Доступність посилання

ТОП новини

Через рішення суду в Німеччині «Газпром» зможе використати тільки половину «Північного потоку-2»


Будівництво трубопроводу практично завершене
Будівництво трубопроводу практично завершене

Через рішення Вищого окружного суду Дюссельдорфа щодо застосування вимог газової директиви ЄС до оператора «Північного потоку-2» «Газпром» зможе використати лише 50 відсотків потужностей трубопроводу.

Відповідно до вимог ЄС та рішення суду, постачальником і оператором газу не може бути одна компанія, а половина потужності труби повинна бути надана іншим енергокомпаніям.

Компанія-оператор Nord Stream AG заявила, що не згодна з рішенням суду, але взяла його до відома.

25 серпня оператор трубопроводу «Північний потік-2» програв судовий розгляд у Німеччині щодо підпорядкування вимогам газової директиви Європейського союзу до трубопроводу.

У травні минулого року стало відомо, що німецьке Федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur) відмовило у звільненні «Північного потоку-2» від правил газової директиви ЄС. Рішення було ухвалене на базі законодавства, яке допускає звільнення від регулювання, якщо газопровід був добудований до 23 травня 2019 року.

У тому ж місяці Європейський суд відхилив позови компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG щодо поширення норм європейського законодавства на газопроводи з третіх країн.

Німеччина, яка є прихильником російського проєкту «Північний потік-2», і ще низка європейських країн, як і Росія, говорять про нього як про суто комерційний. Україна, а також низка інших європейських країн, а також США називають його натомість суто геополітичним і таким, що не має комерційного обґрунтування.

Критики газогону, зокрема, звертають увагу, що він має на меті пустити російський газ до Європи в обхід України і потенційно позбавити її значних сум плати за транзит, а також зробити її вразливою перед можливим російським воєнним нападом, запобіжником від якого нині ще є, зокрема, важливий транзитний маршрут російського газу до Європи українською територією.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG