Доступність посилання

ТОП новини

У Маріуполі відбулась акція проти блокади Росією Азова


Учасники акції в Маріуполі вимагали від Росії звільнити затриманих українських моряків, 28 листопада 2018 року
Учасники акції в Маріуполі вимагали від Росії звільнити затриманих українських моряків, 28 листопада 2018 року

У Маріуполі Донецької області близько 100 містян зібралися на мітинг проти блокади Росією Керченської протоки та, як наслідок, – Маріупольського морського порту. Також учасники вимагали звільнити полонених українських моряків.

Маріуполь, 28 листопада 2018 року
Маріуполь, 28 листопада 2018 року

Акцію ініціювала громадська організація «Громадський рух Маріуполя», вона закликала підписати звернення від громадських організацій і жителів міста до генерального секретаря ООН, СММ ОБСЄ в Україні, посла Росії в Україні з вимогами негайного звільнення захоплених в полон українських військовослужбовців та забезпечення вільного переміщення українських суден, що прямують в порти Маріуполя і Бердянська, відповідно до положень міжнародного морського права і спільного використання акваторії Азовського моря.

28 листопада 2018 року
28 листопада 2018 року

Також серед вимог учасників акції – надання додаткових повноважень і технічного оснащення СММ ОБСЄ для контролю виконання домовленостей між Росією і Україною, що стосуються статусу Азовського моря.

«На сьогодні 22 українські кораблі не можуть пройти в порти Маріуполя і Бердянська. Ми вже проходили 2014 рік, знаємо, що таке російська агресія. У нас немає часу на очікування, реагувати треба зараз», – заявила голова організації «Громадський рух Маріуполя» Галина Одноріг.

Зображення містить чутливий вміст, який деякі люди можуть вважати образливим або тривожним.
Маріуполь, 28 листопада 2018 року
Маріуполь, 28 листопада 2018 року

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по українських кораблях і захопили три кораблі. Шістьох українських військових поранено, двоє у важкому стані (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

Наразі затримані українські моряки перебувають в анексованій Керчі, їх звинувачують у «незаконному перетині державного кордону Росії». Українська прокуратура визнала захоплених Росією моряків військовополоненими.​

26 листопада Верховна Рада проголосувала за запровадження воєнного стану терміном на 30 діб у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії та в 10 областях. Це Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська.

28 листопада президент Петро Порошенко підписав документ.

XS
SM
MD
LG