Доступність посилання

ТОП новини

Поліція почала два кримінальні провадження за фактом заворушень у Нових Санжарах


Автобусам із евакуйованими повибивали шибки, Нові Санжари, 20 лютого 2020 року
Автобусам із евакуйованими повибивали шибки, Нові Санжари, 20 лютого 2020 року

Поліція Полтавської області почала два кримінальні провадження за фактом заворушень у селищі Нові Санжари, де місцеві мешканці намагалися не допустити повернення евакуйованих із Китаю українців, що їх розмістили в цьому селищі на медичне спостереження в закритому медичному центрі.

Як повідомив відділ комунікації поліції Полтавщини, «групи агресивно налаштованих людей спровокували сутичку, тож поліція вимушена була припинити групове порушення правопорядку».

«Під час прибуття колони автобусів з українцями, які прилетіли з Китаю, агресивно налаштовані громадяни розпочали закидати їх та поліцейських камінням. Окрім того, один чоловік намагався автомобілем здійснити наїзд на правоохоронців. Для захисту громадян та припинення масового заворушення працівники поліції вимушені були застосувати заходи фізичного впливу, відповідно до вимог Закону», – мовиться в повідомленні.

На цей час за медичною допомогою звернулися 9 поліцейських і одна цивільна особа.

За цими фактами відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) і ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Працівники поліції вжили максимальних заходів щодо захисту українців, які перебували в автобусі, і забезпечили супровід людей, повідомили в поліції Полтавщини.

«Застерігаємо протестувальників від неправомірних дій та закликів до насильства. Будь-яку спробу відновити сутички буде негайно припинено. Поліція діятиме адекватно до ситуації, в межах чинного законодавства», – попередили правоохоронці.

Раніше 20 лютого директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко під час брифінгу в Нових Санжарах Полтавської області, куди доправили евакуйованих із Китаю громадян, попереджав, що правоохоронці реагуватимуть на ймовірні правопорушення згідно з законом.

Раніше 20 лютого до України прилетів спецборт із китайського міста Уханю, де зафіксований найбільший спалах нового коронавірусу. У літаку перебували 45 громадян України і 27 іноземців, а також екіпаж і лікарський супровід. За даними української влади, всі здорові. Але евакуйовані впродовж 14 днів будуть на карантині-спостереженні (обсервації) в закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах. За повідомленнями влади, небезпеки ймовірного потрапляння корона вірусу за межі закритого медцентру навіть у разі його виявлення немає.

Проте в селищі тривало протистояння місцевих мешканців, які намагалися не допустити прибуття евакуйованих, із силовиками, які забезпечували проїзд транспорту з людьми. Внаслідок сутичок кілька автобусів із евакуйованими зазнали ушкоджень.

Схожі акції протесту з метою не допустити прибуття евакуйованих відбувалися попередніми днями і ще в кількох місцях України, куди, за чутками, нібито могли привезти людей.

Провідні церкви України звернулися з закликами до учасників протестів не втрачати людяності через страх перед вірусом.

XS
SM
MD
LG