Доступність посилання

ТОП новини

Заходи безпеки для кожного: як захиститися та розпізнати коронавірус


Люди у захисних масках під час пандемії вірусу COVID-19 (ілюстративне фото)
Люди у захисних масках під час пандемії вірусу COVID-19 (ілюстративне фото)

За допомогою кількох простих запобіжних заходів, які радить Всесвітня організація охорони здоров'я, ви можете зменшити свої шанси захворіти або поширити вірус COVID-19.

  • Регулярно та ретельно обробляйте руки засобами дезінфекції на основі спирту або мийте їх з милом та теплою водою мінімально 20 секунд.

Чому? Миття рук з милом та водою або з використанням засобів на основі спирту убивають віруси, які можуть бути на ваших руках.

  • Дотримуйтесь дистанції принаймні 1,5 метра між собою та будь-ким, хто кашляє або чхає.

Чому? Коли людина кашляє або чхає, вона розповсюджує маленькі краплини рідини зі свого носу чи роту, які можуть містити вірус. Якщо ви занадто близько, ви можете вдихнути ці краплини, зокрема вірус COVID-19, якщо людина, яка кашляла, була хворою.

  • Уникайте торкання очей, носу та роту.

Чому? Торкаючи руками різні поверхні, можна легко підхопити вірус. Після забруднення, руки можуть перенести вірус до ваших очей, носу чи роту. Звідти вірус може потрапити в тіло і ви захворієте.

  • Переконайтеся, що ви та довколишні люди дотримуються правил респіраторної гігієни. Це означає під час кашлю або чхання потрібно прикривати рот та ніс зігнутим ліктем або серветкою. Після використання негайно позбудьтеся серветки і вимийте руки.

Чому? Краплини поширюють вірус. Дотримуючись правил респіраторної гігієни ви захищаєте людей, що вас оточують, від вірусів, таких як наприклад застуда, грип чи COVID-19.

  • Залишайся дома, якщо погано почуваєтеся. Якщо у вас підвищена температура, ускладнене дихання – зверніться за медичною допомогою, заздалегідь зателефонувавши. Дотримуйтеся вказівок місцевого органу охорони здоров'я.

Чому? Державні та місцеві органи влади матимуть найактуальнішу інформацію щодо ситуації у вашому регіоні. Дзвінок заздалегідь, допоможе вашому лікарю швидко направити вас до потрібної медичної установи. Це також захистить вас і допоможе запобігти поширенню вірусу та інших інфекцій.

  • Слідкуйте за інформацію про «гарячі точки» COVID-19 – це міста або ж місцеві регіони, де COVID-19 широко розповсюджений. За можливості, уникайте подорожей до цих місць, особливо, якщо ви особа похилого віку або у вас діабет, серцева чи легенева хвороба.

Чому? У цих місцях у вас більше шансів захворіти на COVID-19.

Які симптоми вірусу COVID-19?

Найпоширеніші симптоми COVID-19 – підвищена температура, втома та сухий кашель. У деяких пацієнтів спостерігається ломота в тілі, закладеність носа, нежить, біль у горлі або діарея. Ці симптоми, здебільшого, слабко виражені та проявляються поступово. Деякі люди, заразившись, не проявляють жодних симптомів та не почуваються погано. Більшість, а саме 80%, одужують без потреби спеціального лікування.

Для приблизно одного із шести людей, хто хворіє на COVID-19, хвороба проходить у тяжкій формі та викликає ускладнення дихання. Люди похилого віку та ті, хто мають серйозні проблеми зі здоров'ям, наприклад, високий кров'яний тиск, проблеми із серцем чи діабет, більш схильні до ускладнення перебігу хвороби. Люди з температурою, кашлем чи ускладненням дихання повинні звернутися за медичною допомогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG