Доступність посилання

ТОП новини

«Євросолідарність» закликала Зеленського повідомити про плани щодо відвідин «параду перемоги» в Москві


Чи стане Володимир Зеленський на одній трибуні з Володимиром Путіним під час «параду перемоги» в Москві?
Чи стане Володимир Зеленський на одній трибуні з Володимиром Путіним під час «параду перемоги» в Москві?

Партія «Європейська солідарність», опозиційна до нинішньої влади, закликала нинішнього президента України Володимира Зеленського повідомити про свої плани щодо можливості відвідати так званий «парад перемоги» в Москві, столиці Росії, яка в Україні нині законодавчо визнана як країна-агресор.

Після пропозицій народного депутата від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадима Рабіновича сформувати парламентську делегацію для участі в цьому заході 9 травня 2020 року «Євросолідарність» заявила: «Вважаємо, що вже настав той момент, коли президент Володимир Зеленський має чітко публічно заявити, чи припускає він свою участь у так званому «параді перемоги» у Москві 9 травня 2020 року. Президент Зеленський і його політична сила (партія «Слуга народу» – ред.) мають повідомити суспільству, чи збирається він їхати на парад у Москві і доєднатися до делегації реваншистів з ОПЗЖ».

У «ЄС» наголосили, що йдеться про «святковий марш армії, яка здійснює збройну агресію проти України», і звернули увагу, що «сьогодні в парламенті керівництво «Слуг народу» поблажливо посміхалось під час антиукраїнського провокативного виступу Рабіновича».

«Не хочеться вірити, що для «Слуг народу» – народу, який стікає кров’ю у боротьбі з Росією, – неприйнятність участі України в путінському «побєдобєсії» не є очевидною і залишиться без їхньої публічної реакції», – додали в заяві «Європейської солідарності».

Раніше представники цієї партії, як і партії «Голос» Святослава Вакарчука, виступали з критикою заяви Рабіновича, яку він виголосив на засіданні погоджувальної ради парламенту раніше 17 лютого. За словами Рабіновича, він «упевнений, що Верховній Раді необхідно сформувати парламентську делегацію для участі в «параді перемоги» в Москві». «У день 75-річчя перемоги ми маємо стояти поруч!» – заявив він.

Росія, в державній міфології якої провідну роль відіграє «перемога в Великій Вітчизняній війні», щороку гучно святкує дату так званого «дня перемоги» 9 травня, хоча нацистська Німеччина капітулювала 8 травня 1945 року. Нинішнього, 2020 року сповнюється 75 років від тієї капітуляції. В Москві ще з минулого літа говорять про плани відсвяткувати цю дату великим військовим парадом, на який мають запросити багатьох світових лідерів.

Іще 30 серпня 2019 року Юрій Ушаков, помічник президента Росії Володимира Путіна, заявив, що Володимирові Зеленському теж направлять запрошення на святкування в Москві. П’ятого президента Петра Порошенка, нині народного депутата і лідера «Європейської солідарності», на такі заходи раніше не запрошували.

Але Москва змінила ставлення після того, як 27 січня 2020 року Зеленський, відвідуючи Польщу для вшанування річниці визволення нацистського табору смерті «Аушвіц», заявив, що до початку Другої світової війни призвела «змова тоталітарних режимів», маючи на увазі радянсько-нацистський договір 1939 року, відомий як «пакт Молотова-Ріббентропа», за яким того ж року Німеччина й СРСР захопили частини Польщі, тим почавши війну.

У Кремлі, де відкидають будь-яку відповідальність сталінського СРСР, ці слова Зеленського вже 28 січня назвали «вкрай образливими» для росіян. А 29 січня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «не готовий» відповісти на запитання, чи запросять тепер Зеленського на парад до Москви після висловлювань президента України, які, за словами речника, «крім жалю і нерозуміння, нічого не викликають».

XS
SM
MD
LG