Доступність посилання

ТОП новини

Франція закликає створити «європейську армію» для захисту від Росії і «навіть США»


Ми не захистимо європейців, якщо не матимемо справжньої європейської армії, сказав Емманюель Макрон
Ми не захистимо європейців, якщо не матимемо справжньої європейської армії, сказав Емманюель Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон закликає до створення «справжньої європейської армії», щоб дозволити Європейському союзові захищати себе від Росії і «навіть Сполучених Штатів».

Макрон, який від часу вступу на посаду виступав за створення спільної військової структури ЄС, в радіоінтерв’ю 6 листопада заявив, що Європі треба бути менш залежною від Америки.

«Ми маємо захищати себе з огляду на Китай, Росію і навіть США… Ми не захистимо європейців, якщо не матимемо справжньої європейської армії», – сказав Макрон в інтерв’ю Europe 1.

Читайте також: Після слів про нові відносини з Росією Макрон заявив про мрії Путіна розвалити ЄС

Президент Франції виступає за створення сил, окремих від НАТО, за участі дев’яти країн ЄС, які в короткі терміни зможуть втручатися в конфлікти чи надавати допомогу у випадку природних лих.

Міністри оборони цих дев’яти країн мають намір зустрітися вперше 7 листопада в Парижі, щоб обговорити деталі нової сили.

ЄС має збільшити витрати на оборону, починаючи з 2021 року, і протягом семи років залучити близько 13 мільярдів євро (15 мільярдів доларів) для дослідження і розробки нового обладнання.

Майбутній вихід з ЄС Великої Британії, яка тривалий час виступала проти європейського військового співробітництва, відновив розмови про таку співпрацю, а також занепокоєння щодо того, що президент США Дональд Трамп може бути менш схильним, ніж його попередники, прийти на допомогу Європі на тлі агресивних дій Росії.

XS
SM
MD
LG