Доступність посилання

ТОП новини

Справа MH17: процес протриває довго, сподіваємося на здійснення правосуддя – адвокат родин загиблих


У залі суду, 9 березня 2020 року
У залі суду, 9 березня 2020 року

Адвокат родин загиблих унаслідок збиття літака рейсу MH17 над Донбасом 2014 року визнав, що перший судовий процес у цій справі протриває довго, але висловив сподівання, що врешті правосуддя буде здійснено.

Виступаючи в перший день процесу в Нідерландах над першими чотирма обвинуваченими у причетності до збиття авіалайнера, адвокат Петер Ланґстраат звернув увагу, що серед матеріалів цього процесу дуже багато мультимедійних.

«Ми хочемо залучити експертів, техніків, щоб перевірити мультимедійні дані. Це може зайняти якийсь час. Я сподіваюся на якнайшвидший результат, бо чим швидше це буде зроблено, тим швидше буде ясність, тим буде краще. Але навіть родичі загиблих розуміють, що процес не завершиться за кілька місяців», – сказав адвокат.

На запитання про те, чи розраховуєте він, що після завершення судового процесу винні потраплять за ґрати, Ланґстраат заявив: «Зараз вони під захистом режиму Росії. Але ми не знаємо, як довго цей режим триватиме. І навіть один із відповідачів, наскільки я зрозумів, сказав про це публічно. Чесно кажучи, я не впевнений у цьому. Проте у правосуддя довгі руки. Друге – це обмеження їхніх можливостей подорожувати. Вони мусять залишатися на місці».

«І якщо подивитися на справу Локербі, то врешті правосуддя здійснилося», – додав адвокат, маючи на увазі підрив американського пасажирського літака над шотландським містечком Локербі 1988 року, влаштований спецслужбами Лівії – тоді загинули 270 людей у літаку й на землі; суд у цій справі, що відбувся в Шотландії 2000–2001 року, визнав винним і засудив до довічного ув’язнення громадянина Лівії, ймовірного працівника спецслужб, якого лівійський режим під міжнародним тиском видав для цього суду.

9 березня в місцевості Схіпгол біля Амстердама, за якою названий міжнародний аеропорт, почався перший судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17. Це троє громадян Росії: Ігор Гіркін, відомий на прізвисько «Стрєлков», який у час збиття літака називав себе «міністром оборони» угруповання «ДНР», Сергій Дубинський, відомий на прізвисько «Хмурий», відставний полковник ГРУ Росії, а на час тих подій «генерал-майор» в угрупованні «ДНР», що очолював його власне «ГРУ», Олег Пулатов, відомий на прізвисько «Гюрза», полковник, колишній російський спецпризначенець, який на окупованому Донбасі був тоді заступником Дубинського, – а також громадянин України Леонід Харченко, відомий на прізвисько «Крот», перебував у той час у лавах угруповання «ДНР» під командуванням Дубинського. Всі вони на процес не з’явилися.

За деякими оцінками, нинішній процес протриває не менш ніж рік, а можливо, й кілька років.

Імена цих перших чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування і застосування ракетного комплексу «Бук» 53-ї зенітної ракетної бригади ППО Збройних сил Росії, з якого збили літак, міжнародна Спільна слідча група назвала 19 червня 2019 року.

Пасажирський літак «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованим Донбасом 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Всі загинули.

Більше про цих можливих причетних до катастрофи «Боїнга» можна дізнатись у новому спецвипуску проєкту Донбас.Реалії – «Фігуранти справи MH17: навколосвітня подорож замість лави підсудних».

XS
SM
MD
LG