Доступність посилання

ТОП новини

КСУ визнав неконституційною ліквідацію Верховного суду України – рішення


КСУ визнав неконституційною ліквідацію Верховного суду України – рішення

Конституційний суд України визнав неконституційною ліквідацію Верховного суду України в контексті судової реформи 2016 року (ухваленого закону «Про судоустрій і статус суддів» – ред.) , повідомляє пресслужба КСУ 19 лютого, вказуючи, що рішення ухвалене напередодні.

«Конституційний суд України дійшов висновку, що судді Верховного суду України мають продовжувати здійснювати свої повноваження як судді Верховного суду. Відтак фактична диференціація суддів Верховного суду України та суддів Верховного суду не узгоджується з принципом незмінності суддів, що є складовою конституційної гарантії незалежності суддів», – йдеться в повідомленні.

У КСУ пояснили, що перейменування закріпленого в конституції органу – Верховний суд України – не може відбуватися без переведення суддів Верховного суду України на посади суддів Верховного суду, оскільки немає відмінностей між юридичним статусом судді ВСУ і ВС.

«Вилучення слова «України» – власної назви держави – з словесної конструкції «Верховний суд України» не може бути підставою для звільнення всіх суддів Верховного суду України або їх переведення до іншого суду, тим більше суду нижчої інстанції», – йдеться в рішенні.

У КСУ стверджують, що Верховна Рада, закріпивши на законодавчому рівні порядок припинення діяльності та ліквідації Верховного суду України, вийшла за межі повноважень, визначених у Конституції.

КСУ рекомендував Верховній Раді «невідкладно» привести положення законодавства України у відповідність до цього рішення, яке назване як «обов’язкове, остаточне і таке, що не може бути оскаржене».

У липні 2016 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон №1402 «Про судоустрій і статус суддів», яким була фактично запущена судова реформа в Україні. Вона, серед іншого, передбачала ліквідацію вищих спеціалізованих судів (господарський, адміністративний, цивільних та кримінальних справ), натомість єдиним судом касаційної інстанції став Верховний суд, суддів до якого було вирішено набирати через конкурс. Пізніше до КСУ надійшло конституційне подання Верховного суду України щодо відповідності Конституції окремих положень закону про судову реформу.

XS
SM
MD
LG