Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: «комусь» у Росії дуже хочеться, щоб була єдина країна з Білоруссю


При цьому президент Білорусі не стверджує, що йдеться саме про президента Росії Володимира Путіна
При цьому президент Білорусі не стверджує, що йдеться саме про президента Росії Володимира Путіна

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що російська сторона на переговорах про ціни на енергоносії натякала йому на можливість вступу Білорусі до складу Росії. Сам він відкинув таку можливість, підкресливши, що з цим не погодяться ні громадяни Білорусі, ні росіяни. Слова білоруського президента наводить його пресслужба.

Про те, що об'єднання Росії і Білорусі розглядається в Кремлі як один зі сценаріїв збереження влади президента Володимира Путіна, останнім часом неодноразово писали ЗМІ і різні коментатори – недавно, зокрема, агентство Bloomberg. Офіційно ні Москва, ні Мінськ не підтверджують, що таке об'єднання обговорюється.

Про переговори з російським президентом Володимиром Путіним та іншими керівниками Росії Лукашенко розповів під час поїздки в місто Світлогорськ Гомельської області. За словами Лукашенка, він домагається для Білорусі тих же цін на енергоносії, що і на внутрішньому російському ринку, оскільки країни перебувають в Євразійському економічному союзі.

«Але нам кажуть: ми різні країни – натяк на те, що треба, щоб були однією країною. А як можна мати одну країну з Росією? Ви, напевно, чуєте: «Давайте включимо Білорусь до складу Росії», – сказав Лукашенко. «Комусь там хочеться, щоб була одна країна – тоді будуть єдині ціни», – додав він.

При цьому президент Білорусі не стверджує, що йдеться саме про Путіна. За його словами, у російського президента «немає мети» затриматися при владі за рахунок приєднання Білорусі. «А якщо і була, то ми два роки тому домовилися: ніякого входження Білорусі до Росії бути не може. Але я пожартував (в кожному жарті є частка жарту): єдина держава можлива – якщо Росія вступить до складу Білорусі, якщо білоруський президент стане президентом цієї об'єднаної держави», – сказав Лукашенко.

Президент Білорусі також сказав, що переговори про інтеграцію з Росією тривають. Однак, за його словами, йдеться тільки про економічну інтеграцію, а питання створення наднаціональних органів влади сторони домовилися не обговорювати.

Переговори про тіснішу інтеграцію Росії й Білорусі проходили весь останній рік. У зв'язку з ними в ЗМІ нерідко з'являлися повідомлення про те, що інтеграція передбачає створення спільних органів Союзної держави і фактично втрату суверенітету Білорусі. Лукашенко неодноразово в минулому році говорив про те, що його країна не відмовиться від незалежності, і в той же час застерігав від можливої «війни» – не уточнюючи, хто може бути агресором.

Документи про інтеграцію так і не були підписані, а з нового року між Білоруссю і Росією виник конфлікт з приводу цін на енергоносії. Поставки російської нафти в Білорусь фактично припинилися. Сторони домовилися про постачання газу на умовах 2019 року, а нафти – за світовими цінами. Контракти про поставки нафти поки що не укладені.

Агентство Bloomberg з посиланням на джерела писало про те, що Путіну не вдалося переконати Лукашенка створити єдину державу, і після цього президенту Росії довелося вдатися до «плану Б» – політичної реформи. Ці повідомлення в Кремлі не коментували.

XS
SM
MD
LG