33. Слухайте, щоби знати більше за інших.
ДЕТАЛІ
Як Росія підставила президента ПАРЄ?
Олена Снігир, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень
СЛУХАТИ ЕФІР
Чому депутати ПАРЄ хочуть відставки Аґрамунта?
Президенту ПАРЄ не можна літати у Сирію?
Аґрамунт якось пояснив свої дії?
Що вирішили на слуханнях у ПАРЄ?
Що кажуть росіяни?
Що взагалі вирішує ПАРЄ?

«Росія плюс Сирія» дорівнює «проблема». Щонайменше – для президента Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аґрамунта. Через поїздку у Сирію з російськими депутатами іспанець Аґрамунт може залишитися без посади: на його відставці наполягають, зокрема, члени української делегації. Скандал довкола Аграмунта деякі медіа вже назвали викриттям ще одного «агента Кремля» у Європі. Разом із експертом Інституту суспільно-економічних досліджень Оленою Снігир Радіо Свобода пояснює, що відбулося.

1
Чому депутати ПАРЄ хочуть відставки Аґрамунта?

Через його візит до Сирії. 20 березня Аґрамунт, низка депутатів ПАРЄ та російської Держдуми прилетіли у Дамаск. Там вони зустрілися з сирійським президентом Башаром Асадом, якого підтримує Кремль і гостро критикують на Заході. Російський «Перший канал» повідомив, що поїздку організували саме російські депутати, хоч проти російської делегації у ПАРЄ запроваджені санкції – через агресію Росії в Україні.

2
Президенту ПАРЄ не можна літати у Сирію?

Візит Аґрамунта у Сирію став сюрпризом у ПАРЄ. «ПАРЄ його не вповноважувала на цей візит, – пояснює Олена Снігир. – Крім того, президент ПАРЄ дозволив собі цей крок – спільний із російськими депутатами візит у Сирію – у час, коли триває скандал довкола російського втручання у Сирії, звинувачення Росії у причетності до гуманітарних злочинів у Сирії, коли весь цивілізований світ зайняв відмінну від російської позицію у цьому питанні».

3
Аґрамунт якось пояснив свої дії?

Сказав, що поїхав у Сирію як іспанський сенатор (Педро Аґрамунт є членом Сенату Іспанії з 1993 року). В іспанському МЗС, однак, заявили, що не погоджували його поїздку. Зрештою, Аґрамунт назвав візит у Сирію помилкою, попросив вибачення у колег по ПАРЄ і погодився на слухання з цього приводу. Вони відбулися 25 квітня.

4
Що вирішили на слуханнях у ПАРЄ?

Ще за день до самих слухань кілька делегацій зажадали відставки Педро Аґрамунта. 25 квітня члени делегації України у ПАРЄ заявили, що, попри вибачення Аґрамунта, наполягатимуть, щоби він пішов. Українську делегацію підтримали багато інших членів ПАРЄ. Аґрамунт тимчасово припинив своє очільництво, але про відставку не заявив. Він лише сказав, що допускає «зміну статусу», й додав, що питання може вирішитися у п’ятницю. Видання «Європейська правда» пише, що Аґрамунт попросив колег не відправляти його у відставку до виступу у ПАРЄ іспанського короля Філіпа, тобто до 27 квітня. «Це вже вирішено. Питання – у тому, коли він про це оголосить», – зазначив у коментарі Радіо Свобода член української делегації у ПАРЄ Борислав Береза.

5
Що кажуть росіяни?

У МЗС Росії назвали реакцію членів ПАРЄ на поїздку Аґрамунта в Сирію «вакханалією». У Москві вважають, що Аґрамунт зробив правильно, бо начебто мав змогу на власні очі побачити, що відбувається в Сирії. У МЗС Росії також назвали «крикливою меншістю» тих членів ПАРЄ, які висловили своє невдоволення візитом президента у Сирію.

6
Що взагалі вирішує ПАРЄ?

Парламентська асамблея Ради Європи є консультативним органом, що складається з представників парламентів усіх 47 держав-членів РЄ. Загалу в Україні ПАРЄ відома передовсім тим, що ухвалює резолюції: зокрема, від початку російської агресії в Україні асамблея ухвалила низку резолюцій, в яких засудила Росію за анексію Криму й підтримку бойовиків на Донбасі. «Резолюції ПАРЄ не є обов’язковими, – додає Олена Снігир. – Але вони мають потужний моральний вплив. Якщо резолюцію ухвалено, якщо ПАРЄ вже зайняла таку-от позицію, то на політичному рівні європейські країни до цієї позиції дослухаються». Крім того, члени ПАРЄ обирають суддів Європейського суду з прав людини, надсилають своїх спостерігачів на вибори, моніторять ситуацію з правами людини у країнах-членах.