Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат «кримських дезертирів» заявив про підготовку 4 підзахисних до обміну


Адвокат Валентин Рибін у залі суду в справі «кримських дезертирів», Київ, 2017 рік
Адвокат Валентин Рибін у залі суду в справі «кримських дезертирів», Київ, 2017 рік

Колишні українські військові Максим Одинцов і Олександр Баранов, засуджені у «справі кримських дезертирів», а також громадяни Росії Євген Мефьодов і Ігор Кімаковській проходять юридичні процедури оформлення обміну на утримуваних у Росії українців. Про це, як повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, сказав їхній адвокат Валентин Рибін.

«Я можу підтвердити, що мої підзахисні – громадяни Російської Федерації і не тільки – проходять процесуальні процедури, в результаті яких вони зможуть вільно покинути територію України. Ми готуємося до майбутнього обміну. Сподіваюся, що він відбудеться найближчим часом. В обміні візьмуть участь Олександр Баранов, Олексій Одинцов, Ігор Кімаковський, Євген Мефьодов, а також інші. Дату назвати не можу, але, думаю, це буде дуже скоро, дуже», – сказав Рибін.

У 2016 році на адмінкордоні між окупованим Кримом і Херсонщиною затримали двох українських військових Максима Одинцова і Олександра Баранова, які в 2014 році перейшли на службу в російську армію.

Російська влада розцінила затримання Баранова і Одинцова як «викрадення» своїх військовослужбовців. Слідчий комітет Росії відкрив з цього приводу кримінальну справу.

8 лютого 2018 року Подільський райсуд Києва засудив Баранова до 13 років позбавлення волі. 6 лютого 2018 року до 14 років позбавлення волі був засуджений також Одинцов. Обидва свою провину не визнали.

Прізвища Баранова і Одинцова фігурують у списку росіян, яких українська влада готова обміняти на українських громадян, засуджених у Росії.

Ігоря Кімаковського затримали в липні 2015 року. Тоді Служба безпеки України повідомила, що вони «зловили агента ФСБ». За даними спецслужб, він збирав інформацію про передислокацію українських військових.

Євген Мефьодов – фігурант справи про події 2 травня 2014 року в Одесі. 18 вересня 2017 року міський суд Чорноморська виправдав його, але в той же день Мефьодова знову затримали, оголосивши йому нову підозру –посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

І Кімаковський, і Мефьодов раніше писали заяви на ім'я президента Росії Володимира Путіна з проханням обміняти їх на утримуваних у Росії українських політв'язнів.

  • 20 серпня російська правозахисниця Вікторія Івлєва повідомила, що адміністрація московського слідчого ізолятора «Лефортово» прийняла передачі для п’ятьох утримуваних Росією українців – Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Олександра Кольченка, Павла Гриба та Миколи Карпюка.
  • 21 серпня Івлєва розповіла, що адміністрація «Лефортово» прийняла передачі для трьох інших українців, утримуваних російською владою – Романа Сущенка, Олексія Сизоновича і Євгена Панова.
  • До цього українці перебували в місцях позбавлення волі в інших російських регіонах.
  • За даними Міністерства закордонних справ, Росія незаконно утримує понад 70 українців. До цього числа не входять 24 українські моряки, захоплені Росією біля Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року.
XS
SM
MD
LG