Доступність посилання

ТОП новини

Всі обвинувачені в справі MH17 мають постати перед судом – Держдепартамент США


На місці падіння уламків літака рейсу MH17, Донецька область, липень 2014 року
На місці падіння уламків літака рейсу MH17, Донецька область, липень 2014 року

Сполучені Штати Америки привітали висновки міжнародної Спільної слідчої групи з розслідування катастрофи літака рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 року, зокрема щодо звинувачення чотирьох осіб за ймовірну роль в збитті лайнера. У заяві від 19 червня держсекретар США Майк Помпео назвав це «важливою віхою в пошуках правди».

«Всі обвинувачені сьогодні були членами російських сил на сході України. Ми закликаємо Росію поважати і дотримуватися резолюції Ради безпеки ООН і забезпечити, щоб всі обвинувачені, що перебувають наразі в Росії, постали перед судом», – йдеться в повідомленні Держдепартаменту США.

У відомстві також зазначили, що всі держави мають повністю співпрацювали в зусиллях із встановлення відповідальних за катастрофу.

19 червня у Нідерландах Спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського літака «Боїнг-777» назвала підозрюваними у справі трьох росіян і одного українця. Це Ігор Гіркін (прізвисько «Стрєлков»), Сергій Дубинський (прізвисько «Хмурий»), Олег Пулатов («Гюрза» і «Халіф»), та Леонід Харченко (громадянин України – ред.).

Україна привітала висновки слідчих і закликала Москву «визнати» свою відповідальність за трагедію. Росія ж наполягає, що розслідування направлене на «дискредитацію» країни. Голова слідчої групи Фред Вестербеке заявив, що чотирьох підозрюваних, ймовірно, судитимуть заочно в Нідерландах, починаючи з березня 2020 року. Він сказав, що ці особи будуть оголошені в національний та міжнародний розшук.

Слідчі СБУ під процесуальним керівництвом Генпрокуратури склали повідомлення про підозру чотирьом особам, яких назвали у Нідерландах.

У день оголошення результатів Спільної слідчої групи 19 червня Гіркін, Дубинський, Пулатов і Харченко були також внесені до списку причетних до збиття літака рейсу MH17, відповідно до даних розслідування дослідницької групи Bellingcat.

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Перше з них, технічне, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною із підконтрольної на той час російським гібридним силам території Донбасу. Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку: пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії і була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття нею авіалайнера повернута назад до Росії.

У світі вже не раз закликали Росію визнати свою відповідальність за збиття літака. Росія постійно заперечує всі результати розслідування.

XS
SM
MD
LG