Доступність посилання

ТОП новини

Чехія подвоїла квоти для українців, обіцяє їм більшу зарплату


Обережно – «клієнти»: у Чехії чекають на українських працівників (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Програма залучення українців на ринок праці існує в Чехії з 2016 року

Чеський уряд підтримав подвоєння річної квоти для працевлаштування громадян України. Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек 3 червня на прес-конференції в Празі повідомив, що квота зросте з 19,6 до 40 тисяч робітників на рік.

За словами міністра, мінімальна зарплата українців також зросте до 1,2 розміру гарантованої зарплати.

З таким критерієм не погоджується Торговельна палата Чехії. Речник палати Мірослав Діро заявив виданню IDnes, що таким чином українські робітники будуть отримувати більше за ту ж роботу, що і чехи.

«Абсурдним» назвав рішення уряду про переваги для українців також голова чеської опозиційної партії «TOP 09» Мірослав Калоусек. Про це він написав 4 червня у своєму твітері. На його думку, «штучне викривлення» ринку праці може лише нашкодити.

За даними чеського уряду, на кінець 2018 року в Чехії були працевлаштовані 121 086 громадян України, що становить 20% від кількості працюючих іноземців у Чехії. Програма залучення українців на ринок праці існує в Чехії з 2016 року.

МЗС Чехії вважає, що кваліфіковані робітники з України надто довго мають чекати на робочі візи, тому також збільшує кількість співробітників свого консульства у Львові.

Українці, які офіційно працюють у Чехії, в середньому отримують 25 487 крон на місяць (приблизно тисяча євро), це на шість тисяч крон менше, ніж середня зарплата чехів.

Раніше чеські профспілки закликали підняти зарплату українцям до рівня чехів.

На цю ж тему: Обережно – «клієнти»: у Чехії чекають на українських працівників

XS
SM
MD
LG