Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін закликає G20 вплинути на Росію для звільнення захоплених українських моряків


Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликає країни «Групу двадцяти» (G20) застосувати всі можливі важелі з метою впливу на Російську Федерацію для звільнення захоплених українських моряків. Про це дипломат написав у Facebook увечері 25 червня.

Міністр нагадав, що 25 червня сплив термін, відведений Росії Міжнародним трибуналом ООН з морського права для реагування на його рішення і звільнення українських моряків.

«Росія, ясна річ, продовжує вдавати, що це її не стосується. Тільки от, як навмисно, усі члени арбітражу, окрім російського судді, чомусь думають інакше», – заявив Клімкін.

Він наголосив, що підписав листи до міністрів закордонних справ країн G20 та Європейського Союзу. «Закликаю під час наступної зустрічі «двадцятки» в Осаці застосувати всі можливі важелі з метою впливу на РФ для звільнення українських моряків», – наголосив Клімкін.

Також він нагадав, що «наші американські друзі сказали в Буенос-Айресі, що без звільнення українських моряків зустрічі з російським президентом не буде», і висловив впевненість, що «реакція РФ не забариться» і її слід очікувати «найближчим часом».

Минулого тижня президент США Дональд Трамп вчергове заявив, що зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті «Групи двадцяти» в Японії. Наприкінці минулого року зустріч президентів США і Росії на попередньому саміті G20 в Буенос-Айресі не відбулася, попри численні анонси. Причиною став інцидент з 24 українськими моряками, захопленими російськими прикордонниками біля берегів анексованого Криму.

25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Росіяни захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з них було поранено. Українців звинуватили в незаконному перетині російського кордону.

16 квітня 2019 року Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення полонених і суден. 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити моряків і судна.

XS
SM
MD
LG