Доступність посилання

ТОП новини

Денісова закликала Москалькову відреагувати на проблеми зі здоров’ям фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір»


Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову відреагувати на погіршення стану здоров’я фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Едема Смаїлова і другої сімферопольської – Шабана Умерова.

Як повідомила омбудсмен у фейсбуці, Умеров, якого незаконно утримують в СІЗО Сімферополя, має хронічні проблеми з серцем, а у Смаїлова в одному з СІЗО в Ростовській області Росії загострився хронічний гайморит.

«Вимагаю від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової належного реагування на порушення прав громадян України та терміново вжити заходів з метою їх відновлення. Зокрема, сприяти проведенню повного медичного обстеження обох громадян України та невідкладно надати кваліфіковану лікарську допомогу», – написала Денісова.

Про те, що стан здоров’я фігуранта другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Едема Смаїлова і фігуранта другої сімферопольської справи «Хізб ут-Тахрір» Шабана Умерова погіршився раніше повідомив проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії адвокат Назім Шейхмамбетов.

На початку лютого Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону продовжив арешт фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» на три місяці. Таким чином Сейран Салієв, Марлен Асанов, Ернест Аметов, Едем Смаїлов, Сервер Мустафаєв, Мемет Білялов, Тимур Ібрагімов і Сервер Зекірьяєв залишаться в СІЗО до 13 травня.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисараю. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекірьяев і Ернес Аметов. ФСБ Росії інкримінує їм участь в забороненої в Росії і включеному нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

XS
SM
MD
LG