Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ЄС ухвалив процедуру санкціонування Угорщини за порушення засадничих принципів


За процедуру санкціонування Угорщини проголосували 448 євродепутатів
За процедуру санкціонування Угорщини проголосували 448 євродепутатів

Європейський парламент підтримав рішення розпочати процедуру застосування 7 статті Лісабонської угоди щодо Угорщини, яка передбачає дисциплінарне провадження, зокрема позбавлення права голосу в Раді ЄС, за порушення таких принципів як повага до прав людини, демократії та верховенства права.

За рішення проголосували 448 євродепутатів, проти – 197, утрималися – 48.

Напередодні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час виступу в Європарламенті звинуватив цю євроустанову в спробі «шантажувати» Будапешт, оскільки законодавці почали розглядати дисциплінарні заходи проти його країни.

Євроскептик Орбан засудив доповідь щодо Угорщини та його партії «Фідес», де детально перераховані напади на ЗМІ, національні меншини та порушення верховенства права.

Прем’єр-міністр Угорщини заявив, що ця доповідь містить «серйозні фактичні викривлення» і пообіцяв, що Угорщина не погоджуватиметься «з цим шантажем».

У Європарламенті вважають, що Будапешт не дотримується цінностей Євросоюзу у таких сферах як функціонування конституційної та виборчої систем, незалежність судів, корупція і конфлікт інтересів, захист персональних даних, свобода висловлювань, свобода релігій, свобода об’єднань, права меншин, зокрема ромів і євреїв, фундаментальні права мігрантів, шукачів притулку та біженців.

Для того, щоб процедура застосування проти уряду Угорщини 7 статті засадничої угоди ЄС набула чинності ще потрібне її ухвалення Радою ЄС. Цього року подібний механізм був застосований проти Польщі.

XS
SM
MD
LG